Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Adrian Streinu-Cercel, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, actual manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Bucureşti, ca urmare a deţinerii simultane de funcţii.
Potrivit ANI, în perioada 11 martie 2008 - 12 martie 2012, Adrian Streinu-Cercel a deţinut, simultan, funcţiile de Manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Bucureşti, şi Secretar ştiinţific al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti. El a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia "Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea oricăror alte funcţii salarizate, nesalarizate sau / şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică [...]".
Totodată, în perioada 19 noiembrie 2010 - 23 mai 2012, a deţinut, simultan, funcţiile de Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii şi Manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Bucureşti. Adrian Streinu-Cercel a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 84, alin. (1), lit c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu [...] funcţia de [...] administrator [...] la instituţiile publice".
Potrivit ANI, persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Adrian Streinu-Cercel a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.