APAPR: Pilonul II de pensii private obligatorii a realizat în 2020 un câştig de 6,2%

G.U.
Macroeconomie / 25 ianuarie 2021

Pilonul II de pensii private obligatorii a realizat în 2020 un câştig de 6,2%

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflaţiei de anul trecut, ceea ce în termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câştig net exclusiv pentru participanţi în valoare de 900 de milioane de euro (după deducerea tuturor comisioanelor), conform unui comunicat de presă. Pe întreaga perioadă de funcţionare (2008-2020), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17% (faţă de o inflaţie medie anuală de 2,97%), însemnând un câştig net pentru participanţi de peste 3,5 miliarde de euro.

Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 mld. RON (15,4 mld. EUR) în numele a 7,6 milioane de participanţi, iar fondurile au făcut deja plăţi de 397 mil. RON către 46.000 de beneficiari (participanţi şi moştenitori ai acestora). În acest moment, peste 1 milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 RON în contul lor personal din Pilonul II.

Comparând performanţa investiţională a Pilonului II pe toată durata sa de funcţionare cu inflaţia corespunzătoare, precum şi cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiţia în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcţionare Pilonul II a realizat pentru români câştiguri financiare net superioare inflaţiei şi acumulării în depozite bancare în RON (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori), se menţionează în comunicat.

Pentru "românul mediu" care câştigă salariul mediu pe economie şi a cotizat lună de lună pe toată existenţa Pilonului II (152 de luni), contribuţiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 RON. Peste aceste contribuţii, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câştig mediu net de 5.510 RON, faţă de 1.937 RON (cât ar fi însemnat indexarea contribuţiilor cu inflaţia corespunzătoare), 1.864 RON (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 RON (cât ar fi reprezentat câştigul din cumpărarea lunară de euro şi actualizarea sumei la finele perioadei). Sursa calculelor: https://we.tl/t-ZISvorSCfU .

Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară, "piaţa pensiilor private a reuşit să facă faţă provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidenţă capacitatea sistemului de pensii private de a obţine profit pentru participanţi, chiar şi în condiţii adverse. Rezilienţa sistemului în perioadă de criză este determinată atât de calitatea gestionării fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiţii, cât şi de activitatea de reglementare şi supraveghere."

Conform comunicatului, şi Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanţi şi active nete de peste 2,9 miliarde RON în administrare. Pe toată durata de funcţionare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăţi totale către beneficiari în valoare de 323 mil. RON, pentru 47.700 de cazuri de plată.

"Pentru 2021 avem un număr de priorităţi pe care ne dorim să le promovăm prin dialog instituţional cu ASF, Guvernul şi Parlamentul României. Printre acestea se regăsesc adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaţionale şi modificările legislaţiei secundare în vederea digitalizării operaţiunilor fondurilor de pensii private şi a comunicării cu participanţii. Sistemul de pensii private trebuie să recupereze decalajul care îl desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare", a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

"Sistemul de pensii private din România a trecut cu brio încă un test de rezistenţă, devenind şi mai bine consolidat pentru a-i susţine pe cei care vor ieşi la pensie, dar şi întregul ecosistem financiar. Într-o perioadă în care economia locală a resimţit impactul negativ al pandemiei pe multiple paliere, fondurile de pensii private au continuat să fie un factor de stabilitate pentru finanţarea companiilor româneşti listate la BVB şi a datoriei publice", a spus Andreea Pipernea, vicepreşedintele APAPR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb