Cu privire la propunerile de noi excepţii fiscale vizând Pilonul II de pensii private, vehiculate în ultimele zile în spaţiul public, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) transmite următoarele: "Posibila exceptare a unor noi categorii de salariaţi - cum ar fi cei din agricultură şi/sau industria alimentară - de la contribuţia aferentă Pilonului II reprezintă o tendinţă care nu este benefică pentru viitorii pensionari şi care nu trebuie încurajată deoarece merge în direcţia opusă încurajării economisirii pe termen lung a populaţiei, precum şi împotriva angajamentelor europene ale României, cuprinse în PNRR", conform unui comunicat remis redacţiei.
"Potrivit reformelor la care România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană prin PNRR, regimul de excepţii fiscale introdus în domeniul construcţiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislaţie până în primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariaţi.
Exceptarea de la plata contribuţiei la Pilonul II a însemnat pentru salariaţii din construcţii un cadou otrăvit, respectiv posibilitatea cheltuirii unor sume derizorii în locul acumulării sustenabile şi fructificării prin investiţii pe termen lung a acestor bani, aşa cum Pilonul II a dovedit deja că furnizează pentru cei 7,8 milioane de români. Potrivit informaţiilor publice prezentate de autorităţi, peste 700.000 de salariaţi din construcţii au fost văduviţi în ultimii 3 ani de contribuţii de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II", precizează APAPR.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România declară că "România s-a angajat în cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) să majoreze contribuţia pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024. Posibila exceptare a unor noi categorii de salariaţi de la plata contribuţiei la Pilonul II de pensii contravine astfel direcţiei europene asumate de România pentru consolidarea şi sustenabilitatea Pilonului II. Reamintim pe această cale că salariaţii României au primit până acum contribuţii cu 20 de miliarde de lei mai mici în Pilonul II, în perioada 2009-2022, din cauza nerespectării prevederilor iniţiale ale Legii 411/2004", se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 13.04.2022, 11:25)
dar de ce nu luptati voi pt dreptul de a alege unde sa directioneze ei, salariatii, procentul ala. sa faceti si voi un pic de munca in vanzari, ipocriti fara limite.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2022, 12:00)
Da' schimbarea pe care o doriti voi in restituirea banilor depusi cum este? Negativa.Pentru noi. Am accesat voluntar pilonul ll,stiind ca voi primi banii toti odata sau in cate rate vreau eu la iesirea in pensie.Acuma voi vreti sa mi-i dati inapoi in 7 ani.De unde stiti voi cat voi trai eu? Aaa,pot fi mosteniti? Da,dar nu cash.Vor fi bagati in pilonul ll al mostenitorului.daca nu apuca nici ala,atunci urmatorul.Adica banii raman tot la voi.Nemernicilor !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2022, 15:39)
Un pachet de biscuiti atat ne vom lua pe pensia din Pilonul II. Jaf la drumul mare.Imbogatirea doar a administratorilor fondurilor. Administratorii din Pilonul II au randamente sub inflatie si alea sunt virtuale ca tu ai garantat doar ce ai cotizat. Nu exista al popor din UE pe care conducatorii sa il jecamaneasca ca la noi in Romania.