ANTON HADĂR (ALMA MATER): "Salariile în Învăţământ ar putea creşte din octombrie, în funcţie de negocieri"

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2015

"Salariile în Învăţământ ar putea creşte din octombrie, în funcţie de negocieri"

Salariile în Învăţământ ar putea creşte la finalul acestui an sau chiar din luna octombrie, însă totul depinde de rezultatul negocierilor dintre sindicate şi autorităţi, care se vor desfăşura pe 14 sau 15 septembrie, a declarat ieri Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", după discuţiile purtate cu reprezentanţii Guvernului, citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Am cerut ca Guvernul să facă eforturi (pentru ca salariile să crească - n.r.) înainte de data de 1 ianuarie. Ca să fim corecţi, făcând nişte calcule matematice, am obţinut până acum 10 procente prin Ordonanţa 83 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 - n.r.). Dorim ca Guvernul să facă eforturi să primim 15 procente înainte de data de 1 ianuarie 2016. Vom mai avea o rundă de negocieri pe 14 septembrie sau 15 septembrie şi atunci vom şti procentele cu care s-ar putea creşte salariile chiar din finalul acestui an, poate din octombrie, de ce nu. Cele 5 procente (pe care le vom primi din septembrie n.r.) sunt stabilite prin acord, nici nu se pune problema asupra lor. Am putea avea spre sfârşitul anului o creştere salarială. Noi acest lucru îl sperăm şi pentru asta am venit aici, dar procentele vor fi stabilite în următoarea întâlnire".

Acesta a precizat, totodată, că speră ca Legea salarizării să intre în vigoare din toamna acestui an.

Preşedintele "Alma Mater" a mai spus: "Noi sperăm ca legea salarizării să intre în vigoare din toamnă. Ne vom duce săptămâna viitoare la doamna ministru Rovana Plumb (ministrul Muncii - n.r.) şi vom negocia grilele pe care le-am propus. Oricum, grile convenabile pentru noi. Avem creşteri şi de trei ori ale salariilor pentru gradele didactice de tipul "şef de lucrări" sau "lector-asistent". Am redus decalajul conferenţiar - profesor. Sunt lucruri frumoase acolo, numai să ni se accepte. Avem sporuri pe care le-am pierdut şi care vor fi reintroduse. Noi sperăm către sfârşitul anului ca învăţământul să primească în avans procentele pe care le-ar avea de primit în anul viitor. Mai avem 10 procente în acordul pe care îl avem cu Guvernul, semnat la finalul anului trecut. Anul acesta am primit zece procente, cinci în martie, cinci în septembrie şi dacă vor veni şi procentele anului viitor către sfârşitul anului cred că este un pas înainte".

La rândul său, Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a precizat că ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a angajat că "va face efortul ca până la finalul lunii octombrie să înainteze în Parlament Legea salarizării": "Doamna Rovana Plumb s-a angajat astăzi (luni - n.r.) că face efortul ca până la finalul lunii octombrie să înainteze în Parlament această Lege a salarizării. Există timp suficient dacă până la finalul lunii octombrie această lege va intra în Parlament, într-o lună de zile cele două Camere o pot adopta. Până la finalul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie această lege poate fi adoptată de Parlament. Avem promisiunea că Educaţia şi Sănătatea vor avea traiectorii comune în ceea ce priveşte creşterile salariale, în ceea ce priveşte urcuşul în Legea salarizării, pentru că, totuşi, vor fi creşteri de salarii semnificative, atât la medici, cât şi la noi. Vom avea, sperăm, un traseu mult mai abrupt în ceea ce priveşte atingerea salariilor limită".

TEODOROVICI DESPRE MĂRIRI DE SALARII ÎN EDUCAŢIE: "Vom vedea dacă se poate, cu cât şi de când"

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, ieri, că, în urma discuţiilor cu sindicatele din Educaţie, se va vedea exact în ce măsură o mărire de salarii este posibilă, cu ce procent şi, respectiv, de când s-ar putea întâmpla acest lucru. "Banii, ştiţi foarte bine, chiar dacă sunt, trebuie drămuiţi foarte bine. Vedem exact care sunt discuţiile, negocierile cu cei din Educaţie. Şi vedem exact dacă se poate, cât se poate şi de când", a spus ministrul de Finanţe, la sediul PSD.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profesorii au deja salarii cu mult peste salariile medii pe economie.

    Daca vorbim doar de perioada muncita cu adevarat, adica salariul orar, fiindca profesorii lucreaza doar 18 ore pe saptamana, nu cel putin 40 ca alti angajati din Romania, au concedii de doua ori si ceva mai lungi, insa doar teoretic, fiindca practic au si alte perioade in care trebuie sa mearga la serviciu dar in care au de facut mult mai putina munca efectiva sau deloc. 

    Deci este o minciuna ca profesorii au salarii mici. Au salarii mici pentru ca si muncesc putin, dupa cum si alti angajati care muncesc cu program redus se pot plange ca au salarii mici. 

    Deci profesorilor nu ar trebui sa li se creasca salariile fiindca sunt mici, ci fiindca invatamantul este prost si ar trebui sa fie mai bun, si pentru a atrage personal de calitate nivelul salariilor ar trebui sa fie mult mai ridicat.

    De la aceasta idee ar trebui sa se porneasca. Vrem invatamant bun si asigurare a sanatatii de calitate? Atunci trebuie sa platim mai mult. Dar trebuie sa ne si asteptam la rezultate mai bune, si asta nu doar peste zeci de ani. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb