Andrei Dudoiu, SeedBlink: Anul acesta ar trebui să fie unul mult mai bun pentru finanţarea startup-urilor de tehnologie

F.D.
Miscellanea / 6 martie 2024

 Andrei Dudoiu, Managing Partner al SeedBlink

Andrei Dudoiu, Managing Partner al SeedBlink

Anul acesta ar trebui să fie unul mult mai bun pentru finanţarea startup-urilor de tehnologie, după ce 2023 a fost cel mai slab din ultimii aproape zece ani. Această schimbare este determinată de scăderea inflaţiei şi, implicit, a dobânzilor, de revenirea investiţiilor în zona de venture capital şi de evoluţia pozitivă a burselor la nivel mondial, afirmă Andrei Dudoiu, Managing Partner al SeedBlink, platformă de investiţii şi de equity management dedicată startup-urilor tehnologice europene.

Managerul SeedBlink crede că scăderea finanţărilor pentru startup-uri din ultimii doi ani a dus la o selecţie dură a companiilor, iar cele care au rezistat sunt în prezent mai sănătoase din punctul de vedere al modelului de business şi scalabilitate. Astfel, pentru SeedBlink această autoselecţie a fost o oportunitate, compania fiind în poziţia de a identifica businessuri dintr-o piaţă mult mai matură decât în 2021 sau 2022.

"Pentru că în ultimele luni inflaţia a stagnat sau chiar a regresat, mă aştept ca 2024 să fie anul în care vom înregistra la nivel global o ajustare notabilă a politicii monetare, iar investitorii, deţinătorii de capital locali sau internaţionali, să nu mai aibă la dispoziţie dobânzi ridicate ceea ce va readuce apetitul către alte forme de investiţii.

De asemenea, bursele sunt un indicator şi am văzut cum în a doua jumătate din 2023 şi începutul acestui an, bursa din Statele Unite a avut o evoluţie fulminantă, ceea ce a adus cel puţin în zona de tehnologie noi recorduri", spune Andrei Dudoiu.

Revenind la pieţele private, cifrele arată că, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, finanţările de tip venture au scăzut cu aproximativ 40-50%, iar anumite verticale ale startup-urilor chiar spre 60% faţă de 2022, care la rândul său a fost un an mai slab decât 2021. Însă 2021 a fost un an de vârf, unul extrem şi mai puţin relevant pentru că banii circulau haotic şi multe proiecte se finanţau fără să aibă fundamente sănătoase.

"Un alt factor important care mă face să fiu optimist este legat de faptul că există proiecte care au supravieţuit în 2023 într-o piaţă extrem de constrânsă de finanţare. Mulţi dintre cei care au dovedit rezilienţă au acum perspective mai bune pentru că au ajuns la un prag de profitabilitate şi au reuşit să aşeze businessul într-o matcă operaţională sănătoasă. Iar acum, dacă revin finanţările, vor avea combustibil ca să devină şi mai competitivi. Deci, cred că şi proiectele s-au autofiltrat în perioada aceasta, iar finanţatorii vor avea de ales dintr-o piaţă mai restrânsă, dar din nişte businessuri mai mature şi mai sănătoase", precizează Dudoiu.

Statele Unite dau tonul, iar până regăsim aceleaşi tendinţe în Europa, durează aproximativ şase-nouă luni. România este foarte bine conectată la Europa şi trendurile apar în aceeaşi perioadă, dar depinde şi de maturitatea businessurilor. De exemplu, cele care sunt mai mature şi sunt cuplate la finanţatori europeni mari sau regionali simt repede schimbările, în timp ce startup-urile early stage sau care se bazează pe finanţatori locali pot să fie la un decalaj de încă două-trei luni, dar nu mai mult, faţă de trendurile care se imprimă la nivel european.

Multă lume s-a aşteptat în ultimii doi ani la o recesiune generalizată şi care nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, au fost mai multe crize - politice, militare, de sănătate - iar acestea au generat crize tehnice sau recesiuni tehnice, dar nu generalizate şi pare că indicatorii macroeconomici din cea mai importantă economie, cea a Statelor Unite, sunt suprinzător de buni, arată sursa citată.

Managerul SeedBlink mai precizează că pe de altă parte, oricând poate să apară o lebădă neagră - nimeni nu anticipa pandemia sau era greu de crezut că vom vedea în paralel mai multe conflicte armate, la scara celor din Ucraina sau Orientul Mijlociu. Toate au influenţat clar apetitul investitorilor, dar, până la urmă, businessul trebuie să îşi urmeze cursul şi când există oportunităţi reale este doar o chestiune de timp până când finanţatorii vor vedea potenţialul unei afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb