Un grup de acţionari ce deţine 5,02% din capitalul SIF Transilvania (SIF3), format din Frăţilă Mihaela, Fraţilă Irina Elena, Cociu (Fraţilă) Maria Alexandra şi societatea Mamaia North Investments SA, au transmis SIF-ului din Braşov o solicitare de convocare a AGEA pentru modificarea Actului constitutiv al societăţii şi eliminarea pragului de deţinere, se arată într-un raport al emitentului remis ieri operatorului pieţei noastre.
Conform solicitării grupului de acţionari, alineatele ce fac referire la pragul legal de deţinere de 5% vor fi eliminate din Actul constitutiv, în conformitate cu prevederile Legii 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA). Amintim că la ultima AGEA, din 11 mai, acţionarii au respins înlocuirea pragului de 5% cu unul de 10%, conform propunerii fostului directorat la cărui mandat expirase pe 19 aprilie. Atunci, acţionarii nu au avut nici ocazia să voteze propunerea înaintată de gruparea Frăţilă, ce viza eliminarea completă a pragului, din cauza celorlaltor modificări propuse la Actul constitutiv, totul în contextul disputei pentru controlul societăţii ce era la acea vreme în desfăşurare.
Acum, spre deosebire de ultima propunere, gruparea apropiaţilor fostului arbitru de fotbal Constantin Frăţilă nu mai doreşte revizuirea alin. 8 al art. 19 astfel încât membrii Directoratului să poată fi "revocaţi oricând de către Consiliul de Supraveghere".
Totuşi, grupul de acţionari ce deţine 5,02% din capitalul SIF3 propune ca alin. 3 al art. 10 să se modifice pentru a stipula că, "anual, vor fi plătite acţionarilor dividende reprezentând minim 40% din profitul net". Data derulării AGEA urmează să fie stabilită ulterior.
Totodată, ieri, SIF Transilvania a anunţat încetarea contractului individual de muncă al ofiţerului de conformitate ce i-a fost loial lui Mihai Fercală în disputa cu gruparea Frăţilă, fără a oferi detalii dacă acesta a fost eliminat din societate sau dacă a plecat de bunăvoie. Marcus Valeriu Marin a fost în trecut acuzat de membrii grupării Frăţilă (Andănuţ Crinel Valer, Marius Adrian Moldovan, Constantin Frăţilă şi Nicolae Petria), alături de alţi angajaţi, că nu le-a permis acestora să-şi exercite atribuţiile de membrii ai CS.
În plus, într-un alt eveniment relevant pentru SIF, Curtea de Apel Braşov a respins luni definitiv apelul formulat de Mihai Fercală, Iulian Stan, şi Ştefan Szitas şi de membrii CS Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti şi Gheorghe Luţac în procesul prin care aceştia căutau suspendarea deciziei CS din 30 martie prin care Mihai Fercală a fost revocat din funcţia de director general şi prin care s-a revocat hotărârea CS din 15 ianuarie prin care s-a acordat un nou mandat de 4 ani directoratului compus atunci din Fercală, Stan şi Szitas.
Redăm integral decizia Curţii de Apel Braşov: "Respinge ca neîntemeiată cererea de apel formulată de apelanţii reclamanţi Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Luţac Gheorghe, precum şi de către apelanţii reclamanţi în dosarul conex 1069/62/2020 Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan împotriva sentinţei civile nr. 311/C pronunţată de Tribunalul Braşov, Secţia a II - a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, la data de 16.04.2020, pe care o păstrează. Obligă apelanţii la plata către intimaţii Moldovan Marius Adrian şi Andănuţ Crinel Valer a sumei de câte 1.785 lei pentru fiecare intimat menţionat, cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat. Definitivă. Pronunţată, azi, 25.05.2020".
Amintim că acţiunile SIF Transilvania au revenit luni la tranzacţionare, după mai bine de o lună de la suspendarea iniţialăs dictată de ASF, după ce tabăra Frăţilă a reuşit preluarea controlului asupra funcţiilor executive şi implicit eliminarea de la conducere a lui Mihai Fercală.