ANISIF: Creşterea pragului de deţinere la SIF-uri trebuie decisă de acţionari

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2005

Cu privire la recentele şi controversatele decizii privind majorarea pragului de deţinere al acţionarilor în Societăţile de Investiţii Financiare, ANISIF-ul, o asociaţie din care fac parte acţionari la aceste societăţi, aduce la cunoştiinţa domnilor parlamentari că la dezbaterile legii pieţei de capital adoptată în 2004, au existat iniţiative ale majorării pragului de deţinere, dar pînă la urmă această lege nu a cuprins nici o prevedere privind acest aspect, deoarece ar fi fost în dezacord cu legislaţia Uniunii Europene privind piaţa de capital.

Chiar dacă se va hotărî majorarea pragului de deţinere prin ordonanţe de guvern sau iniţiative legislative, această măsură ar avea un caracter artificial prin imixtiunea statului asupra unor societăţi private aşa cum sînt acum Societăţile de Investiţii Financiare.

Orice iniţiativă de a aduce modificări la statut, inclusiv asupra pragului de deţinere, trebuie să fie apanajul strict al acţionarilor la SIF-uri şi chiar dacă Consiliile de Adminis-traţie ale acestora ar fi obligate prin lege să modifice pragurile de deţinere, această măsură ar avea un caracter profund anticonstituţional şi ar putea fi atacată în justiţie de oricare dintre acţionarii acestor societăţi.

În ultimii ani, cotaţia acţiunilor la SIF-uri, care reprezintă 30% din volumul bursier a fost influenţată în sens negativ de apariţia în anumite momente a zvonurilor legate de modificarea pragului de deţinere. Efectul acestor zvonuri periodice au fost pierderi financiare pentru investitorii pe bursă şi s-a ajuns ca orice discuţie oficială asupra majorării acestui prag să capete o conotaţie de manipulare a pieţei. Deja subiectul de presă al majorării de prag a creat tensiune pe piaţa bursieră şi variaţii substanţiale ale preţului în funcţie de modul de prezentare al informaţiilor în presă.

Ar fi de dorit ca lucrările comisiei buget-finanţe din Parlament şi consultările preşedinţilor de SIF-uri legate de această temă a pragului de deţinere să statueze în mod clar o obligaţie morală şi profesională a preşedinţilor de SIF-uri de a crea condiţiile desfăşurării unor Adunări Generale a Acţionarilor legale din punct de vedere al cvorumului în cadrul cărora să fie adoptate deciziile de mărire a pragului.

Intervenţia coercitivă a organismelor legislative asupra acestui prag de deţinere nu ar face decît să creeze o imagine nedorită de imixtiune în activitatea unor societăţi private, ar crea condiţiile unor discuţii în contradictoriu şi deformarea imaginii fenomenului firesc al majorării pragului într-un act unilateral impus.

ANISIF-ul ca organism de reprezentare a investitorilor la SIF-uri se pronunţă împotriva oricărei iniţiative parlamentare de a modifica pragul de deţinere la SIF-uri, printr-un act unilateral impus, considerînd că oricum acest fenomen se va întîmpla în activitatea normală a Adunărilor generale ale SIF-urilor, în viitorul apropiat.

Pe de altă parte ANISIF, susţine mărirea pragului de deţinere, însă acest proces să realizeze natural în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor, cu atît mai mult cu cît fenomenul de concentrare al acţionarilor în SIF-uri, va permite în curînd realizarea unui cvorum de prezenţă care să le permită luarea acestei decizii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb