ANRSC AVERTIZEAZĂ: Concurenţa este aproape inexistentă pe piaţa serviciilor publice de gospodărire comunală

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 8 iulie 2004

Concesionarea către companii private este singura salvare a regiilor de termoficare

Pe piaţa serviciilor de gospodărire comunală nu există concurenţă între operatori, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Radu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC). Domnia sa a precizat: "Mi-e jenă să vorbesc delegaţiilor străine care vin la ANRSC de stimularea concurenţei, cînd ştiu că nu avem ce stimula. Multe servicii publice au fost încredinţate direct, fără licitaţie, unor operatori privaţi de către autorităţile locale. Practic, utilizatorii nu au ce să aleagă. O situaţie hilară este pe piaţa salubrizării, care este aproape integral privată. De exemplu, sectoarele Capitalei sînt împărţite între firmele de salubrizare, iar situaţii similare sînt în Braşov şi Sibiu. Operatorii noi sînt daţi afară de pe piaţă de firmele care şi-au împărţit deja zonele de activitate".

Domnul Radu a mai semnalat existenţa a numeroase cazuri de cheltuire ineficientă a creditelor şi banilor de la Uniunea Europeană. Domnia sa susţine că operatorii care beneficiază de aceste fonduri nu duc la îndeplinire obiectivele preconizate în studiile de fezabilitate, cer reflectarea creditelor în tarife, dar nu reduc şi cheltuielile de producţie. "Ori, realizarea unor investiţii în utilităţile publice presupune eficientizarea costurilor de producţie şi rentabilizarea întregii activităţi", a adăugat preşedintele ANRSC. În acest context, Ioan Radu a anunţat că, săptămîna viitoare, autoritatea va prezenta Guvernului o analiză dură a evoluţiei tarifelor serviciilor publice în perioada 2001-2004. Pe baza acestei analize, Executivul va alcătui o nouă politică tarifară în domeniu, va analiza cauzele problemelor existente şi va stabili căile de reducere a preţurilor, acolo unde este cazul.

Nici regiile de termoficare nu au scăpat necriticate de preşedintele ANRSC. Ioan Radu nu crede în salvarea sistemului centralizat de încălzire în forma lui actuală, adică menţinut sub managementul neperformant al administraţiilor locale.

Domnia sa susţine că singura şansă de salvare a regiilor este concesionarea lor către companii private prin licitaţii publice şi că utilizatorii nu pot fi împiedicaţi să opteze pentru alte surse de încălzire, atît timp cît sistemul centralizat nu este performant. "Primele regii care trebuie scoase urgent la licitaţie sînt Bucureştiul, Vasluiul, Petroşaniul, Calafatul şi Galaţiul", a adăugat domnul Radu, subliniind că există şi exemple de management performant - la Timişoara şi Cluj.

Preşedintele ANRSC consideră: "Strategia elaborată de Ministerul Economiei şi Comerţului pentru sistemul de încălzire centralizat nu este foarte fericită. O strategie conţine obiective clare, căi de acţiune pentru realizarea lor, indică resursele financiare şi avantaje concurenţiale. Documentul ministerului reprezintă doar o sumă de opţiuni strategice care pot fi aplicabile sau nu. Autoritatea nu a fost consultată la alcătuirea ei. Noi am trimis deja observaţiile pe care le-am considerat necesare".

Ioan Radu a mai spus că serviciile publice de gospodărire comunală sînt departe de a îndeplini, în momentul de faţă, standardele de calitate ale Uniunii Europene, dar este încrezător că, în următorii trei ani, piaţa va deveni competitivă. Domnia sa a subliniat că, din cei 600 de operatori ce funcţionează la nivel naţional, numai 65 au depus, pînă în prezent, regulamentul propriu de organizare şi funcţionare aprobat de consiliile locale, în condiţiile în care termenul legal a expirat în luna aprilie 2003.

Alin Teodorescu, şeful Cancelariei primului-ministru, a declarat ieri, în cadrul conferinţei organizate de ANRSC, că 70% din populaţie este nemulţumită de calitatea serviciilor publice de gospodărire comunală. "Procentul se apropie de cel al românilor nemulţumiţi de activitatea justiţiei şi poliţiei, care depăşeşte 80%", a precizat domnia sa. Domnul Teodorescu apreciază că noile mandate din administraţia publică locală arată maturitatea electoratului român şi că, după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, ele trebuie să facă faţă competiţiei pentru obţinerea de fonduri. Alin Teodorescu a spus: "Guvernul asigură aceste fonduri cum poate şi nu ne putem aştepta la o creştere masivă a bugetului consolidat. Acesta este estimat la 14 miliarde de euro în 2008, faţă de 11 miliarde de euro, cît este în prezent. Noile administraţii locale trebuie să ştie că o mare parte din fonduri sînt gestionate de ministere şi trebuie să lupte pentru descentralizarea lor. Primăriile trebuie să atragă cît mai multe fonduri de la ministere pentru a nu mai avea situaţii ca la Autoritatea Naţională a Drumurilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb