Titlurile producătorului de nave fluviale Şantierul Naval Orşova (SNO) au înregistrat un randament de 4,56% în perioada 8 - 14 august, în raport cu moneda euro, clasându-se în topul celor mai mari zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
La jumătatea săptămânii trecute, compania şi-a publicat rezultatele pentru cel de-al doilea semestru al anului, respectiv un profit net de cinci milioane de lei, de aproape zece ori mai mare decât cel din primele şase luni ale anului trecut.
Veniturile totale s-au ridicat la 55,5 milioane de lei, cu 24,2% peste cele din primul semestru al anului trecut, în principal datorită programului de producţie. În prima jumătate a anului, au fost finalizate şi livrate partenerilor intracomunitari trei nave, respectiv două tancuri, de 110 metri şi 135 metri, şi o nava pasager de 80 metri, valoarea celor trei nave ridicându-se la 8,3 milioane euro. În prima jumătate a anului trecut fuseseră livrate trei corpuri de nave în valoare de 7,7 milioane euro.
Anul acesta compania a încheiat patru contracte pentru construcţia şi livrarea a patru nave către compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding, în valoare totală de circa 14 milioane de euro, livrările urmând să se facă în 2024 şi 2025.
Pentru 2024 compania şi-a bugetat venituri din exploatare de 102,4 milioane lei, uşor peste cele din anul trecut, de 99,8 milioane lei, şi un profit din exploatare de 5,77 milioane lei, cu 61,8% mai mare decât cel din 2023.
Evaluarea bursieră curentă a producătorului de nave fluviale din Orşova se ridică la 78 milioane de lei, dar compania are un free-float redus şi lichiditate slabă.
• Indici - apreciere de 1,41% pentru BET - FI
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,79%, în perioada 8 - 14 august. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,41%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,07%, în perioada menţionată.
• Zentiva - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Zentiva se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 8 - 14 august, cu o creştere de 8,84%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile Transelectrica, cu un randament de 8,58%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile SIF Muntenia, ce au urcat cu 6,28%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.
• Fonduri de investiţii - randament de 2,7% pentru ETF Energie Patria - Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 6 - 13 august, este condus de titlurile ETF Energie Patria - Tradeville, cu o apreciere de 2,70%. Titlurile BT Index Austria ATX s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 2,51%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI TehnoGlobinvest care au urcat cu 2,37%.
Bitcoin a avut o scădere de 5,75%, în perioada 8 - 14 august, iar cotaţia aurului a urcat cu 2,31%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.