Liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru clienţii casnici a fost stimulată de programul de ofertare de gaze naturale pe pieţele centralizate din România, informează Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energie, potrivit Hotnews.
Din datele publice puse la dispoziţie de operatorii de piaţă centralizată reiese faptul că preţul mediu ponderat de vânzare în perioada iulie-septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, preţ mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh.
Potrivit sursei citate, un ordin al ANRE obligă marii producători să oferteze 40% din cantităţile de gaze pe pieţele centralizate, iar un alt ordin prevede obligaţia paricipanţilor la piaţă de a oferta pe pieţele centralizate.
"Aceste reglementări au condus la impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, prin creşterea lichidităţii şi tranzacţionarea unor cantităţi de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preţ", spune ANRE.
Potrivit Autorităţii, ulterior intrării în vigoare a programului de ofertare, numărul tranzacţiilor încheiate a crescut semnificativ. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2020 s-au încheiat 640 de tranzacţii, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când s-au încheiat un număr de 267 de tranzacţii.
1. la consumatorul final in 2 ani
(mesaj trimis de Se vor dubla în data de 21.10.2020, 16:10)
Iar la clientul final se vor dubla in 2 ani!
Si curentul si internetul si cunoiul etc... se vor dubla in 2-3 ani!
Sa vedem atunci veselie, unde utilitatile vor costa mai mult ca ratele bancare si cunsum!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2020, 18:45)
Deorece gazale sunte extrase de firme romanesti si vandute de firme sraine. Ghiciti unde ajunge profitul? Desi la clienti gazul va ramane la acelasi pret sau va scadea cu cateva procente(de ochii lumii), apoi cand cosumul va incepe sa creasca in mod sigur se vor scumpi. Ase este pe piata libera ni se va spune.