ANGELA FILOTE, COMISIA EUROPEANĂ "Deşi economia creşte, cetăţeanul rămâne la fel de sărac"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 martie 2016

"Deşi economia creşte, cetăţeanul rămâne la fel de sărac"

"Modelul de creştere economică din România nu lucrează în interesul cetăţeanului"

România este în topul creşterii economice în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp este şi în topul sărăciei, ceea arată că actualul model de creştere nu lucrează în interesul cetăţeanului şi, prin urmare, nu este un model pe care să îl încurajăm la nivelul Comisiei Europene, spune şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Domnia sa a declarat ieri, cu ocazia prezentării Raportului de ţară pentru România, realizat de Comisia Europeană: "Competitivitatea economică din România este obţinută prin salarii mici, nu prin calitate, iar încadrarea deficitului bugetar în ţinta stabilită s-a realizat prin sacrificarea investiţiilor. România are nevoie de relansarea investiţiilor".

Potrivit afirmaţiilor doamnei Filote, Comisia Europeană îi recomandă României ca măsurile cu impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programărilor bugetare anuale.

Dragu: "Investiţiile publice sunt insuficiente şi ineficiente"

Creşterea economică a ţării noastre este sustenabilă, însă investiţiile publice rămân insuficiente şi ineficiente, iar pentru consolidarea situaţiei economice este necesară continuarea reformelor structurale, declară ministrul finanţelor publice, Anca Dragu.

Prezentă la evenimentul mai sus menţionat, doamna Dragu a spus: "În România, creşterea economică este sustenabilă şi se bazează pe investiţii. Avem un ritm de creştere în zona investiţiilor de 7,5% în 2015 şi o majorare a consumului final de 5,2%, deci investiţiile rămân motorul de creştere (...) Raportul Comisiei menţionează că dezechilibrele bugetare s-au atenuat treptat, în România, iar condiţiile de finanţare au fost stabile şi favorabile, şi au susţinut investiţiile străine. În schimb, raportul arată că veniturile fiscale sunt relativ scăzute, 31% - 32% din PIB, faţă de media UE de 45% din PIB, dar componenţa acestor venituri fiscale este una adecvată".

Ministrul a precizat că investiţiile publice se confruntă cu provocări considerabile, în continuare. "În tehnologie, investiţiile sunt limitate, iar cele din infrastructură sunt şi ineficiente şi insuficiente", a subliniat Anca Dragu.

Servaas Deroose, CE: "O creştere sustenabilă necesită investiţii"

România şi-a redus dezechilibrele interne şi externe, însă pot reapărea vulnerabilităţi la adresa economiei ţării, precum iniţiativele legislative cu potenţial impact asupra sectorului bancar şi politicile fiscale pro-ciclice (spre exemplu, accelerarea creşterii salariilor), este de părere Servaas Deroose, director general adjunct al Direcţiei Generale de Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene.

Domnia sa a afirmat ieri, la prezentarea Raportului de ţară pentru România, că o expansiune economică sustenabilă necesită creşterea investiţiilor şi accelerarea reformelor structurale. Potrivit afirmaţiilor sale, în ţara noastră există bariere în calea investiţiilor precum ineficienţa administraţiei publice; birocraţia; incertitudinea legală din cauza schimbărilor frecvente a fiscalităţii şi a altor norme care privesc mediul de afaceri; corupţia; ineficienţa şi insuficienţa investiţiilor în infrastructură. Nu în ultimul rând, domnia sa a afirmat că investiţiile nu sunt susţinute din cauza accesului limitat la finanţare al IMM-urilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb