ANRP a emis în prima jumătate a lunii iunie titluri de conversie pentru 1,78% din acţiunile FP

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 iunie 2011

ANRP a emis în prima jumătate a lunii iunie titluri de conversie pentru 1,78% din acţiunile FP

ANRP a transmis în perioada 1 - 16 iunie Depozitarului Central 318 titluri de conversie pentru transferul unor pachete reprezentând 1,78% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finanţelor în contul persoanelor despăgubite.

Astfel, participaţia statului a scăzut la 23,47%, de la nivelul de la finalul lunii mai, de 25,25% din titlurile Fondului, anunţă Mediafax.

Pachetul de acţiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finanţe în prima jumătate a lunii iunie este evaluat la 130 milioane lei (31 milioane euro), raportat la preţul de joi de pe bursă, de 0,53 lei/acţiune.

Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane a fost emis la 6 iunie de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi echivala cu un pachet de 0,1% din acţiunile Fondului Proprietatea, a comunicat Autoritatea, ieri.

Totodată, ANRP precizează că în prezent analizează şi verifică documentele depuse în 262 de dosare, urmând ca în perioada următoare, pe numele titularilor să fie întocmite şi emise titluri de conversie.

Autoritatea menţionează, totodată, că nu a modificat ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, în cazuri motivate prin "distorsionarea" pieţei şi scăderea preţului pe bursă, deşi Guvernul i-a acordat acest drept la 11 mai.

"În ceea ce priveşte volumul de acţiuni transferat de la Ministerul Finanţelor, după încetarea perioadei de suspendare, considerăm că acesta nu a influenţat preţul de tranzacţionare pe bursă al acţiunilor, ţinând cont de faptul că titlurile de conversie au fost emise şi transmise, la date succesive, în ordinea înregistrării dosarelor de opţiune şi pe măsura procesării dosarelor şi a finalizării activităţii de verificare, din punct de vedere juridic şi economic, a documentelor depuse la dosar, în sensul respectării cerinţelor legale", potrivit ANRP.

În plus, Autoritatea arată că nu a dat curs niciunei solicitări de emitere cu prioritate a titlurilor de conversie pe cazuri sociale sau medicale. Astfel, titlurile de conversie au fost emise şi transmise Depozitarului Central în ordinea înregistrării dosarelor de opţiune.

În luna mai, Ministerul Finanţelor Publice a cedat acţiuni reprezentând 11,54% din capitalul social al Fondului, pentru despăgubiri, prin 1.331 de conversii. Titlurile au fost transferate către 956 de persoane, potrivit informaţiilor transmise FP de Depozitarul Central.

Astfel, la 31 mai, investitorii locali controlau 42,23% din acţiunile Fondului, Ministerul Finanţelor deţinea 25,25%, iar restul de 32,52% erau în portofoliile investitorilor străini.

Potrivit unei raportări transmisă săptămâna trecută de compania britanică de investiţii City of London Investment Management, aceasta deţine 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare acţionar instituţional străin.

Întrucât participaţia Ministerului Finanţelor a scăzut în luna mai sub 33%, statul nu mai poate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.

Spre finalul şedinţei bursiere de joi, acţiunile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,53 lei, preţ în scădere cu 1,85%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ca ANRPul in sfirsit a inceput sa lucreze si sa acorde oamenilor despagubirile este foarte bine. Intrebarea este la valoarea de 0,55-0,60 lei cit este acum cit vor ajunge? Statul va fi obligat sa emita alte actiuni ceeace nu cred ca se va intimpla prea curind dupa terminarea actualelor actiuni adica cele 23,47%cit mai are MF.

    trebuie refacut calculul cu valoarea pachetului!!!!!!!!!

    1. Cine sa faca calculele? Guvernul a facut o greseala introducind in lege acordarea, recalcularea valorii actiunilor cu media pretului de piata in ultimele 60 de tranzactii. Acum se intelege dece nu creste actiunea FP pe bursa? Ce se va intimpla dupa distribuirea celor 23,47%ramase? In romania se lucreaza cu piciorele nu cu capul

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb