ANRP: "Lucrăm la emiterea de titluri de conversie la Fondul Proprietatea"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 5 mai 2011

ANRP: "Lucrăm la emiterea de titluri de conversie la Fondul Proprietatea"

Varujan Vosganian: "Statul va încerca să tărăgăneze acordarea de acţiuni către foştii proprietari"

Autoritatea Naţională pentru Res-tituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat că a început să lucreze la emiterea de noi titluri de conversie la "Fondul Proprietatea" aferente dosarelor complete cu cereri de opţiune în acţiuni înregistrate din 11 ianuarie până pe 15 aprilie. Deocamdată, însă, Autoritatea nu a trimis niciun titlu de conversie către Depozitarul Central, instituţia care efectuează transferul de proprietate din contul Ministerului Finanţelor în contul persoanelor îndreptăţite să primească acţiuni Fondul Proprietatea.

ANRP a informat, ulterior, că 1,4 miliarde acţiuni FP, reprezentând 10% din capitalul social al Fondului, urmează să fie emise după data de 2 mai, la care era programată reluarea emiterii de noi titluri de conversie. Aceasta a fost suspendată pe 11 ianuarie, înainte de listarea FP la Bursa de Valori Bucureşti.

Reprezentanţii Autorităţii ne-au spus, însă, că nu există o reglementare care să oblige ANRP să emită noi titluri de conversie într-o anumită perioadă de timp după data de 2 mai, ceea ce ridică semne de întrebare asupra momentului în care cele 1,4 miliarde acţiuni sau o parte din ele vor intra în piaţă. Emiterea de noi titluri de conversie şi înregistrarea noilor acţionari poate să se transforme într-o cursă contracronometru, în condiţiile în care data de 16 mai a fost stabilită ca dată de înregistrare pentru distribuirea dividendului FP pe anul trecut.

"Pentru emiterea titlurilor de conversie nu suntem limitaţi de un termen anume, dar, din momentul emiterii, legea menţionează o perioadă de 30 de zile în care suntem obligaţi să transmitem titlurile de conversie către Depozitarul Central pentru înregistrare", ne-au spus reprezentanţii Autorităţii.

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor, este de părere că statul va încerca să tărăgăneze acordarea de acţiuni FP către foştii proprietari ca să nu îşi îngreuneze deficitul bugetar.

Domnia sa ne-a declarat: "În ultima vreme, Guvernul a încetinit foarte mult acordarea de noi acţiuni pentru că valoarea acţiunilor emise întră în componenţa deficitului bugetar, care şi aşa este destul de împovărat. De acum înainte, Guvernul va fi şi mai puţin motivat să acorde acţiuni la FP pentru că preţul lor va fi calculat la 0,6 lei şi asta înseamnă că în loc de o acţiune acordată pentru un leu pierdut, ca până acum, va trebui să dea aproape două acţiuni. Asta va duce la epuizarea participaţiei statului mai repede, în condiţiile în care şi aşa deţinerea statului nu mai este suficientă pentru soluţionarea tuturor cererilor de despăgubire depuse".

Reprezentanţii ANRP au precizat, în schimb, că lucrează la "foc continuu" ca să emită titlurile de despăgubire cât mai repede.

Între timp, cotaţia acţiunilor FP la Bursa de Valori Bucureşti a atins preţul minim de la listare, de 0,534 lei/titlu, pe fondul aşteptărilor unei presiuni crescute la vânzare din partea noilor proprietari, după cum ne-a declarat Dragoş Dărăbuţ, de la casa de brokeraj "Tradeville". Domnia sa susţine că datele fundamentale de la FP nu s-au schimbat prea mult în ultima săptămână, cu excepţia votului Ministerului Economiei care nu a fost de acord cu acordarea de dividende de către Transgaz (n.r. FP deţine 14,98% din acţiunile TGN).

Ieri, preţul acţiunilor FP a crescut cu 1,3%, la 0,545 lei/titlu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ANRP sunt niste mincinosi. Din 15 Ianuarie pina la 2 Mai titlurile trebuiau sa fie redactate si din 2 Mai doar distribuite oamenilor. Cea mai gogonata minciuna spusa de aceasta fatuca. Dar ce se poate face? Doar sa le spargem geamurile acestor HOTI.

    dar ce poti sa te astepti de la un om politic care din mila fata de batranei a dat drumul la tranzactionarea FP pe piata gri, nu pentru capatuirea mafiotilor a facut asta ci din mila care le-o purta batraneilor ca sa prinda si eu 5% din valaore ianinte sa moara ...

    nu stiu daca considerati ca unii sunt mai egali decat altii. l.10/2001 din despagubiti ne-au facut actori la bursa. dupa ce au facut evaluari ridicole, ex.900ron o casa ne devalizati cu 50% pe bursa. asta este dreptate? va rog sa raspunde-ti.

    1. Ca ajungem actori(jucatori) la bursa nu ar fi rau ,nenorocirea este ca ANRPul manipuleaza prin diversi brokeri pretul actiunilor pe bursa.

      Si cum adica unii care au primit actiuni primesc dividente si au drept de vot in AGA la o valoare de active pe care alti actionari (virtuali pentru ca nu li s-a solutionat dosarul nu au acces dar au participatie in active ) Fondul nu ar fi trebuit sa dea dividente pana nu erau evidentiati toti despagubitii care ar fi solicitat sa primeasca actiuni la fond . Ar trebui protejat interesul despagubitilor care urmeaza sa devina actionari la fond altfel Aga trbuie contestata

    Cei care au depus cererile de conversie inainte de 2 mai... vor primi titlurile in august sau septembrie.Stam,efectiv la mina functionarilor ANRP !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb