APRILIE FINANCIAR Cifrele lunii

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2019

Cifrele lunii

1 aprilie

- Indicele ROBOR la 3 luni atinge pragul minim al lunii, de 3,23%, acelaşi nivel fiind consemnat şi în ziua de 2 aprilie, potrivit cifrelor furnizate de către Banca Naţională a României (BNR);

- Cursul de schimb valutar leu/euro şi cel leu/franc elveţian ating nivelurile maxime ale lunii, conform BNR. Astfel, un euro valora 4,7625 lei, iar un CHF - 4,2635 lei.

2 aprilie

- Preţul energiei electrice tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) atinge pragul maxim, de 400 lei/MWh, acest nivel fiind consemnat şi ulterior, în zilele de 8 şi 9 aprilie, conform datelor OPCOM.

5 aprilie

- Începe, la Bucureşti, reuniunea de două zile a miniştrilor europeni de Finanţe (ECOFIN). Printre temele abordate de ministrul român de resort, Eugen Teodorovici, s-a remarcat mobilitatea internă a forţei de muncă în cadrul UE.

8 aprilie

- Cursul de schimb valutar leu/euro atinge pragul minim al lunii, arată cifrele băncii centrale - 1 euro valora 4,7507 lei;

- Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2018 a fost de 944220,2 milioane lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 4,1% faţă de 2017.

10 aprilie

- Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan a anunţat că negocierile programate între Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene pentru funcţia de procuror-şef european nu vor mai avea loc, întrucât actualul Parlament îşi suspendă activitatea în 18 aprilie, pe motiv că începe campania electorală pentru alegerile din 26 mai.

12 aprilie

- Cursul de schimb valutar leu/dolar american atinge pragul minim al lunii, arată cifrele băncii centrale - 1 USD, cotat la 4,2071 lei;

- Ministrul de Finaţe, Eugen Teodorovici, participă la reuniunea de primăvară a Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), derulată până în data de 15 aprilie. În discuţiile cu Paul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa al FMI, oficialul român a dat asigurări că ţara noastră îşi va respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale privind menţinerea deficitului bugetar sub 3%.

18 aprilie

- Tudorel Toader a demisionat din funcţia de ministru al Justiţiei.

19 aprilie

- Raportul Consiliului Concurenţei cu privire la modul de calcul al indicelui ROBOR a fost desecretizat.

23 aprilie

- Comisia economică din Senat anunţă concluzia privind ancheta referitoare la investigaţia din 2008 a Consiliului Concurenţei asupra modului de calcul al indicelui ROBOR: "Indicele ROBOR a fost manipulat, nefiind calculat în mod transparent". Parlamentarul Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, propune demiterea şefului Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi sancţionarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR;

- Indicele ROBOR la 3 luni atinge pragul maxim al lunii, consemnând un nivel de 3,41%, indică datele BNR;

- Cursul de schimb valutar leu/franc elveţian atinge nivelul minim al lunii, conform BNR. Astfel, 1 CHF a fost cotat la 4,2635 lei;

24 aprilie

- Parlamentul a votat repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a României. Conform actului normativ în materie, doar 5% din totalul rezervei noastre de aur va fi păstrat în băncile străine, în condiţiile în care, acum, 65% din cantitatea totală de aur se află pe alte pieţe. Documentul urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

25 aprilie

- Cursul de schimb valutar leu/dolar american ajunge la maximul lunii, conform BNR, 1 USD valorând 4,2739 lei;

- INS anunţă că la sfârşitul anului 2018, lungimea autostrăzilor a crescut cu 7,9%, respectiv cu 60 de kilometri, comparativ cu finalul anului 2017, iar liniile de cale ferată electrificate reprezentau 37,4% din reţeaua de căi ferate în exploatare.

27 aprilie

Preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pe PZU atinge pragul minim, de 22 lei/MWh, arată cifrele OPCOM.

30 aprilie

- Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat la nivelul de 8.441,95 puncte luna aprilie, urcând cu 4,93%, în condiţiile în care aceasta a fost luna adunărilor generale ale acţionarilor pentru aprobarea dividendelor ce vor fi distribuite de companii.

- BET-FI a fost coşul de acţiuni cu cel mai slab parcurs de la BVB în aprilie: + 1,52%, pe fondul comportamentului slab al SIF-urilor.

- Acţiunile grupului petrolier OMV Petrom au urcat cu 7,14%;

- Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat luna aprilie la 0,978 lei, cel mai ridicat preţ atins de FP de la listarea din anul 2011;

- Banca Transilvania (TLV) a încheiat luna la preţul de 2,205 lei/acţiune, un nou maxim al anului;

- Acţiunile Digi Communications NV (DIGI), compania mamă a RCS & RDS, au avut cel mai slab parcurs dintre toate componentele indicelui BET, în aprilie. În 30 aprilie atinge 24,2 lei, scăzând cu 4,54% faţă de cotaţia din 29 martie;

- Patru din cele cinci SIF-uri au înregistrat scăderi ale cotaţiilor în luna aprilie, doar SIF Moldova (SIF2) consemnând o apreciere minoră, de 1,74%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb