Apa este vitală nu doar pentru om, ci şi pentru activităţile acestuia. Cum criza apei reprezintă o realitate, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească soluţii cât mai ieftine pentru ca accesul la aceasta să nu mai fi o problemă în anumite zone. O echipă formată din cercetători israelieni şi olandezi a dezvoltat o tehnologie eficientă pentru desalinizarea apei, a anunţat Institutul Tehnologic din Israel (Technion). Noua tehnologie îmbunătăţeşte calitatea apei desalinizate, reducând în acelaşi timp costurile acestui procedeu, a precizat Technion. Procedeul este descris în jurnalul ştiinţific PNAS, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Technion şi de colegi olandezi de la Universitatea Wageningen şi de la Centrul European de Excelenţă pentru Tehnologia Sustenabilă a Apei - Wetsus din Leeuwarden. Noua metodă permite îndepărtarea elementului chimic toxic bor din apă în cadrul procesului de desalinizare, în care particulele minerale sunt eliminate din apa sărată pentru a o face potabilă şi bună de utilizat pentru irigare sau folosirea ei în industrie. Cea mai frecvent utilizată metodă de desalinizare este prin intermediul unei membrane costisitoare şi care se uzează rapid, utilizată ca un fel de sită ce permite apei să treacă blocând în acelaşi timp alte particule, în funcţie de mărimea sau de sarcina lor. Noul sistem, însă, se bazează pe electrozi poroşi simpli şi ieftini, cu un proces ciclic de încărcare şi descărcare a acestora. La aplicarea curentului electric, particulele încărcate precum borul sunt adsorbite de electrozi şi, prin urmare, sunt eliminate din apă. Echipa a calculat, de asemenea, voltajul optim aplicat în cadrul sistemului şi a constatat că o tensiune mai mare nu îi îmbunătăţeşte neapărat eficacitatea. Această metodă ar putea fi utilizată şi pentru rezolvarea altor provocări legate de tratarea apei, precum eliminarea reziduurilor de substanţe medicamentoase şi a erbicidelor, au concluzionat cercetătorii.
Apă desalinizată pentru agricultură şi industrie
O.D.
Miscellanea / 9 noiembrie 2021
1. metoda utila, posibil supralicitata insa
(mesaj trimis de imi place chimia în data de 09.11.2021, 16:57)
La aplicarea curentului electric, particulele încărcate precum borul sunt adsorbite de electrozi şi, prin urmare, sunt eliminate din apă.
-
Dupa parerea mea, metoda prezinta avantajele ei, in primul rand legate de costuri.
Insa, nu cred ca aceasta metoda, implementata ca atare, este de natura sa inlature de una singura nevoia de a utiliza membrane semipermeabile, chiar daca acestea sunt "costisitoare şi care se uzează rapid".
De ce?
Utilizand electrozi, metoda aici descrisa permite migrarea in camp electric si implicit inlaturarea din apa a impuritatilor purtatoare de sarcina electrica (exemplul dat fiind borul prezent sub forma de 'borati').
Multe alte impuritati insa sunt substante hidrosolubile, mai mult sau mai putin toxice, dar neutre electric.
Exemple de impuritati neutre electric, care nu ar putea fi inlaturate folosind metoda descrisa in articol: metanol, glicol, glioxal, uree, acetona, etc, etc.
Si totusi, care ar fi aplicabilitatea metodei?
Eu vad metoda descrisa in articol ca pe o etapa premergatoare, rapida si ieftina, care inlatura din apa impuritatile purtatoare de sarcina electrica, urmand ca apoi apa astfel partial purificata sa treaca prin membranele semipermeabile.