Aprobarea planului de restructurare a RADET - amânată de judecătorul sindic

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie 2019

Aprobarea planului de restructurare a RADET - amânată de judecătorul sindic

Judecătorul sindic a amânat, ieri, aprobarea planului de restructurare a RADET pentru data de 8 martie, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al societăţii. Domnia sa ne-a precizat că Elcen, care doreşte falimentul RADET, a depus o contestaţie la planul de restructurare a companiei.

Gheorghe Piperea consideră: "Acea contestaţie este inadmisibilă, după părerea mea, pentru că legea nu oferă drept de contestaţie decât celor prezenţi în şedinţă sau celor care lipsesc motivat, iar Elcen nu se află în niciuna dintre acestea sitauţii, pentru că a transmis sesizarea în scris".

Marţi, în şedinţa Consiliului General al Capitalei, a fost votată înfiinţarea a două firme care să preia atribuţiile regiei autonome, dar şi angajaţii acesteia.

Prima firmă ar urma să preia serviciul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, iar a doua, printre altele - reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri europene în valoare de peste 170 milioane euro.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a declarat: "Chiar dacă judecătorul sindic va declara falimentul RADET, avem obligaţia, fiind şi infrastructură critică, să livrăm apa caldă şi căldura către cetăţeni. Nu e o situaţie fericită. Dacă se va ajunge la faliment, trebuie să avem un plan B, unde să meargă toţi angajaţii, 3.000 de angajaţi, iar serviciul să funcţioneze. Dacă judecătorul sindic va declara falimentul, să fim pregătiţi cu cele două companii înfiinţate (n.r. Termoenergetica Bucureşti şi Energetica Servicii Bucureşti)".

Adunarea creditorilor a votat, vineri, proiectul planului de reorganizare a RADET, depus în februarie 2018, după cum ne-a spus avocatul Piperea.

În ocazia conferinţei organizată săptămâna trecută de Ziarul BURSA pe teme de insolvenţă, Gherorghe Piperea a precizat: "Până acum, s-a tot amânat acest vot pentru că Elcen, creditorul majoritar, care deţine 97% din creanţe, nu a fost pregătit să voteze. Atât de mult s-a amânat încât la termenul din ianuarie am fost amendaţi noi. Ni s-a pus în vedere ca în 27 februarie să avem un asemenea vot, sub sancţiunea trecerii sub faliment. Pe lângă acest proiect de plan de reorganizare care urmează să fie confirmat săptămâna viitoare, mai avem de menţionat că, până acum, la RADET nu s-a stat degeaba.

Pierderea semestrială a RADET era 297 milioane de lei, în iulie 2016. În iulie 2017, această pierdere se redusese la 103 milioane lei, iar în iulie 2018 pierderea semestrială ajunsese la 300.000 de lei. Acum suntem la break even. Între timp, s-au redus costurile inclusiv cu posturile excedentare de la RADET".

Potrivit domnului Piperea, în circa două luni urmează o modificare a planului, care să îl facă convergent cu cel de la Elcen, ambele entităţi urmând să îşi transfere business-ul la o societate în curs de înfiinţare de către Primăria Bucureşti, Termoenergetica.

Problema fundamentală care se pune este sursa de finanţare, a mai spus avocatul, adăugând: "Dacă la început modalitatea de restructurare era fuziunea celor două entităţi şi ştergerea creanţei de 3,7 miliarde lei, acum această soluţie a fost abandonată. Primăria Capitalei, ANAF şi Ministerul Energiei au decis, în august 2018, că noua companie va primi 1,2 miliarde lei, bani cu care va fi cumpărată creanţa Fiscului de 1,09 miliarde lei, restul reprezentând capital de lucru pentru începerea retehnologizării celor două tipuri de business - CET-urile şi ţevile. Sunt nişte costuri colosale, pentru că este al doilea cel mai mare sistem de energie termică din lume după cel din Moscova. Acum este ciur, într-adevăr, trebuia retehnologizat de acum 30 de ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la el".

Administratorul judiciar al RADET a mai precizat că, în insolvenţă, s-a modificat tariful energiei termice, fapt care nu s-a mai întâmplat din 2011: "Am stat ani de zile sub costul de producţie. Îmi doresc ca în 3-5 ani de zile să eliminăm subvenţia, pentru că jumătate din costul gigacaloriei este achitat din subvenţii de la primărie, acordate tuturor celor 1,2 milioane de cetăţeni care folosesc acest serviciu. Eu ţintesc să avem o subvenţie doar pentru consumatorul vulnerabil".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb