ANDRIOAIEI, PSC: "2015, anul supravieţuirii pe piaţa construcţiilor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 9 ianuarie 2015

"2015, anul supravieţuirii pe piaţa construcţiilor"

Previziunile privind piaţa autohtonă a construcţiilor sunt nefavorabile pentru acest an, ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Domnia sa ne-a precizat că anul trecut a marcat nu doar o stagnare a pieţei construcţiilor, ci o scădere validată de entităţile interne şi europene.

"Scăderea pieţei construcţiilor s-a resimţit mai tare decât au arătat-o statisticile", este de părere Tiberiu Andrioaiei, care susţine că sectorul construcţiilor a fost afectat, după mulţi ani consecutivi de criză, la nivelul resurselor materiale, al capitalului uman, dar şi la nivelul lucrărilor de portofoliu.

Domnul Andrioaiei ne-a declarat: "Pentru anul curent, nu am primit nicio referinţă care să ne îndemne să bugetăm o creştere în domeniu. 2015 va fi un an de rezistenţă şi de pregătire. Jucătorii din piaţa construcţiilor încearcă să supravieţuiască în acest an şi trebuie să găsească resursele necesare în acest sens, întrucât lucrările vor fi sporadice. Există riscul, fără îndoială, ca multe firme şi companii din domeniu să dispară în acest an. Însă, o şansă de supravieţuire o reprezintă pornirea în masă a reabilitării termice a blocurilor de locuinţe".

Oficialul PSC apreciază că toamna acestui an ar putea însemna finalizarea planurilor şi documentaţiilor pentru proiectele finanţate cu fonduri europene, astfel încât lucrările de construcţie propriu-zise să înceapă din 2016. Însă, Tiberiu Andrioaiei afirmă că relansarea pieţei construcţiilor nu poate fi făcută fără repornirea investiţiilor în infrastructură.

"Deocamdată, avem doar promisiuni că investiţiile publice vor fi reluate, potenţialul pieţei este foarte mare, dar trebuie să introducem în acest tablou de ansamblu deciziile propriu-zise şi finanţările aferente", ne-a spus domnul Andrioaiei, subliniind: "Constructorii lucrează pe baza unor proiecte concrete, nu pe vorbe".

Totodată, domnia sa afirmă că lipsa acută a investiţiilor publice de anul trecut a accentuat efectele negative din sector: "Firmele din construcţii se confruntă cu o decapitalizare generată de arierate şi blocarea lichidităţilor în garanţii pentru licitaţii. În continuare, sunt probleme legate de multitudinea contestaţiilor nejustificate din cadrul licitaţiilor şi care întârzie demararea lucrărilor".

Reprezentantul PSC consideră că majorarea investiţiilor realizate de stat va atrage o creştere a investiţiilor private, menţionând că majorarea ritmului lucrărilor publice arată încredere şi conferă stabilitate sectorului de construcţii.

Pârvan, AOAR: "Statul are deficienţe majore în administrarea fondurilor pentru lucrările de construcţii"

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că statul are deficienţe majore în ceea ce priveşte administrarea fondurilor pentru lucrările de construcţii.

Domnia sa a precizat că principala problemă de care trebuie să se ocupe statul ar trebui să fie felul în care sunt alocaţi banii pentru construcţii: "Nu am reuşit, până acum, să vedem cum sunt administraţi aceşti bani, pentru că statul nu a făcut publice aceste proceduri. Vrem să ştim cum sunt cheltuiţi, de exemplu, banii împrumutaţi de la Banca Mondială sau de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare".

Reprezentantul oamenilor de afaceri ne-a spus că lipsa fondurilor a dus la scăderea investiţiilor în sectorul construcţiilor. Cristian Pârvan a subliniat că mediul de afaceri şi-ar dori ca statul să fie un investitor mai activ pe piaţa de construcţii. De asemenea, dacă statul nu administrează fondurile cum ar trebui, banii vor ajunge în alte părţi, iar oamenii de afaceri vor avea de pierdut, afirmă sursa citată.

Pe de altă parte, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, este de părere că piaţa locală de construcţii poate urma o direcţie sănătoasă în acest an, dacă vom reuşi să evaluăm şi să înţelegem schimbările din domeniu înregistrate la nivel european. Domnia sa apreciază că trebuie să existe o preocupare mai mare privind costurile pe durata de viaţă a construcţiilor: "Acest concept de cost pe durata de viaţă a clădirilor a început să fie discutat de multă vreme în Europa şi nu mai putem să-l ignorăm".

Şerban Ţigănaş consideră că în ţara noastră există o problemă privind construcţiile responsabile. Arhitectul a mai spus că acest aspect nu reprezintă responsabilitatea exclusivă a specialiştilor din domeniu, ci trebuie să fie un efort comun al tuturor actorilor implicaţi în segmentul construcţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb