• 1 aprilie
- Indicele ROBOR la 3 luni atinge pragul minim al lunii, de 3,23%, acelaşi nivel fiind consemnat şi în ziua de 2 aprilie, potrivit cifrelor furnizate de către Banca Naţională a României (BNR);
- Cursul de schimb valutar leu/euro şi cel leu/franc elveţian ating nivelurile maxime ale lunii, conform BNR. Astfel, un euro valora 4,7625 lei, iar un CHF - 4,2635 lei.
• 2 aprilie
- Preţul energiei electrice tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) atinge pragul maxim, de 400 lei/MWh, acest nivel fiind consemnat şi ulterior, în zilele de 8 şi 9 aprilie, conform datelor OPCOM.
• 5 aprilie
- Începe, la Bucureşti, reuniunea de două zile a miniştrilor europeni de Finanţe (ECOFIN). Printre temele abordate de ministrul român de resort, Eugen Teodorovici, s-a remarcat mobilitatea internă a forţei de muncă în cadrul UE.
• 8 aprilie
- Cursul de schimb valutar leu/euro atinge pragul minim al lunii, arată cifrele băncii centrale - 1 euro valora 4,7507 lei;
- Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2018 a fost de 944220,2 milioane lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 4,1% faţă de 2017.
• 10 aprilie
- Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan a anunţat că negocierile programate între Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene pentru funcţia de procuror-şef european nu vor mai avea loc, întrucât actualul Parlament îşi suspendă activitatea în 18 aprilie, pe motiv că începe campania electorală pentru alegerile din 26 mai.
• 12 aprilie
- Cursul de schimb valutar leu/dolar american atinge pragul minim al lunii, arată cifrele băncii centrale - 1 USD, cotat la 4,2071 lei;
- Ministrul de Finaţe, Eugen Teodorovici, participă la reuniunea de primăvară a Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), derulată până în data de 15 aprilie. În discuţiile cu Paul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa al FMI, oficialul român a dat asigurări că ţara noastră îşi va respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale privind menţinerea deficitului bugetar sub 3%.
• 18 aprilie
- Tudorel Toader a demisionat din funcţia de ministru al Justiţiei.
• 19 aprilie
- Raportul Consiliului Concurenţei cu privire la modul de calcul al indicelui ROBOR a fost desecretizat.
• 23 aprilie
- Comisia economică din Senat anunţă concluzia privind ancheta referitoare la investigaţia din 2008 a Consiliului Concurenţei asupra modului de calcul al indicelui ROBOR: "Indicele ROBOR a fost manipulat, nefiind calculat în mod transparent". Parlamentarul Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, propune demiterea şefului Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi sancţionarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR;
- Indicele ROBOR la 3 luni atinge pragul maxim al lunii, consemnând un nivel de 3,41%, indică datele BNR;
- Cursul de schimb valutar leu/franc elveţian atinge nivelul minim al lunii, conform BNR. Astfel, 1 CHF a fost cotat la 4,2635 lei;
• 24 aprilie
- Parlamentul a votat repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a României. Conform actului normativ în materie, doar 5% din totalul rezervei noastre de aur va fi păstrat în băncile străine, în condiţiile în care, acum, 65% din cantitatea totală de aur se află pe alte pieţe. Documentul urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
• 25 aprilie
- Cursul de schimb valutar leu/dolar american ajunge la maximul lunii, conform BNR, 1 USD valorând 4,2739 lei;
- INS anunţă că la sfârşitul anului 2018, lungimea autostrăzilor a crescut cu 7,9%, respectiv cu 60 de kilometri, comparativ cu finalul anului 2017, iar liniile de cale ferată electrificate reprezentau 37,4% din reţeaua de căi ferate în exploatare.
• 27 aprilie
Preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pe PZU atinge pragul minim, de 22 lei/MWh, arată cifrele OPCOM.
• 30 aprilie
- Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat la nivelul de 8.441,95 puncte luna aprilie, urcând cu 4,93%, în condiţiile în care aceasta a fost luna adunărilor generale ale acţionarilor pentru aprobarea dividendelor ce vor fi distribuite de companii.
- BET-FI a fost coşul de acţiuni cu cel mai slab parcurs de la BVB în aprilie: + 1,52%, pe fondul comportamentului slab al SIF-urilor.
- Acţiunile grupului petrolier OMV Petrom au urcat cu 7,14%;
- Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat luna aprilie la 0,978 lei, cel mai ridicat preţ atins de FP de la listarea din anul 2011;
- Banca Transilvania (TLV) a încheiat luna la preţul de 2,205 lei/acţiune, un nou maxim al anului;
- Acţiunile Digi Communications NV (DIGI), compania mamă a RCS & RDS, au avut cel mai slab parcurs dintre toate componentele indicelui BET, în aprilie. În 30 aprilie atinge 24,2 lei, scăzând cu 4,54% faţă de cotaţia din 29 martie;
- Patru din cele cinci SIF-uri au înregistrat scăderi ale cotaţiilor în luna aprilie, doar SIF Moldova (SIF2) consemnând o apreciere minoră, de 1,74%.