Antreprenorii solicita demiterea ministrului Economiei, Virgil Popescu

A.P.
Macroeconomie / 23 noiembrie 2020

Antreprenorii solicita demiterea ministrului Economiei, Virgil Popescu

Antreprenorii sunt nemulţumiţi de decizia ministrului Virgil Popescu de anulare a lansării programului Start-Up Nation, pentru care ministerul îşi asumase luna noiembrie pentru lansare, şi solicită premierului Ludovic Orban demiterea acestuia şi reclădirea unei strategii noi pentru IMM-uri cât mai urgent, scrie într-un comunicat de presă.

George Velcea, Preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Întreprinzători a declarat: "Nu există absolut niciun motiv pentru a bloca programul START-UP NATION, pe motiv că este pandemie, din contra. Acest program, nu susţinea doar infintarea unor restaurante sau firme de organizări de evenimente ( care au activitatea restrânsă, în prezent). Aveam şi tot felul de firme din sectorul IT, producţie alimentară (cu livrări la domiciliu), confecţîi, construcţii, cabinete medicale şi multe altele. Ce facem cu ele ? blocăm toate sectoarele economiei doar pentru că în cazul restaurantelor şi cluburilor sunt impuse restricţii? Dacă ne uităm la domeniul alimentar, în cazul livrării de mâncare la domiciliu, s-a constatat a creştere imensă a cererii. Ne dorim că primul-ministru să găsească o altă soluţie pentru ministerul Economiei, care să aibă o viziune pozitivă asupra oportunităţilor actuale. Sperăm în demisia sau demiterea domnului Popescu cât mai urgenţă".

Programul START-UP NATION, lansat în 2017, a fost cel mai mare program naţional de start-up din România, în urmă căruia peste 17.300 de antreprenori au demarat o afacere şi au creat peste 64.000 locuri de muncă. În doar 2 ani de monitorizare, firmele ce au primit finanţarea, vor genera prin taxele şi impozitele plătite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende şamd, generează la bugetul de stat cel puţîn 200% din valoarea finanţării primite.

Antreprenorii pun următoarele întrebări ministrului economiei:

1) de ce aţi blocat programul START-UP NATION/STAR-TECH INOVATION, pe care promiteţi de 1 an de zile că îl lansaţi?

2) de ce refuzăţi să lansaţi programe care obligă beneficiarii să creeze afaceri sustenabile, dar în schimb lansaţi programe unde se dau bani de 3 ori mai mulţi că valoare (până la 150.000 euro), pentru un număr de beneficiari de 3 ori mai mare, dar fără obligaţîi de sustenabilitate, fără planuri de investiţii şi fără că beneficiarii să spună concret de la început pe ce o să cheltuiască banii?

3) de ce refuzăţi programe care crează noi afaceri şi zeci de mii de locuri de muncă, dar cheltuiţi sume triple din buget pentru programe care NU crează locuri de muncă?

4) de ce refuzăţi să va aliniaţi economiilor occidentale care implementează astfel de programe, pentru START-UP-uri, prin care sunt create zeci de mii de locuri de muncă şi care generează creştere economică?

5) de ce ignoraţi profund toate cererile şi solicitările transmise de mediul de afaceri, în ceea ce priveşte atât acest program, cât şi celelalte programe guvernamentale ?

"În dată de 2.11.2020, am solicitat Ministerului Economiei cele mai importante date despre programul START-UP NATION (câte firme din cele ce au primit finanţare funcţionează, câte locuri de muncă susţîn în prezent, câte şi-au schimbat acţionariatul, câte au avut profit sau dacă e vreuna în faliment). Conform Legii 544/2001, Ministerul Economiei avea obligăţia să ne furnizeze aceste date în termen de 10 zile. Ministerul Economiei nu a răspuns în aacest termen, iar când am trimis o revenire, mi-au comunicat că NU îmi pot da aceste date, fiindcă nu le au şi trebuie să le solicite de la alte instituţîi. Acest răspuns este halucinant şi inadmisibil. Înseamnă că ori Ministerul Economiei minte cu neruşinare şi refuză să facă publice aceste date, fiindcă:

1) ele ar confirmă fără niciun dubiu succesul fantastic pe care l-au avut cele 2 ediţîi (şi ei nu acceptă că programul implementat de fostul guvern al PSD să fie considerat de succes)

sau

2) Ministerul Economiei chiar nu are aceste date şi nu ni le poate prezenţa. Asta înseamnă că toate declaraţiile ministrului economiei, Virgil Popescu şi ministrului de finanţe Florin Cîţu, prin care criticau cele 2 ediţîi ale programului erau complet nefundamentate, nerealiste şi mincinoase. Cum poţi să afirmi sus şi tare tot felul de lucruri negative despre un program, fără că măcar să ai vreo statistică la Ministerul Economiei cu privire la acesta? Cum poţi să spui că acel program a fost slab, dacă tu de fapt, habar nu ai care a fost situaţia reală ?", a continuat George Velcea, Preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Întreprinzători.

În contextul în care în ultimele luni, în urmă crizei sanitare şi economice, foarte multe firme şi-au restrâns sau suspendat activitatea (După numărul de IMM-uri la 1000 de locuitori suntem pe ULTIMUL LOC în UE, iar 80% sunt decapitalizate), iar în acest moment sunt peste 471.000 de şomeri la nivel naţional, avem nevoie urgenţă de un astfel de program care să stimuleze scăderea ratei şomajului, să susţînă crearea de noi locuri de muncă şi să vină în sprijinul antreprenorilor aflaţi la început de drum. Astfel, mare parte dintre actualii şomeri pot fie să aplice în cadrul unui nou program de start-up şi să devină antreprenori, fie să se angajeze în rândul noilor firme ce vor caută forţă de muncă.

În luna septembrie 2020, a fost lansată o petiţie on-line pe https://platforma-imm.ro/comunicare/ ce a strâns în total, peste 1500 de semnături din partea unor organizaţîi şi antreprenori care susţîn şi solicită lansarea urgenţă a programului pentru START-UP-uri.Petiţia încă poate fi semnată.

În contextul în care Ministrul Economiei, dl. Virgil Popescu, deşi a promis în nenumărate rânduri că urmează să lanseze programul pentru START-UP-uri, de fapt a blocat acest program, la fel cum a blocat şi programele COMERŢ şi Servicii de PIAŢă, MICROINDUSTRIALIZARE, Internaţionalizare, Femeia Antreprenor şi altele, în condiţiile în care deşi putea să pregătească de 5-6 luni organizarea şi lansarea granturilor, a demarat înscrierile pe ultima sută de metri, schimbând procedura după lansarea înscrierilor la toate cele 3 submasuri, gestionând tot procesul extrem de prost şi complet lipsit de transparenţă, în condiţiile în care niciun leu din mult mediatizatul program de 1 miliard de euro nu a ajuns la antreprenori, solicităm DEMISIA acestuia, sau îi solicităm premierului Ludovic Orban să îl demită de urgenţă pe Ministrul Economiei. Dacă domnul ministru Virgil Popescu nu îşi poate face treaba cu profesionalism şi competenţă, suntem convinşi că există în România oameni capabili, care pot prelua acest minister şi să conducă mediul de afaceri în aceste vremuri grele.

În contextul celor prezentate mai sus, solicităm GUVERNULUI ROMÂNIEI demiterea de urgenţă a ministrului economiei şi lansarea celei de-a treia ediţîi a programului START-UP NATION/ STAR TECH INOVATION, sau a unui program similar pentru start-up-uri, care să limiteze efectele economice dezastruase generate de criză sanitară (virusul CO-VID19) şi să reducă rată şomajului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu ajuta cu nimic asta!

    Fiecare numit va perpetua mecanismul monetar aferent pana la uzura finala ciclica. 

    Sunt alti factori ce domina cursul si ciclitatea economica a une valute, nu un ministru ce doar este angrenat in sistemul perpetul de crestere si descrestere a valorii tranzactionate pana la uzura finala a IOUsului tranzactionat. 

    Nu vi se pare dubios că gașca lu Orban face promisiuni de miliarde de euro dar nu e in stare să susțină un program de câteva milioane de euro precum Start-up Nation?

    Cat de escroci și de mincinoși sunt ăștia? 

    Startup nation nu a dat rezultate. Altfel am fi avut acum intreprinderi care ar fi stat pe picioarele lor. Ba chiar a produs dezechilibre in piata dat fiind ca unii achita taxe si fac calcule economice si altii bat campiile cu proiecte ineficiente dar isi iau statii grafice prin startup nation.

    Nr. de IMM-uri pe cm2 nu e chiar cel mai destept indicator. Vezi cine a apelat la somaj tehnic.

    In 2020 s-au pus in sfarsit in practica programe prin care poti atrage fonduri pentru un proiect viabil. Dar exista aceasta conditionare pentru prima data dupa foarte multi ani de euforie in cheltuirea banului public: VIABIL! Care "produce", deci va returna taxe si impozite la buget. Sau, macar, se va autosustine si nu va apasa pe umerii bugetului de stat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb