ANTREPRENORIAT Un buzoian a investit într-o livadă de 30 de hectare

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 26 mai 2015

Un buzoian a investit într-o livadă de 30 de hectare

Ionel Mărăcineanu are astăzi livezi pe o suprafaţă de 30 de hectare. A început afacerea în urmă cu 10 ani când, dintr-o întâmplare, a cumpărat primele 15 hectare de livadă de la doi bătrâni care locuiau în Bucureşti. Pe toată suprafaţa sunt doar plantaţii de meri, soiuri româneşti.

"Avem soiuri golden auriu, palmen auriu, ionatan şi starchinson", a detaliat producătorul.

Bărbatul mărturiseşte că deşi suprafaţa este foarte mare, livada este îmbătrânită, iar producţia scade în fiecare an.

"Anul trecut am obţinut sută de tone de pe toată suprafaţa. O producţie slabă şi asta pentru că livada este îmbătrânită,are circa 30 de ani. O producţie bună am obinut în 2008, în jur la 400 de tone pe care le-am dus la industrie. Dacă vor fi posibilităţi vom intineri din ea, doar aşa o vom putea salva", a spus Mărăcineanu.

Cu timpul şi calitatea fructelor a lăsat de dorit, din cauza bolilor şi dăunătorilor care s-au înmulţit în ultima perioadă. În această situaţie, producătorul a ales să-şi ducă întreaga cantitate de fructe recoltată la industrializare. Şi aşa merele adunate de pe cele 30 de hectare de livadă ajung la o fabrică de procesare din Focşani.

Buzoianul a declarat: "Sunt şi probleme pentru că s-au înmulţit dăunătorii. Eu am încercat să fac tratamente dar, aici în zonă sunt mai multe livezi, bazinul legumicol este mare, şi nimeni nu mai face tratamente motiv pentru care este foarte greu să combaţi toate bolile. Chiar dacă tratez doar eu, mâine sunt la loc dăunătorii. Calitatea lasă de dorit şi atunci nu putem vinde decât la industrializare".

Salvarea plantaţiei poate veni odată cu întinerirea livezii, însă pentru asta este nevoie de foarte mulţi bani. Producătorul a explicat că doar întreţinerea corespunzătoare împotriva bolilor costă în jur de 5 lei pentru un pom, iar replantarea unei suprafeţe atât de mari necesită sume pe care în prezent nu şi le permite. Speră însă ca unul dintre copiii lui să moştenească pasiunea de la tatăl său şi cu timpul să reîntinerească întreaga livadă. Pentru că în caz contrar, aceasta s-ar pierde.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nene, încearcă și altceva. Nu mai duce toată recolta la industrializare și să iei 20 de bani/kg. Încearcă o mașină de făcut suc de mere pasteurizat și o să dai lovitura în București. Prețul țintă pe care să îl ai la raft este de 4-5 lei/litru. Dacă îl faci din 2.5 kg de mere, ai o margine de profit substanțială ca să îți amortizezi creditul pentru instalație. Vorbește cu fermierii de lapte care au automate de distribuție de lapte crud și care îl țin la frig la 5C, poate își pot reprograma mașinile să îți vândă și sucul tău de mere (cel puțin unele mașini sigur pot fi folosite pentru ceea ce îți spun).

    1. deci: dupa atatia ani de stapanire a hectarelor te-ai multumit cu 3tone la hectar si in vremurile bune cu 12 tone la hectar? de ce nu ti-ai facut un plan de intinerire a plantatiei si, eventual, sa intri pe sistem de superintensiva? poate ca te supara 30 tone la hectar. sau te supara sa iti creezi propriile materiale genetice. chiar asa greu e sa cumperi knowhow-ul unui tehnician cu scoala veche, la aiud? hmmm

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb