Angajaţii de la "Realitatea" ameninţă cu greve şi procese

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 25 octombrie 2010

Angajaţii de la "Realitatea" ameninţă cu greve şi procese

Angajaţii "Realitatea Media" prind curaj, la câteva zile după publicarea stenogramelor care arată cum patronul trustului, Sorin Ovidiu Vîntu, şi-a transformat organele de presă în executanţi ai propriului interes.

Vinerea trecută, jurnaliştii "Realitatea FM" şi "The Money Channel" au anunţat că, dacă nu-şi primesc integral salariile restante, vor intra, miercuri, în grevă generală de la 1 noiembrie.

Până în prezent, aceştia au încasat doar 500 de lei pe luna iulie.

Totodată, angajaţi ai trustului au luat deja legătura cu avocaţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind pentru acţiunea în instanţă.

Dan Apostol, directorul executiv al "The Money Channel", a recunos­cut că există întârzieri salariale, însă spune că nu ştie pe nimeni din echipa postului TV care se pregăteşte de grevă.

Trei angajaţi ai "Realitatea TV" ne-au povestit care este atmosfera generală şi presiunile la care sunt supuşi: "Nu există comunicare. Nimeni nu ne spune când ne vom primi salariile restante sau dacă există o strategie în acest sens. Banii se dau preferenţial. Pe partea de redacţie, unii primesc salariile la timp, alţii, nu".

Unul dintre cei trei jurnalişti ne-a spus că, anul trecut, i s-a cerut să-şi dea demisia, fără niciun motiv. Pentru că a refuzat, i s-au tăiat drepturile de autor. Astfel, de la un salariu de 2.400 de lei, a ajuns să încaseze doar 1.000 de lei, pe cartea de muncă.

"Acum, mi-au spus că vor să mă trimită în şomaj. O să încerc să-mi obţin salariile din urmă şi pe cele compensatorii", a precizat sursa citată.

Angajaţii postului "Realitatea", care sunt membri ai Uniunii Sindicale MediaSind, ne-au mai declarat: "Ne-au spus că putem să-i dăm în judecată, însă ne-au pus în vedere că procesele durează mult, iar drepturile salariale vor sosi târziu. S-a indus ideea că orice ai face, nu rezolvi nimic. Sunt colegi pe care nu-i mai recunoşti, au ajuns piele şi os. Un coleg în vârstă a decedat din cauza stresului de la serviciu, pe fondul unor probleme de sănătate. Sunt femei însărcinate, care au nevoie de bani pentru analize, şi care au ajuns să-şi cerşească drepturile. Eu, personal, sunt în stare să fac greva foamei pentru a-mi fi res­pectate drepturile. Trăim în teroare şi umilinţă. Cei care şi-au găsit un alt loc de muncă, au plecat. < Realitatea > este ca o barcă ce se scufundă, de unde scapă cine poate".

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind încearcă un dialog cu administraţia trustului

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind încearcă să poarte un dialog cu administraţia trustului Realitatea şi solicită respectarea drepturilor jurnaliştilor, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, unic la nivel de ramură mass-media (CCM).

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, ne-a declarat: "Încă de la înfiinţare, în 2004, FRJ MediaSind a avut şi are un adversar de temut, greu de înfrânt: mentalitatea moşierească a majorităţii patronilor de media care consideră că angajaţii sunt nişte sclavi care trebuie să trudească pe plantaţie fără niciun drept. Din acest motiv, am negociat şi semnat CCM, ce conţine drepturi pe care jurnaliştii nu le-au avut niciodată. În acest document, la loc de cinste, se află clauza de conştiinţă, ce dă posibilitatea oricărui jurnalist să refuze să realizeze un articol dacă apreciază că se încalcă deontologia profesională.

Pot să confirm că mulţi angajaţi ai Realităţii Media s-au înscris în FRJ MediaSind şi că am demarat procedurile pentru declanşarea conflictului de muncă".

Dacă administraţia trustului nu rezolvă problemele jurnaliştilor, FRJ MediaSind anunţă că aceştia vor declanşa greva generală pe termen nelimitat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "vor intra, miercuri, în grevă generală de la 1 noiembrie"....oare autoarea ce-o fi vrut sa zica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb