Apariţia FSDI ar grăbi listarea Hidroelectrica

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2017

Apariţia FSDI ar grăbi listarea Hidroelectrica

Unul dintre principalele reproşuri la adresa fostului premier Grindeanu era că a întârziat apariţia FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii). Cum noua propunere de premier este chiar fostul ministru al economiei care se ocupase de pregătirea înfiinţării acestuia sunt toate motivele să credem că apariţia FSDI intră pe "repede înainte". Cu active estimate la 10 miliarde euro, FSDI are nevoie de surse generoase de lichidităţi pentru a putea să-şi intre în pâine demarând primele proiecte. Iar pe lângă dividendele companiilor de stat care vor fi în componenţa sa, FDSI va trebui să forţeze şi la capitolul listări pe piaţă de capital (din portofoliul Fondului nu vor lipsi vedetele Hidroelectrica şi Romgaz, reglementările europene nelăsând autorităţile să înghesuie sub aceeaşi umbrela entităţi implicate atât în producţia cât şi în distribuţia de energie astfel încât, pentru Transelectrica, Transgaz, va exista un al doilea fond de investiţii de stat ce va fi lansat ulterior, Fondul Naţional de Dezvoltare).

Or, cea mai bună sursă de cash este chiar listarea Hidroelectrica, o companie foarte profitabilă (din 2 lei producţie face un leu profit) şi care este aşteptată cu sufletul la gură de conducerea BVB de mai multă vreme. Cum dividendele ce vor fi plătite în acest an de companiile de stat nu vor prinde FSDI operaţional - ar însemna ca acesta să demareze până la mijlocul lunii viitoare, ceea ce este greu de crezut - listarea Hidroelectrica este singura vacă de muls pentru viitorul fond de investiţii. Sigur, s-ar mai putea vorbi şi de un pachet suplimentar la Romgaz, unde statul deţine încă 70%. Totuşi, după exitul Fondului Proprietatea va fi greu de crezut că piaţa ar mai putea absorbi noul pachet la fel de profitabil pentru stat. Doar din listarea Hidroelectrica statul ar putea culege aproape două milliarde de lei, în ipoteza că listarea s-ar face la un PER (raport preţ supra venituri) în jur de 10, pachetul scos la vânzare ar fi la rândul sau de 10 procente din companie iar profitul net din primul trimestru, de aproape 500 milioane lei, ar ţine cadenţa.

Cum există deja o OUG care oferă posibilitatea ca statul să tragă o parte din rezervele companiilor unde este majoritar şi memorandumul privind distribuţia a 90% din profit către fondul de dividende, este foarte posibil ca politica generoasă de dividend să continue şi în 2018 la societăţile care vor face parte din FSDI şi mă refer aici în special la Romgaz şi Hidroelectrica. La începutul acestui an, fostul ministru al Finanţelor estima că statul ar putea aduna 6 miliarde de lei din dividende (dintre care jumătate prin distribuţia unei părţi din rezervele companiilor), dar până la urmă nu s-au votat dividende speciale decât la Romgaz şi Conpet. Probabil că în 2018 vor intra şi alte companii pe aceasta listă (deocamdată) scurtă.

Una peste alta, este bine că vom avea un Fond Suveran de Investiţii? Da, dacă ne amintim numai de destinaţia fondurilor rezultate din alte privatizări celebre, precum BCR, listările Romgaz, Transgaz, Transelectrica, etc. Aceşti bani au finanţat doar deficitul bugetar, cu alte cuvinte am vândut din casă ca să trăim mai bine, şi ar fi cazul să construim şi ceva productiv care să genereze venituri viitoare dacă tot diluăm deţinerile în companii strategice. Să sperăm că grosul acestor investiţii se va regăsi în zona civilă, deşi în ultima vreme se bate şaua pe importanţa înzestrării armatei (pe termen lung tensiunile din sfera geopolitică se pot calma, iar investiţia în armament poate intră într-un con de umbră).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Desi ordononta de urgenta privind dividendele suplimentare nu a fost respectata se profileaza un nou set de ordonante privind infiintarea fndi si fnd.ori este evident ca principale firme unde statul est proprietar majoritar precum: hidroelectrica, sng, tgn, cote se opun vehement incercarilor de a da dividende suplmentAre chir cu riscul de a-si mutila capitalizarea ( cotatiile tgn au oscilat in decurs de o saptamana de la 340 la480 de lei!). Daca fondurile de investitiii se retrag masiv scaderile vor fi si mai mari iar in aceste conditii listarea hidro ar fi o gresala.in adevar la companiile mentionate baltsc circa 7-8 miliarde de lei la care statul nu poate ajunge desi este ptoprietar si are mare nevoie de ei. Consiliile de conducere ale firmelor par a sfida deciziile si intentiile guvernului. Prefera sa stea pe o movila de bani chiar daca firmele isi reduc la jumatate capitalizarea si impiedeca politica guvernului si dezvoltarea financiara a tarii.

    1. FSD o modalitate de a pune mâna pe banii companiilor de stat lăsându-pe acestea fără posibilitatea de a se retehnologiza si de a intretine infrastructura.Banii ajunsi in fond nu vor servi la constructii in folosul comunității

      doar clientelei politice. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb