ANIVERSAREA, MAI IMPORTANTĂ DECÂT PARCHETUL EUROPEAN Concediul inoportun al lui Tudorel Toader

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 martie 2019

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Interviurile pe care candidaţii pentru postul de procuror european din partea ţării noastre trebuiau să le susţină, astăzi, în faţa lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, au fost amânate. Pentru că Tudorel Toader se află de două zile în concediu. Luni, 25 martie, ministrul de resort va fi tot în concediu. Deoarece îşi aniversează ziua de naştere, iar ziua în care a venit pe lume actualul ministru al justiţiei este cel mai important eveniment în opinia lui Tudorel Toader. Mai important chiar decât selectarea celor trei candidaţi pentru postul de pro­curor european, din partea ţării noastre, în cadrul Parchetului European.

Toader crede că Uniunea Europeană şi constituirea viitorului Parchet European pot să mai aştepte câteva zile, până când va reveni el din concediu. Probabil că ministrul Justiţiei a "ievaluat" situaţia, a "reievaluat" Europa, a pus în balanţă aniversarea zilei sale de naştere şi a decis că singura care se încadrează cerinţelor sale este data de 25 martie.

Nu este prima dată când "ocupatul" ministru al Justiţiei se derobează de atribuţii şi îşi ia un respiro pentru câteva zile, exact când probleme arzătoare se află pe agenda publică.

De exemplu, între noiembrie 2017 şi iulie 2018, Tudorel Toa­der nu s-a prezentat la niciuna dintre şedinţele comisiei speciale de modificare a legilor justiţiei şi legislaţiei penale - aşa numita comisie Iordache - pentru a-şi susţine punctul de vedere în faţa parlamentarilor coaliţiei PSD-ALDE şi a celor din partea opoziţiei.

Toader a aşteptat votul din Parlament pentru ca apoi să iasă în public şi să spună că anumite prevederi nu corespund celor iniţiate de Ministerul Justiţiei, ba mai mult, a iniţiat trei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. Acte normative care au fost aprobate de guvernul Dăncilă în perioada octombrie 2018-februarie 2019. Iar acum Tudorel pregăteşte a patra ordonanţă de urgenţă. Tot pentru modificarea legilor justiţiei, fireşte, mai precis pentru modificarea OUG 7/2019 care a scos în stradă mii de judecători şi procurori din întreaga ţară.

Ministrul Justiţiei acţionează numai când doreşte, când are interes sau când "i-o cere" Liviu Dragnea. Când Dragnea a "ordonat" înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Tudorel Toader a executat. Ministrul Justiţiei a "ievaluat", a analizat şi a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis revocarea lui Kovesi din funcţia deţinută. Deoarece şeful statului s-a opus şi pentru că Tudorel trebuia "să facă ceva", ministrul de resort a pus problema revocării pe masa Curţii Constituţionale a României. Curte care a decis cu 6 voturi contra 3 că Kovesi trebuie să plece din fruntea DNA. Iar Klaus Iohannis s-a conformat acestei decizii.

Al doilea moment în care Toader a acţionat la "ordinul" şefului PSD a fost în cazul contestării completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a oferit toată consultanţa juridică necesară pentru ca Parlamentul să aducă în faţa Curţii Constituţionale necesitatea alcătuirii unor noi completuri de 5 judecători, pentru a schimba componenţa completului ce urma iniţial să judece apelul formulat de Liviu Dragnea împotriva condamnării sale la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman. Mai mult, cu o seară înainte ca magistraţii CCR să se pronunţe, Toader a discutat speţa cu liderul PSD Liviu Dragnea, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Tot la "solicitarea" liderului PSD, care îşi dorea anularea unor probe din dosarul Referendumul, pentru care a primit o condamnare definitivă de 2 ani de închisoare dar cu suspendarea executării, Tudorel Toader a pus pe masa Curţii Constituţionale protocoalele secrete încheiate de conducerea Parchetului General cu conducerea Serviciului Român de Informaţii. Iar magistraţii constituţionali au desfiinţat protocolul încheiat în anul 2009 de Laura Codruţa Kovesi cu George Maior şi l-au menţinut parţial pe cel încheiat în 8 decembrie 2016 de Augustin Lazăr cu Eduard Hellvig.

Pentru a opri orice demers al lui Kovesi de a deveni şef al Parchetului European, Toader a iniţiat OUG 90/2018 pentru operaţionalizarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, secţie care a preluat toate plângerile formulate de diverşi inculpaţi la adresa fostului procuror-şef al DNA. Şi care a pus-o sub urmărire penală pe Laura Codruţa Kovesi.

Următorul moment în care Toader a acţionat la "ordinul" coaliţiei PSD-ALDE a fost acela în care l-a "ievaluat" pe procurorul general Augustin Lazăr şi a solicitat revocarea acestuia din fruntea Parchetului General. Numai că, spre deosebire de cazul Kovesi, Lazăr pare o nucă mai tare, pentru că a atacat în instanţa de contencios administrativ decizia ministrului de resort. Mai mult, pentru a-i arăta lui Tudorel Toader că nu se lasă intimidat de acţiunile demarate împortriva sa, Augustin Lazăr a anunţat că îşi depune candidatura pentru încă un mandat în fruntea Parchetului General, candidatură pe care o va susţine exact în faţa ministrului Justiţiei. Râmâne de văzut dacă Tudorel Toader va repeta, în luna aprilie, manevra de astăzi, de amânare a audierii candidaţilor pentru funcţia de procuror european. După modul în care a evitat să urgenteze, prin desemnarea unui procuror european, operaţionalizarea Parchetului European, ne aşteptăm ca Tudorel Toader să uite că Paştele cade la sfârşitul lunii aprilie şi să îşi ia câteva zile de concediu exact la începutul lunii, când ar trebui să audieze candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Europa poate să aştepte, ţara poate să aştepte, pentru că Tudorel se face că lucrează... Sau lucrează doar în "interesul" PSD-ALDE, ignorând problemele adevărate cu care se confruntă Justiţia: subfinanţare cronică, diminuarea independenţei magistraţilor, presiune constantă din partea politicienilor cu privire la săvârşirea actului de justiţie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ...

    1. Adevarul supara insa ramane adevar chiar daca nu-ti place cel care-l afirma

      dragnia, cafia, SRI, Marinescu

    Bravo George!

    Bine scris ca sa priceapa chiar si idiotii cum sta treaba in tara asta si in ce directie mergem. 

    1. ...

      Aici nu e A3 ...... nu autostrada ca de alea nu prea avem ....

      Anonime .... introarce-te la latrina ta si lasa-i pe cei catora le pasa de tarisoara asta in place. 

      Frumos articol. Si din pacate .... adevarat.

      Multumesc George. 

      SRI Marinescu

      George, ai titlul de doctor asigurat la Mihai Cinteza. 

      doar idiotii bat din palme la citirea acestui articol

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb