APC a emis în spaţiul public un set de întrebări cu privire la îngheţata retrasă de pe piaţă

S.B.
Miscellanea / 12 august 2021

APC a emis în spaţiul public un set de întrebări cu privire la îngheţata retrasă de pe piaţă

Asociaţia Pro Consumatori a solicitat reprezentanţilor Mars România, ANPC şi ANSVSA să răspundă la un set de întrebări cu privire la informaţiile oferite consumatorilor prin notele de retragere din data de 17 iulie 2021, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu o activitate de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor prin prezenta vă solicită să răspundeţi la următoarele întrebări cu privire la informaţiile oferite consumatorilor prin notele de retragere din data de 17 iulie 2021 când aţi dispus retragerea a 2 loturi de îngheţată Bounty din cele 66 magazine Lidl, 5 loturi de îngheţată Snickers din cele 66 magazine Lidl, 20 iulie 2021 când aţi dispus retragerea a 8 loturi de îngheţată Bounty din cele 280 de magazine Penny, 5 loturi de îngheţată Twix din cele 280 de magazine Penny, 10 loturi de îngheţată Snickers din cele 280 de magazine Penny, 21 iulie 2021 când aţi dispus retragerea a 14 loturi de îngheţată Bounty din cele 34 magazine Auchan, 14 loturi de îngheţată Twix din cele 34 de magazine Auchan, 21 loturi de îngheţată Snikers din cele 34 de magazine Auchan. În data de 17 iulie 2021 aţi mai dispus retragerea din România, probabil din alte magazine, altele decât cele care aparţin marilor reţele comerciale, a 27 loturi de îngheţată Bounty, a 27 loturi de îngheţată Twix, a 42 loturi de îngheţată Snickers. În data de 27 iulie aţi dispus retragerea din cele 12 magazine Cora a 8 loturi de îngheţată Bounty, a 10 loturi de îngheţată Twix, a 16 loturi de îngheţată Snickers.

De ce se practică două modalităţi diferite de despăgubire a consumatorilor? Astfel, pentru consumatorii care au achiziţionat mărcile de îngheţată Snickers, Twix, Bounty, din magazinele Cora şi Penny se oferă contravaloarea produselor achiziţionate, în timp ce pentru cei care au achiziţionat mărcile de îngheţată Snickers, Twix, Bounty din magazinele Auchan, Lidl, Peny sau alte magazine decât cele menţionate se oferă vouchere de cumpărături a căror valoare este egală cu cea a îngheţatei achiziţionate! În numele consumatorilor pe care îi reprezentăm vă solicităm să le oferiţi posibilitatea acestora să aleagă între oferirea unui voucher şi contravaloarea produselor!

Cum se numeşte ingredientul din compoziţia îngheţatelor Snickers, Twix şi Bounty care conţine oxid de etilenă?

Care a fost cantitatea de oxid de etilenă depistată în acel ingredient?

Care este limita maxim admisă de legislaţia europeană pentru oxidul de etilenă din acel ingredient?

Cine a realizat analiza de laborator pentru ingredientul în care s-a descoperit oxid de etilenă peste limita maxim admisă de legislaţia europeană?

Cum se numeşte furnizorul de la care aţi cumpărat acel ingredient în care cantitatea de oxid de etilenă era peste limita maxim admisă de legislaţia europeană?

În ce ţară îşi are punctul de lucru furnizorul de la care aţi cumpărat acel ingredient în care s-a identificat oxid de etilenă peste limita maxim admisă de legislaţia europeană?

Ce cantitate din ingredientul cu oxid de etilenă folosiţi la fabricarea îngheţatelor Snickers, Twix şi Bounty?

Câţi consumatori au achiziţionat îngheţata Snickers, Bounty şi Twix din acele loturi înainte de a fi retrase de la vânzare?

Câţi consumatori au primit contravaloarea îngheţatelor achiziţionate din loturile contaminate cu oxid de etilenă?

Câţi consumatori au primit vouchere pentru îngheţatele achiziţionate din loturile contaminate cu oxid de etilenă?

Redăm mai jos pasaje din notele de retragere de la vânzare de pe site-ul ANSVSA a loturilor de îngheţată Bounty, Snickers şi Twix fabricate de Mars România.

"Mars recheamă din România produsele noastre de îngheţată menţionate mai jos. Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE. Acest fapt are impact cu privire la Mars precum şi alţi producători. ESTE IMPORTANT că, deşi nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de îngheţată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din îngheţată este minimal şi mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă. Vă vom rambursa un voucher de cumpărături de valoarea produselor achiziţionate. Vă rugăm să păstraţi ambalajul fizic al produsului până la data la care primiţi voucherul." Sursa: Nota de retragere de la vânzare a 7 loturi de îngheţată mărcile Snickers şi Bounty din data de 17 iulie din cele 66 magazine Lidl.

"Vă informăm că producătorul MARS ROMÂNIA, a iniţiat retragerea de la comercializare a produselor menţionate mai sus, ca măsură de prevenţie, existând suspiciunea potenţială de prezenţă a oxidului de etilenă (OET) întrunul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor." Sursa: Nota de retragere de la vânzare din 20 iulie 2021 din cele 284 magazine Penny a 8 loturi de îngheţată Bounty, a 5 loturi de îngheţată Twix şi a 10 loturi de îngheţată Snickers

"Retragerea produsului de pe piaţă şi rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându-se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă." Sursa: Nota de retragere a produsului 48717 Snickers Îngheţată 7 pack 336 g din magazinele Mega Image din data de 9 august 2021. Nu reiese din această notă de retragere dacă consumatorii primesc contravaloarea îngheţatei achiziţionate sau un voucher de o valoare egală cu a produsului achiziţionat!

"Într-o ţară în care instituţiile statului cu responsabilităţi în domeniul protecţiei consumatorilor ar funcţiona, după astfel de valuri de retrageri a sute de mii de produse, imediat s-ar fi declanşat verificarea tuturor mărcilor de îngheţată care au în compoziţie acel ingredient contaminat cu oxid de etilenă! Din păcate, în România niciuna din cele două instituţii ale statului care au astfel de responsabilităţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, respectiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, nu este interesată să asigure protecţia consumatorilor prin realizarea unor analize de laborator a tuturor mărcilor de îngheţată care conţin acel ingredient ce a fost contaminat cu oxid de etilenă peste limita maxim admisă de legislaţia europeană în cazul mărcilor Snickers, Bounty şi Twix. Asociaţia Pro Consumatori solicită ANPC-ului şi ANSVSA-ului în baza articolului 37, litera i) din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor realizarea de îndată a unor analize de laborator pentru toate mărcile de îngheţată comercializate în România care conţin ingredientul care a fost contaminat cu oxid de etilenă la îngheţatele Snickers, Bounty şi Twix!" conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori." se arată în comunicatul APC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb