Importurile de autoturisme rulate au înregistrat o creştere de 14%, în primele şase luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), care arată că această tendinţă a fost remarcată începând cu ultimul trimestru din 2014.
Datele arată că aproximativ 85.000 de maşini au fost importate în primul semestru, 76% dintre acestea având o vechime de cel puţin opt ani, vârstă la care vehiculele existente în parcul auto naţional prin programul "Rabla".
Reprezentanţii APIA au precizat că luna iunie a fost cea mai bună lună a pieţei auto din ultimii şase ani: "Pe ansamblul pieţei, livrările totale de autovehicule (autoturisme şi vehicule comerciale), au înregistrat, la jumătatea anului 2015, o creştere de 17,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În interiorul acestei creşteri, avem autoturismele cu o creştere de 16,2%. Şi pe plan european observăm în această primă parte a anului o evoluţie pozitivă a segmentului de autoturisme, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene înregistrând creşteri. Vânzările pe piaţa noastră sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind, în primele 6 luni din 2015, de 77%, în scădere, totuşi, faţă de situaţia la cinci luni, când ponderea era de 81%.
Această evoluţie se justifică prin impactul Programului "Rabla", care, pe de o parte, a generat o aşteptare în piaţă în primele 4 luni ale anului şi, ca atare, şi volume mai mici pe segmentul persoanelor fizice, iar pe de altă parte, generează în aceste ultime două luni volume mai mari în rândul persoanelor fizice".
Potrivit sursei citate, în luna iunie 2015 s-au produs 34.790 de autovehicule, cu 1,9% mai mult decât în luna precedentă. "Cu acest volum înregistrăm, la jumătatea anului 2015, o producţie totală de 212.433 unităţi, în creştere cu 0,9% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut", au precizat reprezentanţii APIA, subliniind: "Dintre acestea, 186.107 au fost produse de către Dacia şi 26.326 de către Ford. Volumele cele mai mari le-au înregistrat, în ordine, modelele Duster, Logan, Sandero (de la Dacia), urmate de Ford B-MAX şi Dacia Logan MCV".
În privinţa exporturilor, APIA a transmis că numărul automobilelor pe care le trimitem în străinătate este în scădere uşoară faţă de anul trecut, cel mai exportat model în primul semestru fiind Dacia Duster.
Asociaţia remarcă şi faptul că aproximativ 90% din producţia naţională de automobile realizată în acest prim semestru din 2015 a fost exportată, comparativ cu aproximativ 92%, cât se înregistra anul trecut în aceeaşi perioadă. În plus, vânzările de automobile au avut o creştere totală de 17,9%, potrivit APIA, care arată că cele mai multe autoturisme au fost vândute de Dacia (37,2% din total), Volkswagen (9,5%),Skoda (8,9%), Renault (6,3%), Ford (6,1%) şi Opel (3,5%).