Cu o experienţă de aproximativ 30 de ani ca asistent în radiologie şi peste 10 ani de la deschiderea primului cabinet, Marian Vasile a profitat de lansarea Axei 14, prin care puteau fi accesate fonduri pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Se întâmpla în 2010, când buzoianul a depus primul proiect prin Regio 2007-2014, în valoare de 200.000 de euro.
După aceşti patru ani în care s-a bucurat de noua tehnologie, iar cabinetul său a devenit cunoscut în Buzău, Marian Vasile mărturiseşte că experienţa a fost una cu multe încercări, dar a meritat din plin: "O experienţă pe care am trăit-o intens. A fost pentru prima dată când se puteau accesa pe AXA 14 fonduri pentru aparatură medicală. Erau noutăţi, nu le cunoşteam şi nu ştiam nici modalitatea de a accesa fonduri europene. Deşi iniţial lucrurile ni s-au părut încâlcite, când am mers la ADR SE Brăila lucrurile au devenit foarte clare: nu se respecta în totalitate legislaţia, nu aveai ce căuta acolo. Dacă proiectul era bine scris mergea, de nu - nu mergea".
Totuşi, buzoianul spune că suma pe care a fost nevoit să o plătească firmei de consultanţă a fost cam mare, acesta fiind unul din aspectele neplăcute legate de proiect. De menţionat că beneficiarul a fost obligat să suporte şi TVA-ul sumei totale accesate. "Am plătit 60.000 de lei, ceea ce reprezintă 3% din valoarea totală a proiectului. Eu cred că este o sumă foarte mare", a mărturisit domnul Marian Vasile.
În final, acesta a obţinut 200.000 de euro, iar cu banii primiţi a achiziţionat 7 aparate, care la momentul respectiv erau din tehnologia de ultimă generaţie. Cel mai scump dintre ele (şi cel mai performanant) a costat 90.000 de lei - un ortopantomograf, prin care se pot face şi tomografii mandibulare cu reconstrucţie 3D.
Practic, cu asemenea dotări, asistentul în radiologie poate spune că are un cabinet nou, în care, după investiţia făcută, numărul pacienţilor a crescut cu 300%. Faptul este explicabil prin diversificarea paletei de investigaţii medicale, Marin Vasile neputând oferi până la accesarea fondurilor decât radiografii dentare. Ceea ce s-a resimţit şi în calculele de la finele fiecărei luni: potrivit beneficiarului fondurilor europene, cifra de afaceri a ajuns să fie în jur de un milion de lei pe an. Iar asistentul în radiologie nu vrea să se oprească aici, intenţionînd să acceseze noi fonduri, pentru achiziţionarea unui RMN.