ANUL VIITOR, Ajutorul dat industriei umflă facturile micilor consumatori de energie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 octombrie 2014

Ajutorul dat industriei umflă facturile micilor consumatori de energie

Comisia Europeană a aprobat, recent, scutirea marilor companii industriale din ţara noastră de plata unei părţi importante a certificatelor verzi (n.r. sistem prin care statul sprijină producţia de energie regenerabilă). Numai că acest ajutor acordat industriei va fi recuperat din buzunarele micilor consumatori (populaţia şi IMM-urile), potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Astfel, operaţiunea de redistribuire a certificatelor verzi va genera, conform primelor estimări, o creştere a facturilor de circa 1% pentru populaţie şi micii agenţi economici, mai spun sursele noastre care ne-au explicat: "Schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană este complicată. Ca să fie scutiţi de plata certificatelor verzi, marii consumatori trebuie să demonstreze că nu mai au investiţii noi de efectuat astfel încât să îşi eficientizeze fluxurile de producţie. Impactul asupra facturilor micilor consumatori va fi cunoscut abia anul viitor, după ce Ministerul Economiei va cunoaşte câţi operatori se încadrează în condiţiile de accesare a schemei de sprijin. Există posibilitatea ca scumpirile preconizate să fie nesemnificative pentru populaţie şi IMM-uri".

Marii consumatori de electricitate au anunţat, în vară, că, potrivit Ghidului adoptat de CE, ţările care şi-au îndeplinit sau sunt aproape de a-şi îndeplini ţinta de energie regenerabilă în total producţie de energie, printre care se află şi România, nu vor trebui să redistribuie certificatele verzi de care va fi scutită industria. Ei afirmă că ghidul precizează că doar ţările care nu şi-au îndeplinit aceste ţinte vor fi nevoite să facă redistribuirea către alţi consumatori.

Surse din piaţă afirmă, însă, că CE a anunţat joi seară autorităţile noastre că România are o nouă ţintă pentru cota de energie regenerabilă din total consum, care trebuie să ajungă la 27% în 2030. "Astfel, nu există nicio şansă ca certificatele verzi să fie anulate", mai susţin sursele citate.

În prezent, ţara noastră şi-a atins cota de 24% energie verde din total consum impusă pentru 2020 încă din acest an, datorită schemei de sprijin generoase acordate producătorilor de electricitate din surse regenerabile.

România a adoptat, în 2008, o schemă de sprijin a producţiei de energie regenerabilă prin cote obligatorii de certificate verzi. Populaţia şi industria plătesc aceste certificate, în funcţie de câtă energie consumă.

Guvernul a aprobat, în luna iunie a acestui an, Hotărârea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro - intensitatea operatorilor economici (care sunt costurile cu energia din costurile totale): 85% în cazul unei electro - intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro - intensităţi de 10 - 20% şi 40% în cazul unei electro - intensităţi de 5 - 10%.

Schema de sprijin are o valabilitate de 10 ani. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb