Statele Unite rămân convinse că restabilirea acordului privind programul nuclear cu Iranul încheiat în 2015 este "cea mai bună cale" de a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică, a afirmat ieri secretarul de stat american Antony Blinken, citat de AFP, conform Agerpres.
"Continuăm să credem că revenirea la respectarea acordului ar fi cea mai bună modalitate de a răspunde provocărilor nucleare prezentate de Iran şi de a ne asigura că Iranul, care acţionează deja cu o agresivitate incredibilă, nu are arme nucleare", a declarat Antony Blinken în cursul audierii sale în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american.
Teheranul este angajat de un an în negocieri directe cu Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China, şi indirecte cu Statele Unite, pentru relansarea unui acord încheiat în 2015 privind programul său nuclear, dar din care Washington s-a retras unilateral în 2018.
Negocierile de la Viena urmăresc readucerea Statelor Unite în acest acord, în special prin ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului şi garantarea respectării depline de către Teheran a angajamentelor asumate.
"Am testat cealaltă propunere, care era să ne retragem din acord şi să încercăm să exercităm o presiune sporită, şi am văzut rezultatul" care este "un program nuclear mai periculos", a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington.
Potrivit lui Blinken, timpul necesar Iranului pentru a produce material fisionabil suficient pentru o armă nucleară (breakout time) a fost redus la "câteva săptămâni" de la retragerea americană, în timp ce acordul internaţional din 2015 îl împinsese la peste un an.
"În pofida imperfecţiunilor" unui acord care nu reuşeşte să abordeze "alte activităţi nefaste" ale Iranului, cum ar fi ingerinţele acestuia în conflictele din Orientul Mijlociu, "dacă ne-am putea întoarce la propriile noastre condiţii (...), acesta va fi cel mai bun răspuns la problema nucleară", a estimat diplomatul.
Teheranul a afirmat săptămâna trecută că "problemele tehnice" ale discuţiilor au fost rezolvate, dar că au rămas "probleme politice", în special cererea Iranului de retragere a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, de pe lista americană a "organizaţiilor teroriste străine".
Această sancţiune, decisă de fostul preşedinte american Donald Trump după retragerea sa din acord, este oficial separată de dosarul atomic, iar preşedintele Joe Biden pare gata să calce pe urmele predecesorului său.
"Singura modalitate, din punctul meu de vedere, ca această sancţiune să fie ridicată este ca Iranul să ia deciziile necesare pentru a justifica ridicarea ei", a subliniat Antony Blinken ieri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 17:57)
cata naivitate bai tata! pai iranul nici nu vrea.vreun acord, vor bomba atomica in celai scurt timp. si dupa cum merg lucrurile, o vor avea. iranul, exact ca si coreea de nord, nu sta de americani, isi vede de treaba. daca nu era israelul, o aveau de multa vreme.