APMGR: Medicamentele generice şi biosimilare, soluţia strategică în contextul creşterii accesului la tratament în condiţii de optimizare bugetară

G.U.
Miscellanea / 3 noiembrie 2020

Medicamentele generice şi biosimilare, soluţia strategică în contextul creşterii accesului la tratament în condiţii de optimizare bugetară

Disponibilitatea şi furnizarea continuă de medicamente de calitate la un preţ accesibil, cum sunt medicamentele generice şi biosimilare, către pacienţi reprezintă fundamentul unei societăţi sănătoase şi, prin urmare, ar trebui să fie unul dintre obiectivele sistemului de sănătate din România, conform unui comunicat de presă. Întrucât sursele de finanţare pentru cheltuielile din domeniul sănătăţii sunt limitate, fondurile trebuie alocate eficient, pentru a permite unui număr crescut de pacienţi să beneficieze de tratament.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a organizat o masă rotundă intitulată Medicamentele generice si biosimilare - O soluţie strategică în contextul creşterii accesului la tratament în condiţii de optimizare bugetară, la care au răspuns invitaţiei reprezentanţi ai autorităţilor şi specialişti din domeniu sanitar, precum Dna Dr. Adela Cojan - Preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Dl. Dr Andrei Baciu - Ministru Secretar de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Dl. Bogdan Chiriţoiu - Preşedintele Consiliului Concurenţei, Dl. Sorin Lungu - Director Consiliul Concurenţei, Dl. Dr. Nicolae Fotin - consilier pe teme de sănătate al Vice-Prim-Ministrului, Dna Dr. Simona Bădoi - şef Direcţie Proceduri Europene din cadrul ANMDMR şi Dna. Director Roxana Petrescu Ministerul Finanţelor, notează sursa citată.

Discuţiile s-au axat pe prezentarea situaţiei actuale a medicamentelor generice şi biosimilare, a impactului pe care îl are prezenţa acestora asupra sistemului sanitar, precum şi pe prezentarea de soluţii tehnice şi legislative prin care creşterea absorbţiei medicamentelor generice şi biosimilare conduce la optimizare bugetară.

Datele prezentate de către compania IQVIA, urmare a unui studiu de piaţă au arătat că în perioada 2015-2019 s-a generat o economie de cost de 1,7 miliarde RON prin cele 650 de medicamente generice introduse în piaţa românească în perioada celor cinci ani, traduse printr-o creştere de 3 ori a numărului de pacienţi în aceeaşi alocare bugetară. Cu o cotă de piaţă de 61% în volume, medicamente generice reprezintă doar 25% din piaţa în valoare. Având exemple din diverse arii terapeutice s-a arătat că prezenţa medicamentelor generice conduce la o scădere a preţului medicamentelor între 38% până la 81%.

În 2019 piaţa medicamentelor biologice a ajuns la un total de 667 millioane Euro, produsele biosimilare reprezentând doar 4% din totalul în valoare (IQVIA - Octombrie 2020).

Tot în anul 2019 un singur medicament biologic de referinţă a înregistrat cele mai mari vânzări, 45 milioane de Eur, deşi există medicament biosimilar disponibil, acesta din urmă având o pondere de doar 2% din acest total (IQVIA - Octombrie 2020).

Potrivit comunicatului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin Dna Preşedinte Adela Cojan, este permanent preocupată de găsirea de soluţii privind eficientizarea bugetului de medicamente şi a iniţiat modificările legislative de prescriere a medicamentelor biosimilare in cadrul unui program pilot; se aşteaptă ca rata de prescriere a medicamentelor biosimilare să atingă în următorul an un procent de 30% din numărul total de pacienţi cărora li s-a prescris tratament cu medicamente biologice.

APMGR îşi manifestă întreaga susţinere faţă de această iniţiativă legislativă prin care se încurajează iniţierea pacienţilor noi şi schimbarea celor existenţi pe moleculele biosimilare, medicul prezentând pacientului cea mai bună opţiune atât din punct de vedere medical, cât şi financiar.

În perioada 2018-2020 măsurile de creştere a accesului medicamentului biosimilar au generat economii de aproximativ 600 milioane de USD în Germania (doar pentru molecula Adalimumab), calculate la preţul de catalog, fără alte discounturi, a arătat APMGR într-o analiză a impactului absorbţiei medicamentelor biosimilare în diferite ţări ale Uniunii Europene. Aceste optimizări bugetare sunt făcute pentru a creşte accesul pacienţilor la tratamente, a finanţa medicamentele inovative şi alte proiecte.

Un alt aspect luat în discuţie a fost cel legat de licitaţiile naţionale de achiziţie a medicamentelor. Acest sistem de achiziţii centralizate pe un termen mai lung este o practică obişnuită în toată ţările Uniunii Europene. Pe lângă achiziţia unor volume mari de medicamente la costuri reduse, se asigură şi o predictibilitate în aprovizionare şi stocuri suficiente. Din păcate, în metodologia licitaţiilor naţionale nu a fost luată în considerare posibilitatea apariţiei în piaţa românească a medicamentelor generice şi biosimilare pe toată perioada de desfăşurare a achiziţiilor, care ar putea genera economii suplimentare celor înregistrate în licitaţia propriu-zisă. Acccesul la licitaţie a medicamentelor biosimilare nou apărute ar fi adus economii de cel putin 20% la nivel de preţ de catalog (30 milioane RON doar pentru 2 molecule în decursul a 3 ani), a arătat APMGR într-o analiză prezentată. Acest lucru arată necesitatea unei corecţii imediate a legislaţiei specifice licitaţiilor, prin introducerea descentrălizării procedurilor de achiziţie şi redeschiderea licitaţiilor într-un interval de 3 luni din momentul introducerii pe piaţă a primului medicament generic sau biosimilar pentru medicamentul licitat.

Discuţiile au fost foarte condensate şi productive şi concluzia generală a fost ca acestea trebuie continuate într-un stadiu mai avansat, în care toate părţile implicate vor veni cu detaliile tehnice necesare modificării cadrului legislativ de creştere a accesului medicamentelor generice şi biosimilare, astfel încât pacienţii să aibă la dispoziţie cât mai multe soluţii terapeutice de cea mai bună calitate, eficacitate şi siguranţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb