ANOMALII ALE PIEŢEI ÎN VREME DE CRIZĂ Capitalizarea bursieră, mai mică decât banii din cont

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 21 ianuarie 2009

Mihai Iordache

În vreme de criză, primele pieţe care capitulează sunt pieţele de capital, înaintea celor de bunuri şi servicii. Ele cad şi mai rău decât celelalte, care au mai multe condiţionări. Preţul pâinii nu poate scădea sub preţul de cost, de exemplu; în schimb, scăderea acţiunilor nu are nicio oprelişte şi de foarte multe ori nicio raţiune.

Într-un ziar recent citeam cu cât au scăzut acţiunile la bursă în procente şi cele mai multe aveau scăderi de peste 80%, peste 90% şi chiar peste 95% .

Deşi nu era pe dezonorantul loc întâi, printre fruntaşe se număra "Impact". Dacă am face capitalizarea bursieră a "Impact", (ceva mai greu de făcut acum, deoa­rece "Impact" a cumpărat foarte multe acţiuni pre care le anulează), rezultă o valoare care probabil este mai mică decât un sfert din valoarea terenurilor pe care le deţine, chiar dacă valoarea de piaţă a aces­tora a scăzut şi ea destul de mult. Dar peste terenuri, "Impact" mai are case terminate pe care o să le vândă cumva, cândva, utilaje, materiale, creanţe la vânzările în rate etc. Desigur că mai are şi datorii, dar orice calcul s-ar face, este evident că valoarea capitalizării bursiere ar trebui să fie de câteva ori mai mare, poate chiar peste 10 ori. În situaţia "Impact" sunt câteva zeci pe bursă şi alte câteva sute pe piaţa Rasdaq.

Titlul articolului mi-a fost sugerat însă de un alt exemplu, dintr-o ramură care de regulă nu este afectată de crizele economice, ba s-ar părea că este principala beneficiară. Este vorba despre ramura medicamentelor. Cu cât oamenii trăiesc mai rău, cu atât sănătatea lor suferă şi remediul la îndemână sunt medicamentele. Căci poţi să nu-ţi mai schimbi cămaşa, hainele, pantofii, lenjeriile de pat şi mobila, maşina, televizorul sau frigiderul, dar de medicamente nu te poţi lipsi. Concret, capitalizarea bursieră a fabricii de medicamente "Zentiva" Româ­nia, fostă "Sicomed", este mai mică decât sumele în bani din conturile societăţii. Dacă, prin absurd, cineva ar cumpăra, la aceste preţuri (acum 0,3 lei pe acţiune), ar recupera toată investiţia din dividendele plătite cu banii din cont şi ar rămâne cu fabrica, stocurile de materii prime şi medicamente gratis şi cu suficiente lichidităţi pentru ca producţia să meargă mai departe. Ghinionul acestor posibili norocoşi este că acţionarul majoritar nu vinde, ci cel mult mai cumpără acţiuni. Probabil că or mai fi şi alte societăţi listate în aceeaşi situaţie. La "Sicomed", preţul acţiunilor este măcar de trei ori mai mare decât valoarea nominală. La "Biofarm", acesta se află la 0,75-0,8 din aceasta. Desigur cei care îi plâng de milă au un argument. Acela că "Biofarm" a investit o sumă imensă în piaţa de capital care ar determina în cazul lichidării, o pierdere egală cu profitul pe trei ani. Sunt de acord.

SIF-urile care controlează societatea şi care asigură controlul în CA sunt responsabile de acest plasament. După părerea mea, greşeala lor a fost că această investiţie s-a făcut prea în scurt şi la un moment nefavorabil. Dar, există o cale de a estompa aceste pierderi. Profitul global are trei componente: activitatea de bază, componenta financiară şi din activităţi excepţionale, care în fapt înseamnă vânzări. Dacă eu m-aş fi ocupat de bilanţul societăţii, care de exemplu în anul 2008 a avut un profit net total de 139 miliarde lei vechi, sau 13,9 milioane RON, pentru care s-a plătit un impozit pe profit de 1,662 milioane RON, aş fi vândut acţiuni cu o pierdere echivalentă egală cu profitul operaţional şi nu mai plăteam impozit. Desigur că este numai o idee. Căci altfel, pentru acţiunile din cont s-au primit dividende şi se vor mai primi şi în continuare.

La TLV s-au primit acţiuni gratuite care, prin numărul lor, diminuează substanţial pierderea potenţială, rezultată din diferenţa între preţul de cumpărare şi preţul actual de piaţă. Cumpărarea de acţiuni nu a afectat şi nu afectează în niciun fel activitatea curentă nici de producţie nici de investiţii. Criza este de abia la început, după cum spun majoritatea specialiştilor sau analiştilor, dar nu va dura la nesfârşit. În timp, din dividendele încasate sau din vânzări, atunci când măcar unele preţuri se vor redresa, pierderea actuală va fi acoperită.

Tot la capitolul anomalii poate fi încadrată şi BRD - GSG. În ultimul comunicat al societăţii, profitul prognozat pentru anul 2008 se situează între 370 - 380 milioane euro, mai mare decât al BCR, care este de 350 milioane euro. La un curs de 4 lei, adică cu 5-6 % mai mic decât cursul oficial actual, înseamnă între 1.480 - 1520 milioane RON, sau 2,12 - 2,2 RON pe acţiune, iar preţul acţiunilor, rar trece de 8 ron, ceea ce face ca PER să fie sub 4, adică de 2,5 - 4 ori mai mic decât este normal pe o piaţă civilizată. Dar a trecut, cred, suficient timp ca să ne obişnuim cu anomaliile pieţei. Dacă privim cu vreo 2-3 luni înapoi, aces­tea erau şi mai mari.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb