Aproape 25% din participanţii la pilonul II au conturile goale

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2008

Aproape 25% din participanţii la pilonul II au conturile goale

24,11 milioane de euro - viraţi astăzi în conturile fondurilor de pensii private obligatorii

O sumă de 88,19 milioane de lei (24,11 milioane de euro) va fi virată, astăzi, în conturile celor 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), a declarat, ieri, domnul Paul Păcuraru, ministrul Muncii. Domnia sa a precizat că jucătorii de pe pilonul II vor încasa astăzi o valoare medie a contribuţiei de 7,55 euro pe participant.

Domnul Paul Păcuraru a subliniat că din cei aproape 4,16 milioane de aderenţi la pilonul II, numai 3,19 milioane vor beneficia de viramente, restul de 961.555 de participanţi având conturile goale. Aceste conturi aparţin persoanelor pentru care angajatorii nu au depus declaraţii.

Domnul Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), mizează pe contribuţii la pensiile private obligatorii de circa 600-700 miliarde de euro în 2009, în condiţiile în care contribuţia pentru prima lună va fi de 24,1 milioane de euro. Domnia sa a declarat: "Valoarea contribuţiilor va creşte la 600 - 700 milioane euro în 2009, faţă de nivelul din acest an, când sumele virate la fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la 250 - 300 milioane de euro".

Domnul Oancea a subliniat că data de 20 mai a anului curent va reprezenta un moment de referinţă, prin faptul că participantul la un fond de pensii devine proprietarul contribuţiilor.

Doamna Mariana Câmpeanu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNPAS), a declarat : "Din totalul conturilor goale, 65.000 de persoane aveau venituri atât de mici încât contribuţia de 2% este practic zero, iar 35.896 de persoane, deşi angajate, nu plătesc contribuţii sociale pentru o anumită perioadă, fiind în mare parte persoane aflate în concediu de maternitate. Alte 1.300 de persoane au un alt cod numeric personal declarat în aderarea la pilonul II faţă de cel înregistrat la CNPAS". Domnia sa a menţionat că numărul conturilor goale se va diminua treptat, pe măsură ce persoanele cu venit zero vor începe să contribuie la pilonul II.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a adăugat: "Unii angajatori nu au depus declaraţia nominală privind contribuţia de asigurări de stat, ceea ce va crea unele dificultăţi la început."

Vom lua măsuri pentru a afla care sunt angajatorii care nu şi-au făcut datoria. Sunt foarte multe firme care nu au depus la timp declaraţiile nominale pentru angajaţi şi care trebuie să înţeleagă că acum este mult mai stringent ca înainte sn respecte termenele".

Doamna Marina Campeanu a menţionat că foarte multe firme serioase nu au depus la timp declaraţiile, printre care "Volksbank", "Piraeus Bank", "Oracle", "Spitalul Universitar", "Distrigaz" şi "RATB".

Domnia sa a mai spus că CNPAS va cere caselor de pensii din fiecare judeţ liste cu angajatorii care nu au depus, încă, declaraţiile individuale de aderare la pilonul II şi le va face publice: "Declaraţia nominală nu reprezintă o simplă hârtie, ci este singurul act care dovedeşte activitatea profesională a unei persoane".

În ceea priveşte aşa-numitele "conturi goale", Câmpeanu a precizat că banii vor putea intra în conturile fondurilor de pensii în următoarea lună şi pentru luna anterioară, în care nu au fost făcute declaraţiile nominale.

Legea spune că fiecare angajat care a aderat sau care a fost repartizat la un fond de pensii private va vira, prin intermediul CNPAS, câte 2% din contribuţia la pensie. Odată cu primele viramente, cota de contribuţie va creşte în fiecare an cu câte jumătate de punct procentual, urmând să ajungă peste opt ani la 6% din venitul brut.

Cifrele vehiculate de PSD sunt "fantezii"

Cifrele vehiculate ieri de reprezentanţii PSD, potrivit cărora doar 0,5% din români au salarii de peste 2.000 de lei, sunt "fantezii", neavând nicio bază reală, a declarat domnul Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. Domnia sa a subliniat că peste 20% din români au salarii de peste 2.000 de lei, iar afirmaţiile lansate de PSD nu urmăresc decât să discrediteze guvernarea actuală.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a precizat că, în prezent, aproape jumătate din angajaţii din România au salarii de peste 900 de lei, comparativ cu sub 10% din cei care aveau acest salariu în 2004.

Domnul Vosganian a mai spus că, în 2004, impozitul pe salariu era de 40% din venit, iar contribuţiile sociale ajungeau la 49,5% pe an. În prezent, impozitul pe salariu este de 16%, iar contribuţiile sociale vor fi reduse până la sfârşitul acestui an cu 10 puncte procentuale, la 39,5%.

Domnia sa a subliniat că, dacă în 2004 circa 12% dintre salariaţi aveau salariul minim pe economie, în prezent, numai 2% se mai află la acest nivel.

Bugetul asigurărilor sociale a avut un excedent de 0,1% din PIB

Bugetul asigurărilor sociale a înregistrat, după primele patru luni ale anului curent, un excedent de 0,1% din PIB, echivalentul a 50 de milioane de euro, în condiţiile în care realizarea veniturilor bugetare pe acest segment a fost de 105% în acelaşi interval, a declarat domnul Varujan Vosganian. Domnia sa a menţionat că, în condiţiile în care la sfârşitul anului, bugetul asigurărilor sociale va fi excedentar, surplusul va fi redistribuit tot pensionarilor.

Domnul Vosganian a subliniat că intrarea în plată a contribuţiilor la pilonul II nu înseamnă creşterea contribuţiilor sociale: "Programul merge în paralel cu planul de scădere a contribuţiilor sociale până la 39,5% la sfârşitul acestui an, mai puţin cu zece puncte procentuale faţă de nivelul contribuţiilor din 2004".

Ministrul Economiei şi Finanţelor a mai spus că odată cu intrarea în funcţiune a pilonului II, pe 20 mai, reforma sistemului de pensii este completă: "Fondurile de pensii de pe pilonul II vor reprezenta în următorii ani şi o forţă investiţională, nu doar o formă de asistenţă socială".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb