ANUL ELECTORAL AR PUTEA LINIŞTI APELE ÎN SECTORUL FISCAL "Observăm o translatare a concentrării către zona de antifraudă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 aprilie 2014

"Observăm o translatare a concentrării către zona de antifraudă"

Interviu cu Dinu Petre, partener Cunescu Balaciu Asociaţii

Domeniul fiscalităţii a stârnit tot mai multe controverse, în ultima perioadă, între oamenii de afaceri şi politicieni, cele peste 100 de modificări fiscale din ultimii câţiva ani făcând din sectorul fiscal un cadru extrem de instabil.

Specialiştii speră că anul acesta va fi unul mai liniştit în ceea ce priveşte apariţia de noi taxe şi impozite, mai ales având în vedere că 2014 este un an electoral.

Prezenţi la un seminar de profil, doamna Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul Nexia International, şi domnul Dinu Petre, partener la Cunescu Balaciu Asociaţii, ne-au vorbit despre controversatul domeniu al fiscalităţii, dar şi despre strategiile abordate de investitorii străini care vin să facă afaceri în ţara noastră.

Reporter: În ultima perioadă au avut loc o serie de modificări în sectorul fiscal. În acest context, cum reacţionează mediul de afaceri?

Dinu Petre: Din 2004 şi până astăzi, cred că au fost peste 120-130 de modificări ale legislaţiei fiscale de bază; ne-am şi obişnuit cu acest lucru. Ceea ce se observă este o translatare a concentrării către zona de antifraudă în materie fiscală. Este o orientare clară către lupta împotriva evaziunii fiscale şi, din acest punct de vedere, vom avea mai multe schimbări de atitudine.

Reporter: În prezent, se află în procedură de rescriere Codul Fiscal. La ce modificări vă aşteptaţi?

Dinu Petre: Şi Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală vor fi rescrise. Îmi este teamă să dau predicţii, pentru că nu iese niciodată după aşteptări. Însă, văd o tendinţă în accelerarea plăţilor de la stat către contribuabil, proces care, până acum, dura foarte mult. Cel puţin la nivel declarativ şi instituţional începe să se observe acest lucru. De asemenea, o nouă schimbare este aceea care prevede ca restituirile de TVA în sumă mai mică de 45.000 de lei să se facă fără control, acesta urmând să fie realizat ulterior. Totodată, s-a reglementat ceea ce până acum numai prin Instanţă puteai obţine - dobânzile în favoarea contribuabilului. Ordonanţa 8 din 2014 a reglementat posibilitatea de încasare a dobânzilor de către contribuabil pentru plăţile făcute de stat cu întârziere.

Reporter: Sunt cazuri în care au fost încasate dobânzi de la stat?

Dinu Petre: Teoretic, ele sunt valabile pentru documentele încheiate după data de 28 februarie, dar nici până acum nu era interzisă obţinerea, în Instanţă, de dobânzi pentru tot felul de întârzieri nejustificate ale statului.

Reporter: Dacă până acum au tot fost făcute modificări fiscale, ce preconizaţi pentru 2014, care este an electoral?

Dinu Petre: Teoretic, ar trebui să se calmeze situaţia, întrucât anul trecut, fiind unul preelectoral, a fost de acumulare, pentru ca 2014 să fie un an mai darnic. În 2013 a apărut ideea impozitului pe construcţii, pentru a spori veniturile bugetului de stat. Dacă până acum impozitul pe construcţii şi pe proprietăţi era apanajul bugetului local, acum avem şi o taxă pe care trebuie s-o plătim la stat pentru anumite construcţii. De asemenea, mult discutata acciză la carburanţi trebuie să umple un gol în bugetul de stat.

Reporter: Cât de corecţi au fost contribuabilii în ultima vreme?

Dinu Petre: În ultimul timp, gradul de conformare fiscală voluntară a scăzut, începând din 2008 tot mai multe taxe declarate rămânând neplătite. Acest lucru poate fi provocat de criză sau de comportamentul competitorilor, întrucât cine îşi plăteşte taxele şi impozitele are un dezavantaj competiţional faţă de ceilalţi din piaţă.

Reporter: Ce-i sfătuiţi pe contribuabili, în această perioadă tulbure, din punct de vedere al fiscalităţii?

Dinu Petre: Cel mai simplu este să-şi documenteze tranzacţiile în mod temeinic şi să nu lase acest lucru până în momentul inspecţiei fiscale. De asemenea, este recomandat să aibă discuţii cu specialiştii în consultanţă, cu titlu de prevenţie.

Reporter: Dacă ar fi să ne comparăm cu alte ţări, ce avantaje şi ce dezavantaje are România în materie de fiscalitate?

Dinu Petre: Deşi avem un avantaj competiţional al taxei unice de 16%, din cauză că nu reuşim să menţinem o constantă a normativului fiscal, ne tăiem craca singuri cu cele 130 de modificări de cod fiscal, cu toate că avem în zonă doar câteva ţări cu impozite mai mici. Avem şi dezavantajul costului asigurărilor sociale, iar salariile sunt şi ele mici, consecinţă a faptului că nu avem investiţii directe sau indirecte care să poată genera locuri de muncă şi concurenţă între angajatori, astfel încât salariile să crească.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb