ANUL INVESTIŢIONAL 2016 Depozitarul Central - Distribuirea centralizată a dividendelor şi standardizarea procesării evenimentelor corporative

,
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2016

Depozitarul Central este o instituţie a pieţei de capital care asigură compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare, precum şi evidenţa registrelor societăţilor emitente.

Depozitarul Central asigură o infrastructură stabilă şi eficientă a pieţei de capital, precum şi un flux natural al întregului ciclu de operaţiuni bursiere, oferă un management al riscului profesionist şi menţine evidenţa acţionarilor în societăţile listate.

Depozitarul Central oferă şi o serie de servicii destinate deţinătorilor de instrumente financiare, de la eliberarea extraselor de cont care evidenţiază instrumentele financiare deţinute, până la istoricul contului, modificarea datelor de identificare sau efectuarea de transferuri directe de proprietate asupra instrumentelor financiare, în diverse situaţii prevăzute în regimul juridic aplicabil.

În paralel cu activităţile curente, instituţia este angrenată permanent în proiecte majore pentru piaţa de capital românească, unul dintre acestea fiind distribuirea de dividende.

După mai mulţi ani în care procesul de încasare a dividendelor a fost unul complex, din cauza diferenţelor de abordare ale fiecărei companii în parte, schimbările legislative de anul trecut au simplificat şi eficientizat întregul proces.

Astfel, începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează centralizat prin intermediul Depozitarului Central.

Distribuirea dividendelor se realizează astfel:

- pentru acţionarii care sunt clienţi ai unor intermediari participanţi ai Depozitarului Central, plata se face prin intermediul Depozitarului Central şi al respectivilor participanţi - acţionarul îşi va primi toate dividendele în contul său deschis la intermediarul respectiv;

- pentru acţionarii care nu au cont deschis la un intermediar, plata se face de către Depozitarul Central, prin intermediul agentului de plată desemnat de către emitentul la care respectivul acţionar are deţineri. Aceştia îşi pot încasa dividendele fie în contul bancar personal indicat, fie în numerar, la ghişeele din întreagă ţară ale agentului de plată, ales de fiecare emitent în parte.

Pentru încasarea sumelor cuvenite în conturile bancare personale, acţionarii trebuie să transmită către Depozitarul Central o singură solicitare în acest sens, iar Depozitarul Central va efectua în mod automat toate plăţile cuvenite, în fiecare an, începând cu dată comunicării contului bancar respectiv.

Modelele de operare continuă să evolueze, iar accentul pe standardizare se intensifică. Emitenţii de instrumente financiare, infrastructurile şi participanţii la piaţă de capital anunţă evenimentele corporative în diferite moduri, sau folosind mijloace diferite de a descrie condiţiile aplicabile unui anumit eveniment.

Un alt proiect major al Depozitarului Central este standardizarea modului de comunicare şi de procesare a evenimentelor corporative desfăşurate de emitenţii de valori mobiliare (distribuţii de numerar şi de instrumente financiare, majorări/diminuări de capital social al companiilor, fuziuni/divizări de societăţi, divizări/consolidări ale valorii nominale a acţiunilor etc.).

Transmiterea informaţiilor referitoare la evenimentele corporative într-un format standardizat şi electronic va elimina posibilele interpretări diferite ale acestora, va optimiza procesul operaţional, va elimina birocraţia şi va minimiza riscurile aferente. Astfel emitenţii vor transmite toate informaţiile aferente evenimentelor corporative către Depozitarul Central în format electronic, standardizat, iar Depozitarul Central va transmite informaţiile respective către participanţii la piaţă (SSIF-uri şi bănci), care la rândul lor le vor transmite către clienţii proprii. În situaţia evenimentelor corporative opţionale, fluxul va fi în ambele sensuri.

Procesarea evenimentelor corporative se va efectua luând în considerare datele cheie consacrate (ex-date, dată de înregistrare, data plăţii), similar cu procedura existenţa în pieţele dezvoltate europene.

Standardizarea şi alinierea practicilor de procesare a evenimentelor corporative la standardele europene vor creşte atractivitatea pieţei autohtone de capital, atât pentru investitorii străini, familiarizaţi cu aceste practici în ţările de origine, cât şi pentru investitorii români. Un pas deosebit de important în acest proces a fost deja făcut la începutul anului 2015, de când dividendele şi celelalte distribuţii în numerar se realizează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la piaţă. Astfel, plata sumelor cuvenite clienţilor participanţilor se efectuează de către Depozitarul Central în aceeaşi dată (data plăţii) pentru toţi participanţii, fără a fi necesară desfăşurarea de către aceştia a niciunei alte formalităţi suplimentare. Procesul devine predictibil şi facilitează un management adecvat al fluxurilor de numerar ale investitorilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu se mai satura de bani, restul sunt baliverne.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb