APCE: Statul Român cu principiul "merge şi aşa..." şi Directiva RED III a Parlamentului European

T.B.
Macroeconomie / 7 mai

APCE: Statul Român cu principiul "merge şi aşa..." şi Directiva RED III a Parlamentului European

În data de 18 octombrie 2023, Parlamentul European a adoptat o directivă, 2415 (denumită în continuare REDIII), care face o serie întreagă de modificări la fosta Directivă Europeană RED II, faimos adoptată de Ministerul Energiei condus de către Virgil Popescu în decembrie 2022 pe fuga prin Ordonanţa de Urgenţă 163/2022 cu omisiuni şi pe alocuri şi chiar traducere inexactă, se arată într-un comunicat al APCE, remis redacţiei.

Directiva REDII din 2019 era destul de perimată pe alocuri şi Asociaţia Prosumatorilor s-a luptat câteva luni pentru eliminarea unui text infam denumit "taxa pe soare" din OUG 163/2022, prin care ANRE putea taxa autoconsumul celor care au primit ajutor de stat sau aveau puteri peste 30 KW oricând, iar restul prosumatorilor în urma unei "analize" a ANRE după 01 Dec. 2026, conform sursei.

Potrivit preşedintelui APCE, Dan Pîrşan, "RED III vine la peste un an distanţă după "deschiderea cutiei Pandorei" prin preţurile exagerate la energie după pandemie şi mai ales după începerea războiului din Ucraina. Europa şi-a revizuit strategia energetică şi mai ales ţintele privind energia regenerabilă până în 2030 la cel puţin 40%. Europa chiar redefineşte la Art. 1 din această directivă REDIII termenul «energie regenerabilă», adică energie din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliană, solară (solară termică şi solară fotovoltaică) şi geotermală, energie osmotică, energie ambientală, energia mareelor, a valurilor şi alte tipuri de energie a oceanelor, energie hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz provenit din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz".

În mod evident, directiva face clarificări şi cere statelor membre măsuri ferme în toată zona producţiei, stocării energiei regenerabile, dar mai ales clarifică ce trebuie să se întâmple în zone precum: autorizarea, comunităţile de energie, proiectarea de clădiri noi şi retehnologizarea celor vechi, pompele de căldură, dar, mai ales, aduce un termen nou, informează sursa menţionată:

Interesul public superior. Ce înseamnă asta?

"Până la 21 februarie 2024, statele membre se asigură că, în cadrul procedurii de acordare a autorizaţiilor, planificarea, construcţia şi exploatarea centralelor producătoare de energie din surse regenerabile, racordarea unor astfel de structuri la reţea, reţeaua aferentă în sine şi activele de stocare sunt considerate de interes public superior şi că sunt în serviciul sănătăţii şi siguranţei publice.

Nu îmi amintesc ca România să fi ajuns la neutralitate climatică şi nici ca România să trateze în spiritul textului directivei toate cele menumeratie mai sus în sensul "Interesul public superior", potrivit preşedintelui APCE.

Mai mult, Directiva RED III are un termen de implementare totală până la data de 21.05.2025. Toate bune şi frumoase, mai avem un an până acolo... însă mai avem un paragraf care spune explicit: Prin derogare, statele membre asigură până la 1 iulie 2024 intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru următoarele articole, se mai arată în comunicat:

Art 6: Adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în clădiri + Zone pretabile accelerării proiectelor privind energia din surse regenerabile + Zone pentru infrastructura de reţea şi de stocare necesară pentru integrarea energiei din surse regenerabile în sistemul de energie electrică

Art 7/ 16 : Organizarea şi principiile de bază ale procedurii de acordare a autorizaţiilor

16b: Procedura de acordare a autorizaţiilor în afara zonelor pretabile accelerării proiectelor privind energia din surse regenerabile

16c: Accelerarea procedurii de acordare a autorizaţiilor pentru retehnologizare

16d: Procedura de acordare a autorizaţiilor pentru instalarea echipamentelor de energie solară

16e: Procedura de acordare a autorizaţiilor pentru instalarea pompelor de căldură

16f: Interesul public superior

Acest gen de legislaţie este extrem de complexă şi stufoasă care ar fi trebuit să intre în dezbateri şi discuţii cu societatea civila, ONG, specialisti etc.

Conform Dan Pîrşan, "Ministrul Energiei este în campanie electorală, ANRE în vacanţă perpetuă şi cel mai probabil vom implementa REDIII de frică infrigmentului la modul pompieristic, aşa cum s-a procedat şi la RED II.

Considerând facilităţile şi stipulările RED III, cel mai bine ar fi să ne facem că nu există... Noi ne ocupăm de contoare duble la prosumatori, n-avem treabă cu tehnologizarea reţelelor, mai vin şi ăştia pe capu' nostru de la UE cu regenerabilele lor...".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. poate imi spune si mie cineva cum un panou solar + structura + echipament de lucru + transport + scule muncitor + proces de fabricatie panouri si structuri …. nu provin din energie fosila?!

    si eoliana in fabricatie tot din energie fosila provine… sau nucleara… si botoruo cuprul si etc garnituri… tot sin fosil sau nuclear provine procesul de creatie… 

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb