România are câteva atu-uri importante în ceea ce priveşte potenţialul de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung, dar şi câteva vulnerabilităţi, potrivit lui Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România .
"În ceea ce priveşte atu-urile, aş trece în revista mărimea pieţii interne, România fiind a două cea mai mare ţară dintre membrii UE din Europa Centrală şi de Est, atât ca teritoriu, cât şi ca populaţie", ne-a transmis domnia sa, adăugând: "De asemenea, România are în continuare un bazin de forţă de muncă ofertant şi costuri atractive ale muncii. Nu în ultimul rând, România are în general un regim fiscal atractiv pentru investitori şi relativ simplu - având în vedere cota unică de impozitare.
Ţară are o poziţie geografică favorabilă - putând acţiona că o poartă de intrare în Uniunea Europeană dinspre Asia, prin intermediul portului Constanţa, unul dintre cele mai mari din Europa. Tocmai pentru a pune în valoare aceste avantaje competitive în sectorul logistic, România ar trebui să facă o prioritate din proiectul Black Sea Gateway, care vizează construirea unui coridor de transport de mare capacitate între Constanţa şi Rotterdam.
În plus, România dispune de resurse naturale de energie, dar şi de o suprafaţă agricolă mare, având mare potenţial în sectoarele energetic şi agricol.
Este de asemenea bine-cunoscută competitivitatea deosebită a României în sectorul IT şi de servicii externalizate, având în vedere calitatea informaticienilor români. Ţara ar trebui să stimuleze totodată dezvoltarea activităţilor de cercetare-dezvoltare şi să încerce să transforme construcţia laserului de la Măgurele într-un prim pas pentru constituirea unui adevărat «Laser Valley» de cercetare şi dezvoltare în apropierea Bucureştiului".
Pentru a-şi valorifica însă aceste atu-uri, România are nevoie de investiţii susţinute în educaţie şi de măsuri vizând redresarea situaţiei demografice a ţării, este de părere domnul Simion.
În opinia sa, pe de altă parte, ţară suferă din pricina lipsei infrastructurii de transport, ca şi a infrastructurii energetice adecvate, iar aceasta limitează genul de investiţii pe care România le poate atrage, având în vedere distanţa mai mare de pieţele de desfacere din vestul şi centrul Europei: "Ţări precum Ungaria, Cehia, Slovacia sau Polonia şi-au îmbunătăţit semnificativ infrastructura prin construcţia unor reţele ample de autostrăzi, modernizarea căilor ferate, precum şi investiţii masive în reţeaua de transport energetic".
Un alt factor care inhibă investiţiile străine şi iniţiativele antreprenoriale locale îl reprezintă instabilitatea şi lipsa de predictibilitate legislativă pe termen mediu şi lung pentru investitori, a mai spus Ionuţ Simion: "Să ne gândim numai la măsuri luate în ultimii ani precum taxa pe construcţiile speciale, supra-acciza pe combustibili sau mai recentă iniţiativa «a dării în plată» - măsuri care au bulversat mediul de afaceri din România şi au dăunat creşterii economice".