Noi înşine nu ne folosim piaţa de capital îndeajuns şi cum se cuvine, dar britanicul Robin J.M. Edwards a găsit-o utilă ca să-şi capitalizeze societatea "Apa Stareţului" S.A., printr-o ofertă publică aflată în curs. Începînd din 26 aprilie, pentru douăzeci de zile lucrătoare, societatea "Apa Stareţului" S.A. oferă publicului 653 de mii de acţiuni, la preţul echivalent valorii nominale de 25 de mii de lei, totalizînd aproximativ 450-460 de mii de euro (funcţie de rata de schimb). Edwards susţine că, în jumătate de an, investitorii în acţiuni "Apa Stareţului" îşi vor dubla deţinerile, deoarece societatea urmează să-şi contabilizeze unele active necapitalizate în prezent (sursele de apă nu sînt încă evaluate şi, drept urmare, nu sînt incluse în bilanţ).
"Apa Stareţului" S.A. produce... apă. După cum afirmă Robin Edwards, societatea deţine două izvoare de apă plată (una la Mănăstirea "Înălţarea Domnului" - între Sinaia şi Tîrgovişte, alta la Muntele Caraiman) apă cu calităţi deosebite de puritate". "Este soft şi delicioasă", spune Edwards. Britanicul are de gînd ca, în anul viitor, să lanseze pe piaţă patru tipuri de apă cu arome naturale, iar, în timp, să dezvolte alte tipuri de băuturi, pe care să le reunească în conceptul de "Cămara stareţului".
Deocamdată, Edwards distribuie "Apa Stereţului" în teritoriul dintre Braşov, Piteşti, Ploieşti şi Bucureşti. Robin Edwards intenţionează să nu producă mari cantităţi, în schimb totul să fie de cea mai bună calitate, la preţuri "premium". "Vreau să construiesc < brandul >", spune Edwards, "astfel ca eticheta < Apa Stareţului > să fie o ştampilă a calităţii".
Istoria pieţei noastre de capital este extrem de săracă în astfel de iniţiative - capitalizare prin apel la economiile publicului, de către societăţi tinere, doritoare să se dezvolte şi să se impună pe piaţă.
Ceva asemănător a mai făcut anul trecut "Access Press" - o iniţiativă a breslelor reunite din mass-media - ziariştii, distribuitorii de presă şi cei de carte. Mai adînc, în trecut, ne mai amintim de "Gepa" şi ...cam atît. Majorări de capital la societăţi deja listate, da, au fost mai frecvente; dar deschidere spre public a unei societăţi construite nou, de la firul ierbii...
Edwards spune că, întradevăr, ar fi putut să capitalizeze societatea prin plasament privat, dar că preferă oferta publică ca să facă o piaţă lichidă pentru acţiunile sale. De altfel, cariera lui Edwards îl recomandă ca un creator de afaceri succesive...
Robin James Moore Edwards (59 de ani) deţine, prin "Saranna Entreprises Limited", peste 87% din societatea "Apa Stareţului" S.A. Edwards este fondator al companiei britanice "Wyvem Television" - cea mai importantă producătoare independentă de emisiuni TV din Anglia (după spusele sale); Edwards a condus şi a fost acţionar al unui canal TV care acoperă regiunea de sud-est a Angliei (şi-a vîndut acţiunile, în 1994); Edwards a deţinut jumătate din EBC - companie de "public relations" şi marketing pentru - după cum o afirmă - cele mai mari firme europene bancare, de hotelărie, de transport aerian şi pe mare şi pentru agenţii guvernamentale (şi-a vîndut partea în 2002). Robin Edwards este un expert în imagine şi în construirea de "brand"-uri. Este ceea ce intenţionează să facă şi cu "Apa stareţului".