ANUL TRECUT, Energia verde ne-a costat jumătate de miliard de euro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 ianuarie 2014

Energia verde ne-a costat jumătate de miliard de euro

Amânarea tranzacţionării certificatelor ne-a scutit de doar 100 milioane de euro

Consumatorii de energie din ţara noastră (populaţia şi companiile) au plătit, anul trecut, aproximativ 525 de milioane de euro pentru certificatele verzi emise producătorilor de energie eoliană, solară, hidro şi biomasă. Conform estimărilor din piaţa de energie, ordonanţa de guvern care amână tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi i-a scutit pe consumatori de doar aproximativ 100 de milioane de euro.

Mai mulţi furnizori ne-au explicat: "Noi estimăm că amânarea tranzacţionării certificatelor a micşorat factura totală a consumatorilor cu aproximativ 100 de milioane de euro pentru că ordonanţa s-a aplicat de la jumătatea anului trecut şi pentru că cererea de energie s-a micşorat cu circa 6-7%. De asemenea, anul trecut, au mai intrat în piaţă circa 700 MW eolieni şi încă vreo 700 MW în parcuri fotovoltaice. La începutul anului 2013, estimările noastre indicau o factură totală de circa 600-650 de milioane de euro pentru producţia de energie regenerabilă, în condiţiile în care se menţinea vechiul sistem de sprijin şi în condiţiile în care nu aveam o diminuare a consumului".

Producătorii de energie regenerabilă au primit, anul trecut, circa 12,5 milioane de certificate verzi, conform statisticilor Transelectrica. Din acest număr total, au fost tranzacţionate circa 10 milioane MWh la un preţ mediu de 42 de euro pe unitate, potrivit datelor prezentate, ieri, într-o conferinţă, de Otilia Marin, director general în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Astfel, costul cu energia verde a fost de circa 9 euro pe MWh în 2013. La începutul acestui an, mai erau disponibile la tranzacţionare circa 2,4 milioane de certificate verzi, care aşteaptă să fie achiziţionate de furnizorii care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie pentru 2013.

Brambureală maximă cu notificarea diminuării sprijinului pentru regenerabile

Anul trecut, Guvernul a diminuat sprijinul acordat producătorilor de energie curată, iar piaţa de energie a fost martora unui scandal monstru între autorităţi, consumatorii industriali şi investitori. Fiecare dintre părţile implicate au venit cu propria variantă de ajustare a schemei, dar nu s-a găsit o cale de mijloc şi, se pare, nici soluţia optimă în care subvenţia pentru regenerabile să fie suportabilă pentru industrie şi satisfăcătoare pentru producători.

La finalul anului trecut, şi preşedintele Traian Băsescu a intrat în această "ciorbă", după ce a întors în Parlament legea de aprobare a ordonanţei care instituie amânarea tranzacţionării certificatelor. Preşedintele nu a promulgat legea pentru că autorităţile nu au notificat modificarea schemei de sprijin la Uniunea Europeană. Departamentul pentru Energie condus de Constantin Niţă a anunţat că preşedintele nu a fost bine informat pentru că s-a transmis la Comisie pre-notificarea. Nu a lipsit mult şi liderii politici ai USL l-au acuzat pe şeful statului că nu-şi doreşte ieftinirea facturilor la energie.

Dar pre-notificarea nu este aceeaşi mâncare de peşte cu notificarea, iar de la Cotroceni situaţia se vede altfel. Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Băsescu pe probleme energetice, ne-a declarat, ieri: "Preşedintele nu a promulgat legea pentru că Guvernul trebuie să notifice mai întâi modificarea schemei de sprijin. Altfel, ţara noastră riscă un infrigement. Notificarea este pasul următor pre-notificării. Practic, am oferit timp suplimentat Guvernului să facă această notificare. Legislaţia europeană te obligă să notifici la Comisie orice modificare a unui astfel de sprijin şi să-i obţii acceptul înainte să o aplici".

Domnia sa ne-a precizat că Guvernul trebuie să găsească o soluţie prin care să ajusteze ajutorul acordat regenerabilelor, astfel încât şi consumatorii şi producătorii să fie mulţumiţi.

Surse din Consiliul Concurenţei ne-au spus că Departamentul de Energie aştepta, de fapt, legea de aprobare a ordonanţei ca să o notifice la Comisia Europeană. Această lege conţine prevederi suplimentare ordonanţei, care aduce noi schimbări în structura schemei de sprijin, potrivit surselor noastre, care susţin că Departamentul pentru Energie ar fi fost sfătuit să trimită la Comisie legea şi nu ordonanţa.

Mai mulţi senatori vor să reducă, din nou, ajutorul pentru energia verde

Mai mulţi senatori PSD propun ca Legea energiilor regenerabile să fie modificată astfel încât valoarea maximă a certificatelor verzi să fie redusă de la 55 de euro la 30 de euro pe unitate, a declarat, ieri, Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA). În prezent, legislaţia prevede că un certificat verde se tranzacţionează la valori cuprinse între 27 şi 55 de euro pe unitate.

Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca parlamentarii să aibă înţelepciunea să nu aprobe modificările legislative aduse schemei de sprijin până nu obţin acordul Uniunii Europene, aşa cum ne obligă tratatul de aderare.

Potrivit calculelor RWEA, producătorii de energie curată încasează circa 78,2 euro/MWh, cu tot cu certificatele verzi aferente. Ionel David susţine, însă, că producătorilor le rămâne doar 43 de euro/MWh din sumele încasate din cauza costurilor cu dezechilibrele, cu scăderea cotei obligatorii preconizată pentru 2014 şi cu taxa de 1,5% pe construcţii speciale.

Domnia sa afirmă că această situaţie a dat peste cap planurile de afaceri negociate cu băncile finanţatoare şi că nu sunt excluse unele falimente.

Potrivit unor surse din piaţă, vechea schemă de sprijin permitea o recuperare a investiţiei într-un parc eolian într-o perioadă de 7-8 ani. Cu noile modificări legislative (în vigoare şi preconizate), perioada de recuperare se dublează, conform surselor noastre, iar băncile sunt complet nemulţumite de rentabilitatea plasamentelor.

Anul trecut, Guvernul a decis că un anumit număr de certificate verzi vor fi acordate companiilor cu o întârziere de trei ani. La 1 ianuarie a intrat în vigoare o altă scădere a acestui sprijin, respectiv diminuarea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie alternativă.

La finalul anului 2013, ţara noastră avea 2.600 MW instalaţi în parcuri eoliene, 860 MW - în parcuri fotovoltaice, 445 MW - în microhidrocentrale şi 96 MW - în biomasă. Potrivit estimărilor RWEA, eolienele vor produce, în acest an, circa 6 TWh, iar fotovoltaicele - 1,4 TWh.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ne-a costat mult mai mult, ne-a costat, datorita microhidrocentralelor, o parte esentiala din patrimoniul nostru natural, raurile de munte. Au fost distruse sau sunt in cirs de distrugere cele mai valoroase rauri ce scapasera de Ceasca si nici bugetul omenirii pe 100 de ani nu mai poate aduce vreunul inapoi. Ecosistemele nu se mai pot reface cum au fost. Oricat te chinui este doar un fals, un fals saracacios.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb