APMGR solicită mai multă transparenţă în procesul de calculare al taxei clawback

Amalia Pană
Anticorupţie / 22 aprilie 2016

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenţia că existenţa unei fraude de peste 9,4 milioane de lei în modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, determină creşterea artificială a taxei clawback, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Autorităţile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparenţă în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică" a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR.

APMGR atrage atenţia că în lipsa acestei măsuri, CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda, care a fost publicată în ultimul raport de audit al Curţii de Conturi, din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată în totalitate în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback.

Instituţia reaminteşte că din cauza taxei clawback, care este la un nivel nesustenabil şi a cadrului fiscal şi de reglementare nefavorabil, producătorii de medicamente generice au fost nevoiţi în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajaţi şi să închidă linii întregi de producţie de medicamente, ceea ce a dus la dispariţia a peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile de pe piaţă. Menţinerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice şi va lipsi milioane de pacienţi de medicamente vitale, conform comunicatului.

APMGR propune, totodată, implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentului "p" din formula clawback. Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamentele generice (maxim 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător) şi a fost deja acceptată de autorităţi că fiind neutră din punct de vedere bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb