ANIVERSARE: ZIARUL BURSA -25 DE ANI După 25 de ani, ziarul "BURSA" este din nou la început de drum

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 18 noiembrie 2015

După 25 de ani, ziarul "BURSA" este din nou la început de drum
CĂLIN RECHEA

Răsturnarea "ordinii" socialiste în 1989 a readus speranţa românilor într-o viaţă mai bună, pe fondul încrederii, dar şi a exemplului oferit de economiile occidentale dezvoltate, că piaţa liberă oferă cele mai bune şanse pentru atingerea obiectivelor individuale.

Unul dintre cuvintele "magice" asociate pieţei libere a fost, şi poate mai este, "bursa", acea instituţie fundamentală care permite întâlnirea cererii şi ofertei de capital, precum şi tranzacţionarea acestuia, astfel încât resursele limitate să fie utilizate cât mai eficient.

Ziarul "BURSA" a apărut în acest context şi a trecut la promovarea şi sprijinirea iniţiativelor pentru crearea şi dezvoltarea în ţara noastră a unuia dintre cei mai importanţi piloni ai capitalismului.

După o perioadă semnificativă de exuberanţă la BVB, alimentată şi de evoluţia pieţelor internaţionale, a venit şi momentul adevărului, sub forma celei mai mari crize globale din perioda postbelică, care a fost, destul de rapid, etichetată drept o criză a capitalismului.

Apoi a început să fie promovată tot mai larg idea că piaţa liberă este un joc cu sumă nulă, adică pentru fiecare câştigător există şi cineva care pierde.

Nimic mai departe de adevăr, iar dovada este oferită de stadiul actual al dezvoltării, unde oamenii obişnuiţi beneficiază de condiţii de viaţă accesibile altădată doar regilor.

În plus, noţiunea de capitalism a fost aproape complet golită de conţinut, în condiţiile în care gradul de liberate al pieţelor este tot mai redus, iar bail-out-ul a devenit un instrument obişnuit de salvare a companiilor, dar mai ales a băncilor, considerate prea mari să cadă.

Această "conservare" a unor modele de afaceri falimentare a avut consecinţe dintre cele mai grave, prin blocarea funcţionării mecanismelor de autoreglare prezente în orice mediu economic.

Cu toate că a devenit tot mai evident "divorţul" dintre sistemul economic actual şi capitalism sau piaţa liberă, numeroase voci susţin necesitatea renunţării la capitalism.

Cea mai recentă este a lui Mark Price, vicepreşedinte al companiei John Lewis Partnership şi director executiv la Waitrose, unul dintre cele mai importante lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie.

"Capitalismul a eşuat în misiunea sa de a servi societatea", a declarat Price, după cum scrie The Telegraph.

Directorul de la Waitrose îşi susţine afirmaţiile cu ajutorul datelor unui sondaj realizat de propria companie. Clienţii lanţului de retail britanic consideră că interesul principal al firmei îl constituie banii şi nimic altceva, iar angajaţii sunt consideraţi doar "resurse" şi nu fiinţe umane.

Cea mai importantă concluzie este, însă, alta. "Există un abis între modul în care clienţii percep corporaţiile faţă de firmele mici", după cum scrie cotidianul britanic, în condiţiile în care 96% au o opinie favorabilă faţă de firmele mici şi doar 58% privesc favorabil marile corporaţii.

Nu înseamnă aceasta că, de fapt, nu capitalismul a eşuat în misiunea de a servi societatea, ci corporatismul susţinut de stat, adică ceva cunoscut în istorie sub numele de fascism?

Dincolo de Ocean, bursele de valori, cel mai important simbol al capitalismului, au cunoscut o transformare radicală odată cu extinderea tranzacţionării la viteze ridicate (n.a. HFT, high frequency trading).

De la atragerea şi tranzacţionarea capitalului, bursele au ajuns acum "locul de joacă" al algoritmilor care tranzacţionează la nanosecundă.

Eric Scott Hunsader, fondatorul Nanex, o companie care furnizează informaţii de piaţă în timp real, scria recent pe contul său de Twitter că peste 30% dintre cotaţiile acţiunilor listate pe coasta de est expiră înainte să ajungă în California.

" În istoria omului civilizat, niciodată nu a fost acceptabilă anularea unei cotaţii înainte de a fi capabil să reacţionezi", scrie Hunsader, al cărui verdict este necruţător: "capitalismul şi Wall Street-ul nu mai au nimic în comun, în condiţiile în care bursele au nevoie de bail-out-uri, favoruri speciale şi imunitate în faţa legilor".

Fondatorul Nanex a mai prezentat şi rezultatele unui studiu de la Federal Reserve Bank of New York, unde se arată că "traderii angajaţi în tranzacţiile HFT creează doar o iluzie a lichidităţii pe pieţe", tocmai în condiţiile în care susţinerea lichidităţii este argumentul principal utilizat în faţa criticilor.

Deşi a pornit aproape de unul singur "cruciada" împotriva HFT, Hunsader nu uită să sublinieze o diferenţă crucială: "Vă rog să nu confundaţi speculatorii cu traderii HFT. Pieţele au nevoie de speculatorii care îşi asumă riscurile reale, în timp ce HFT reprezintă doar furt".

"Dacă scopul bursei este atragerea capitalului, de ce a scăzut numărul companiilor listate de la 8.000 la 4.000?", se întreabă şi întreprinzătorul american Mark Cuban.

Poate că tendinţa din Statele Unite are cauze similare celor prezente şi în economia noastră: capitularea treptată în faţa unui mediu ostil, marcat nu doar de incertitudine, ci şi de atitudinea tot mai ostilă a autorităţilor în faţa iniţiativei private.

Ziarul "BURSA" a prezentat pe larg cadrul de evoluţie al crizei economice şi financare globale, de multe ori accentuând factorii cu caracter predictiv şi de avertizare, pe baza cărora să acţioneze autorităţile nostre, firmele şi investitorii individuali, dar nu şi-a închipuit, probabil, că vom fi martorii negării beneficiilor capitalismului tocmai în Vest.

În condiţiile în care noţiunile de strategie sau libertate economică par să le fie străine autorităţilor, chiar şi după 25 de ani, ziarului nu îi rămâne decât să repornească, din nou, pe drumul şi mai dificil al apărării, prin informare, a singurelor speranţe pentru dezvoltare, antreprenorul şi libertatea economică.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Nu sunt sigur daca trebuie sa va urez "astazi" "La multi ani"? Nu faceti nici o mentiune in sensul asta. 25 ani ...cand? luna asta? saptamana asta? Oricum va urez multi ani. As vrea totusi sa stiu de ce trebuie un abonat "on-line" sa va lase adresa sau CNP-ul mai ales pt cazul cand unii sunt cetateni straini deci fara "buletin"? Multumesc si "La multi ani".

    1. Adresa abonatului este utila pentru o linie de contact, in orice eventualitate.

      Domnule Make, apreciez mult ziarul dvs in special pt simplicitate, sinceritate si aceasta posibilitate de a ne exprima liber opiniile direct langa articol nu ca si concurenta dvs si de aceea va scriu, ca sa ajut. Pe de alta parte, eu stiu ca acest "anonimat" al comentatorilor este in fapt un "pseudo" si nu pt mine va cer sa "abrogati" aceasta "meteahna" securista-SRIsta cu adresa si CNP-ul pt un abonament si mai ales on-line, e rusinos. Traiesc in strainatate de aprox 15 ani si daca adresa trebuie s-o dau ca sa-mi ajunga un colet, normal, dar nu e cazul pt un abonament on-line, n-am vazut sa mi se ceara CNP-ul pt nimic in lume atata timp cat eu va platesc factura in avans. Sincer, mai ganditi-va cati potentiali clienti pierdeti pt "o virgula" care nu serveste la nimic. Ce face-ti cu el? Da-ti clientii in judecata ca nu va mai citesc ziarul sau ca v-au platit in avans? Sa fim seriosi. Dati-i senzatia clientului sa se simta liber, liber de urmari, de "ancorari", "agatari" etc. Va veni cu mai multa placere, mai deschis.

      Un sincer "la multi ani".

      Multumesc 

      Mai concret: pentru o lentila de contact. 

    La multi ani! tututor celor care tin ziarul Bursa in viata.

    LA MULTI ANI !

    Ziarul BURSA a implinit 25 de ani de aparitie neincetata, la 10 august.

    Astazi este Gala BURSA, care sarbatoreste aceasta virsta rotunda, zi programata sa coincida cu lansarea cartii mele "SOLUTIA CRIZEI / Terminus a quo" (Editura RAO si Editura BURSA), la Tirgul de Carte Gaudeamus de la Complexul Expozitional, la orele 16.00.

    Ulterior, in cadrul Galei de diseara, vom lansa Calendarul BURSA 2016. 

    1. Am uitat sa va invit la Tirg, dar o fac acum.

      Va astept acolo. 

    Intr-o tara in care presa e facuta de analfabeti si postaci platiti la norma, BURSA este printre putinele publicatii in care mai poti citi si altceva.

    Spiritul lui Make mentine Bursa in efervescenta. Mereu incitanta, mereu cu raspuns inteligent la provocari. Lumea trebuie vazuta si judecata si prin unghiurile prismei slefuite in Bursa.

    Tuturor realizatorilor, cititorilor si comentatorilor ziarului Bursa, sanatate, fericire si

    La multi ani! 

    uRECHEAza-l Make! 

     

    ... Nimic mai departe de adevăr, iar dovada este oferită de stadiul actual al dezvoltării, unde oamenii obişnuiţi beneficiază de condiţii de viaţă accesibile altădată doar regilor.

    Make, nu mai lasa corpuri plutitoare sa scrie in ziarul tau. Pe ce lume traieste stimabilul? chiar n-a luat inca , contact cu oamenii obisnuiti si conditiile de viata accesibile acestora? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb