Asociaţia Pro Consumatori solicită Guvernului României îngheţarea preţurilor produselor agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei corespunzător unui trai de subzistenţă, timp de 12 luni, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creşterii preţurilor, experţii Asociaţiei Pro Consumatori au înţeles dificultăţiile financiare cu care se confruntă atât executivul ţării, cât şi societătile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului României îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenţă pentru o perioadă de 12 luni. În opinia nutriţioniştilor americani, o femeie adultă care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie zilnic de un aport caloric cuprins intre 1200-1600 de calorii, pentru a-şi menţine sănătatea şi greutatea optimă, în timp ce un bărbat sedentar are nevoie de 1600-2400 de calorii/zi (Sursa: Adina Mihăilescu, Revista Inovaţia socială, nr.1/2000, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii).
În opinia experţilor APC, coroborat cu recomandările unor experţi în alimentaţie raţională, Gonţea Iancu şi Mincu Iulian, precum şi cu rezultatele unor studii realizate de către Institutul Naţional de Statistică şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, plafonarea preţurilor, în situaţia stării de urgenţă, trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistenţă:
Pâine (franzela, 300 grame), făina neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă cu 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea.