Pentagonul urmează să trimită Ucrainei armament în valoare de 300 de milioane de dolari, după ce a descoperit unele economii de costuri la anumite contracte, în contextul în care armata americană este larg descoperită şi are nevoie de cel puţin zece miliarde de dolari pentru a reface stocurile din care a scos armament pentru a-l trimite Kievului în lupta împotriva Rusiei, anunţă marţi Casa Albă, relatează The Associated Press.
Acesta este primul pachet în domeniul securităţii destinat Ucrainei al Pentagonului din decembrie încoace, când a anunţat că nu mai are fonduri pentru a-şi reface resursele.
În ultimele zile, ofciali au recunoscut în mod public nu doar că nu au bani să cumpere armament în vederea refacerii stocurilor, ci şi că sunt descoperiţi cu zece miliarde de dolari.
Casa Albă face acest anunţ în contextul în care Ucraina duce o lipsă periculoasă de muniţie, iar eforturi în vederea alocării unor noi fonduri destinate cumpărării de armament sunt blocate de opoziţia republicană, majoritară în Camera Reprezentanţilor.
Oficiali americani insistă de luni de zile asupra faptului că Satele Unite nu sunt în măsură să reia o livrare de armament Ucrainei atât timp cât Congresul nu alocă fonduri suplimentare în vederea refacerii stocurilor, prevăzute într-un proeict de lege cu privire la cheltuieli suplimentare aflat într-un punct mort.
Fonduri de reaprovizionare au permis Pentagonului să retragă muniţie, sisteme de apărare antiaeriană şi alte tipuri de armament din stocurile sale de rezervă, în baza autorizării prezidenţiale de tragere şi să le trimită în Ucraina, iar apoi să semneze contracte în vederea înlocuirii, necesară în vederea menţinerii pregătirii de luptă a armatei americane.
"Atunci când trupele ruse înaintează, iar tunurile lor trag, Ucraina nu are suficientă muniţie să riposteze", declară un consilier în probleme de securitate naţională la Casa Albă, Jake Sullivan, anunţând acest ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari.
The US will provide a $300 million military aid package to Ukraine, says US National Security Advisor Sullivan. pic.twitter.com/szgE4bhDQe
- Maria Drutska (@maria_drutska) March 12, 2024
Pentagonul a creat, separat, o Iniţiativă de Asistenţă a Securităţii Ucrainei (USAI), prin care a finanţat contracte pe termen mai lung în industria apărării, în vederea producerii de armament destinat Ucrainei.
Potrivit unor oficiali de rang înalt care au informat presa în acest sens, Pentagonul a fost în măsură să realizeze economii în sumă de aproximativ 300 de milioane de dolari în cadrul acestor contracte pe termen mai lung şi, având în vedere situaţia pe câmpul de luptă, a decis să se folosească aceste economii în vederea trimierii de armament Ucrainei.
Ei precizează că aceste economii acoperă costul acestui nou program şi menţin cheltuielile de reaprovizionare sub zece miliarde dolari.
Unul dintre ei subliniază că este vorba despre "o încercare punctuală", în cazul în care Congresul nu aprobă anvelopa respectivă, care prevede un ajutor destinat Ucrainei în valoare de 60 de miliarde de dolari sau în cazul în care nu se realizează alte economii.
Este vorba despre rachete antiaeriene, muniţie de artilerie şi sisteme blindate, precizează acest oficial.
"Acesta nu este un mod durabil de a susţine Ucraina", consideră un purtător de cuvânt al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, apreciind că este vorba despre "o bună afacere punctuală", pe care oficialii nu o pot programa să se repete.
Acest anunţ cu privire la ajutarea Ucrainei are loc în cursul unei vizite la Washington a unor lideri din Polonia, care cer Statelor Unite să iasă din impasul cu privire la anvelopa destinată Ucrainei într-un moment critic al războiului.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a fost primit marţi de către omologul său american Joe Biden, după ce s-a întâlnit cu republicani şi democraţi în Camera Reprezentanţilor şi Senat.
Preşedintele camerei Reprezentanţilor Mike Johnson a refuzat până în prezent să introducă pe agenda Camerei inferioare a Congresului o anvelopă în valoare de 95 de miliarde de dolari destinată ajutării Ucrainei, Israelului şi Taiwanului.
Democraţii din Cameră au încercat să exercite presiuni asupra "speakerului" într-un efort de durată, prin care să obţină un vot prin intermediul unei petiţii speciale, o procedură care exclude comisiile de examinare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2024, 09:38)
300 milioane $ ???
pai ,de anul trecut actorasul asteapta cele 60 miliarde $ promisi
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2024, 12:00)
Rabdare, vin si alea! Deocamdata bonusul inainte :)