ANRP aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să-i vireze banii din dividendele acordate de "Fondul Proprietatea"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 6 octombrie 2008

Cele 64 de milioane de lei reprezintă mai puţin de un sfert din suma necesară pentru despăgubiri

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor aşteaptă ca Minis­terul de Finanţe să îi vireze în conturi 64 de milioane de lei, reprezentând valoarea dividendelor aferente acţiunilor pe care Statul le deţine la Fondul Proprietatea, potrivit unor surse din piaţă. Cele 64 de milioane de lei nu vor ajunge nici pe o măsea Autorităţii pentru a plăti cele 4.618 cereri de despăgubire, în valoare de aproximativ 528 milioane de lei, care nu au fost soluţionate până la 1 octombrie.

Mihnea Iuoraş, vicepreşedintele ANRP, ne-a declarat: " Până la începutul acestei luni, Autoritatea a înregistrat 6.269 cereri de despăgubire, în valoare de 656,18 milioane lei. Dintre acestea, am plătit 1.651 de cereri, reprezentând 128 de milioane lei, dar sperăm ca, până pe 15 noiembrie, să soluţionăm 3.000 de dosare, adică aproape o jumătate din cele pe care le avem".

Din luna mai, plăţile efectuate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor sunt finanţate, într-o mică proporţie, şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, care i-a acordat, până în prezent tranşe de 3, 10 şi, respectiv 43 de milioane de lei.

Surse din piaţă ne-au declarat că, de ani de zile, Autoritatea încearcă să găsească surse noi de finanţare. Un exemplu în acest sens sunt negocierile purtate la nivelul instituţiilor statului pentru ca terenurile de peste 200.000 de hectare deţinute de Agenţia Domeniilor Statului din subordinea Ministerului Agriculturii să poată fi acordate foştilor proprietari în regim de compensare.

Trei miliarde de lei, valoarea acţiunilor oferite ca despăgubire la Fondul Proprietatea

Mihnea Iuoraş, vicepreşedintele ANRP, ne-a declarat că valoarea acţiunilor la "Fondul Proprietatea", acordate ca despăgubire, depăşeste valoarea plăţilor în numerar. Domnia sa ne-a precizat: "Cererile de despăgubire în acţiuni se ridică la aproximativ trei miliarde de lei, în timp ce opţiunile pentru despăgubirile în numerar ţintesc suma de 656 milioane de lei".

Domnul Iuoraş ne-a explicat că intenţia Legii 247/2005 care organizează cadrul acordării despăgubirilor a fost să încurajeze despăgubirea foştilor proprietari prin acţiuni, şi nu prin numerar. În ciuda acestui lucru, majoritatea celor care îşi depun dosarele la ANRP optează, potrivit ultimelor estimări, pentru varianta numerarului.

Vicepreşedintele ANRP ne-a spus: "Cei mai mulţi proprietari preferă să primească bani în loc de acţiuni pentru că sunt bătrâni şi au anumite nevoi financiare, deşi noi am intenţionat ca despăgubirea prin numerar să fie doar un accesoriu pentru despăgubirea prin acţiuni".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb