Antreprenorii, nemulţumiţi de Ministerul Economiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2021

Antreprenorii, nemulţumiţi de Ministerul Economiei

Grad de implementare de 0% pentru 55 de măsuri pentru mediul de afaceri din programul de guvernare

Antreprenorii sunt total nemulţumiţi de modul în care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului înţelege să sprijine mediul de afaceri. Conform unei evaluări întocmită de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMRR), doar două din măsurile propuse în programul de guvernare pentru dezvoltarea mediului de afaceri se află în implementare.

"Din 57 de măsuri pe mediul de afaceri din programul de guvernare, 55 au un grad de implementare de 0%, una de 15%, iar alta de 5%, ceea ce duce la un grad total de implementare de 3,5%, ceea ce, conform oricăror studii reprezintă marja de eroare. Cam acolo se situează Ministerul Economiei la cinci luni de guvernare: un minister în marja de eroare. În acest sens, i-ar trebui ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului 10 ani ca să implementeze măsurile înscrise în programul de guvernare", a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul unei conferinţe de presă în care a evaluat sprijinirea IMM-urilor de către ministerul de resort.

Printre măsurile cu grad zero de implementare se numără cele destinate antreprenoriatului fără birocraţie, majoritatea celor privind susţinerea IMM-urilor în accesarea finanţărilor, internaţionalizării afacerilor, dezvoltarea industriei ospitalităţii şi turismului.

Conform domnului Jianu, deşi în programul de guvernare sunt prevăzute 16 tipuri de program pentru susţinerea financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a alocat fonduri doar pentru măsurile 1 şi 2 din OUG 130/2020, dar nici pentru acestea nu au fost efectuate toate plăţile necesare.

Astfel, la măsura 1 - microgranturi de 2000 euro pentru microîntreprinderi, PFA-uri, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale -, din cele 19.600 solicitări admise (din cele 29.250 procesate), au fost plătiţi 17.271 de beneficiari.

La măsura 2 - granturi pentru capital de lucru - au fost depuse 22.226 de solicitări, au fost procesate 19.527, din care 16.749 au fost admise şi plăţile au fost efectuate pentru 3764 de beneficiari.

"Ne uităm la bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Actualul ministru al Economiei nu s-a preocupat să solicite sumele necesare măcar pentru finanţarea câtorva dintre programele respective. Sunt inexplicabile întârzierile de plată la măsura 2. În timp ce în alte ţări europene s-a ajuns la a patra rundă de finanţare, în România autorităţile se află în căutarea fondurilor. Pentru măsura 3, ministrul Economiei spunea că nu ştie de unde să identifice sursele de finanţare. Noi suntem la 30% grad de absorbţie pe Programul Operaţional Competitivitate pentru cadrul financiar multianual 2014-2020, iar Comisia Europeană a permis flexibilizarea alocării sumelor necheltuite. Practic măsurile 1, 2 şi 3 pot fi finanţate, din fonduri europene, prin intermediul acestui program", a precizat Florin Jianu.

În privinţa blocării măsurii 3 - granturi pentru investiţii - de către ministrul Claudiu Năsui, domnul Jianu a spus că trimiterea a 1500 de firme în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie este un lucru inexplicabil, atât timp cât mediul privat de afaceri a oferit soluţia optimă pentru debolcarea finanţărilor pe măsura respectivă.

Preşedintele CNIPMMR a mai arătat că şi propunerea de act administrativ privind măsura sprijinirii HoReCa are o problemă majoră.

"Proiectul de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică statuează la articolul 2 că sprijinul va acoperi 20% din diferenţa pierderii cifrei de afaceri din anul 2020 comparativ cu anul 2019. Cu toate acestea, la articolul 4 se arată care sunt cheltuielile eligibile pentru această măsură. Antreprenorii au pierdut din cifra de afaceri, nu din cheltuieli. Probabil că guvernanţii doresc să transforme acest sprijin într-o schemă de finanţare, ceea ce ar schimba total sensul iniţial al măsurii propuse pentru sprijinirea antreprenorilor din domeniul HoReCa. Din păcate, vorbim despre o măsură cu un grad de implementare de 5%, deoarece avem o ordonanţă de urgenţă adoptată şi un text în dezbatere publică ce a fost schimbat de patru ori. În acest timp, niciun ban nu a ajuns în conturile IMM-urilor din acest sector de activitate", a menţionat Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a precizat că evaluarea întocmită de antreprenori va fi trimisă prim-ministrului Florin Cîţu căruia i se va solicita ca evaluarea ministerială să fie făcută lunar, pentru că actuala stare de lucruri nu mai poate continua la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. N-AR TREBUI , SA-I AJUTE NIMENI , CU NIMIC !!! BUN !!! MARII BANDITI , AU FOST LICHIDATI !!! POPORUL ROMAN , INDOCTRINAT ADANC IN COMUNISM , SI PLIN DE SACRETARI DE PARTID , SI DE MULTI ALTI POLITRUCI MAI MICI , S-A POMENIT , DEODATA , AL NIMANUI !!! CE SA FACEM ??? SE INTREBA FIECARE !!! ADEVARAT !!! CE SA FACA O NATIUNE , PLINA-OCHI DE COMUNISTI ??? CHIAR SI SIMPLII MUNCITORI , ASTEPTAU SA PRIMEASCA ORDINE DE LA CINEVA , MAI MARE !!! A INCEPUT , INCET-INCET , BAJBAIALA !!! CE SA FACEM ??? UNII , S-AU ORIENTAT , PLECAND PESTE GRANITE , IN ALTE TARI !!! CEI MAI MULTI , LA MUNCA CINSTITA !!! ALTII , LA JMECHERIT , SI LA FURAT !!! DE-A LUNGUL TIMPULUI , MULTI S-AU REINTORS IN TARA , PLINI DE BANI !!! SI-AU FACUT FIRME !!! AU BAGAT BANI , IN TOT FELUL DE DOMENII !!! BANII LOR , MAI MULT , S-AU MAI PUTIN CINSTITI !!! SI MULTI DIN CEI RAMASI IN TARA , DESCURCARETII , AU FACUT LA FEL !!! BUN !!! UNII AU FACUT , TREPTAT AVERI DE MILIOANE , ZECI , SI SUTE DE MILIOANE !!! BRAVO LOR !!! INSA : ACUMA , FARA SUPARARE !!! MUNCA TA , CASTIGUL TAU !!! S-AU PIERDEREA TA !!! ASA CUM , CAND TIE A-TI MERGE BINE , SI CASTIGI BANI FRUMOSI , NU IMPARTI BANII CU ALTCINEVA , ASA SI CAND PIERZI , N-AI DREPTUL SA CERI AJUTOR SI POMANA , DE LA STATUL ROMAN !!! PAI , CE FACEM AICEA ??? ESTI CAPITALIST , S-AU NU ??? ORI , LA CASTIGURI SANTEM CAPITALISTI , IAR LA PIERDERI , SANTEM COMUNISTI ??? SE ARUNCA VINA , PE PANDEMIE !!! SI , CINE E DE VINA ??? NU PARTIDUL COMUNIST CHINEZ , CA EFECTUEAZA EXPERIMENTE PE OMENIRE , SA VADA CINE TRAIESTE , SI CINE MOARE ??? CU CE E DE VINA ROMANIA , S-AU GUVERNUL ROMAN ??? DE CE SA PLATEASCA BUGETUL TARII , LA PIERDERILE UNOR PRIVATI ??? CE , EI DAU VREUN BAN , LA CAREVA ??? CINE I-A PUS , SA INVESTEASCA IN DOMENIILE ALEA ??? ASTA I-ASI INTREBA EU , PE EI !!! NENE , SCURT PE 2 : CINE TE-A PUS ??? SI , CEL MAI TARE SE VAITA MILIONARII !!! IN SPECIAL HOTELIERII SI CEI CU RESTAURANTE MARI !!! IN LOCUL LUI CATU , LE-ASI SPUNE IN FATA : VEDETI-VA NENE , DE TREABA !!! BANII TAI PERSONALI , MUNCA TA !!! CASTIGUL TAU , PIERDEREA TA !!! NU IMPARTI , PIERDERILE TALE , CU MINE !!! ASTA , NU E CAPITALISM , E EXCROCHERIE !!! IN ROMANIA , NU SE INTELEGE NICI ACUM , NOTIUNEA DE ''''''' CAPITALISM '''''''' !!! S-AU , NU SE VREA , SA SE INTELEAGA !!!

    1. Partial de acord!Capusarii economiei trebuie sa dispara de pe firmament.Ajutoarele trebuie acordate individual,nediferentiat ca in SUA,nu capuselor!

      Probabil ca lucrari la stat sau aveti pensii speciale. Ganditi-va cine vi le plateste!

      Mai mult de atat, nu intelegeti ce ce petrecere in economia mondiala de acum. Era bine inainte de 1989, va tinea Ceausescu zile intregi la cozi, pentru un pic de paine.

      Gogule, te admir ca ai avut rabdare sa citesti ce-a urlat STATY! Dar rabdarea ta nu sra in loc de cultura generala. Capusarii tai nu exista intr-o economie absolut libera. Antreprenorii de la noi nu cer para malaiata, cer doar ce li s-a promis si, mai important!, cer ce primesc antreprenori din economii concurenre cu cea din Romania.

    Eu nu vad rostul acestor masuri, granturi si alte programe prin care statul da bani gratis la firme pe criterii mai multe sau mai ales, mai putin, obiective.

    O firma profitabila... face profit! O firma buna... se poate imprumuta! Niste asociati buni... pot aduce bani si alti asociati. 

    Nu princep ce capitalism e asta si ce firma e aia in care depinzi de un program aleator inventat de stat prin care castigi aleator niste bani la tombola. 

    Statul ar putea face niste chestii pentru antreprenori si IMM-uri: 

    * reduceti birocratia. E anormal sa faci aceleasi declarati ca o firma de 100 de ori mai mare. O firma cu cifra de afaceri mica si putini angajati nu e normal sa declare lunar chestii si sa aiba nevoie de un contabil. 

    * reduceti impozite. O firma profitabila poate fi recompensata prin reducerea impozitului pe profit. Asa recompensam pe aia care chiar arata ca stiu sa faca bani, nu pe aia care stiu sa faca hartii. 

    Pe acelasi principiu, nu vad rostul programelor UE. As prefera daca UE ar reduce pur si simplu contributia tarii noastre la bugetul UE si gata. 

    Antreprenorii sunt nemultumiti ca Nasui nu ii ajuta?Pai nici nu trebuie.E datoria firmelor sa se descurce singure nu sa suga de la stat. Nasui e libertarian.Libertarienii sunt anti ajutor de stat,in cazul in care nu stiti.

    P.S.Nasui....Sterge-o din USR.N-ai ce cauta cu neomarxistii astia.:)))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb