Antonio Guterres: "Noua cursă a înarmării nucleare este o nebunie curată"

V.S.
Internaţional / 26 septembrie 2023

Antonio Guterres: "Noua cursă a înarmării nucleare este o nebunie curată"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi ca pe o "nebunie curată" noua "cursă a înarmării" nucleare care se "pregăteşte", făcând apel la o schimbare a situaţiei, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

"Mă angajez să fac tot ce îmi stă în putere pentru a mobiliza ţările în jurul necesităţii să facă să dispară aceste dispozitive distructive de pe faţa pământului", a declarat Guterres în ultima zi a sesiunii la nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York.

"Este o urgenţă. Se pregăteşte o cursă a înarmării îngrijorătoare. Numărul de arme nucleare ar putea creşte pentru prima oară după zeci de ani", a denunţat el, exprimându-şi regretul în legătură cu faptul că "arhitectura mondială pentru dezarmare şi neproliferare se destramă".

"Pe măsura modernizării arsenalelor nucleare, aceste arme devin mult mai rapide, mai precise şi mai invizibile. Din nou este agitată ameninţarea cu recurgerea la armele nucleare. Este o nebunie curată. Trebuie să schimbăm situaţia", a declarat Antonio Guterres.

Pentru că "orice utilizare a armelor nucleare - indiferent de loc, moment sau circumstanţe - ar declanşa o catastrofă umanitară de proporţii colosale. Aceasta nu este o hiperbolă", a subliniat secretarul general al ONU.

În acest context, el a lansat un apel către puterile nucleare să fie "deschizătoare de drumuri", angajându-se "să nu utilizeze niciodată, în nicio circumstanţă armele nucleare".

Guterres a cerut de asemenea un "moratoriu total" asupra testelor nucleare.

"Lumea trăieşte de prea mult timp în umbra armelor nucleare. Haideţi să ne îndepărtăm de prăpastie!", a pledat el, sperând ca aceste arme să poată fi retrogradate la "statutul de relicve ale trecutului".

Secretarul general nu a nominalizat nicio ţară, dar declaraţiile sale cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea totală a armelor nucleare intervin într-un moment în care războiul din Ucraina a readus în actualitate temerile legate de utilizarea armelor nucleare.

Şi alte zone de pe mapamond suscită de asemenea îngrijorarea comunităţii internaţionale în acest domeniu.

În special Coreea de Nord şi Iranul. Acesta din urmă neagă că ar dori să obţină arme nucleare, dar stocurile sale de uraniu îmbogăţit au depăşit nivelurile autorizate prin acordul din 2015 privind energia nucleară civilă iraniană, notează AFP.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb