Ar putea creşte impozitul pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice

E.D.
Macroeconomie / 16 iulie 2014

Actualizare 19:30 Ioana Petrescu: "Proiectul de cod a fost prezentat în Guvern"

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că proiectul de cod fiscal privind creşterea impozitului pe clădirile nerezidenţiale a fost prezentat în Guvern.

----

Actualizare 16:30 Surse: Creşterea impozitului pe clădirile nerezidenţiale nu a mai fost discutată

Deşi au fost propuse pentru a fi discutate în Guvern, măsurile de creştere a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice nu au mai fost dezbătute, potrivit unor surse oficiale citate de presă.

------

Persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, ar urma să decidă Guvernul azi, aceasta fiind singura măsură inclusă în proiectul de modificare a Codului Fiscal care ar putea fi păstrată, potrivit surselor de presă.

Documentul iniţial stabilea că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, daca nu există un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice ar putea fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri. Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primarie.

Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul ar putea decide că impozitele pentru maşini rămân la acelaşi nivel ca în prezent. Proiectul de Cod fiscal pus în dezbatere publică vineri seara şi retras, ulterior, sâmbătă, propunea impozite mai mari pentru maşinile de până la 1600 cc.

Acelaşi proiect propunea impozite mai mici pentru maşinile de peste 2000 cc.

Modificările aduse proiectului de Cod fiscal presupun că rămân la acelaşi nivel şi impozitele pentru terenurile rezidenţiale care, în proiectul supus dezbaterii publice, ar fi crescut de 5-8 ori.

În schimb, persoanele fizice care deţin clădiri cu altă destinaţie decât cea de locuinţă ar putea plăti un impozit de până la 2 procente din valoarea impozabilă a acelui imobil.

Proiectul care majorează impozitele pentru maşini şi imobile ar fi fost modificat astăzi în şedinţa de Guvern. Ministerul Finanţelor a retras sâmbătă de pe site proiectul, la doar câteva ore de la publicare, la solicitarea premierului Victor Ponta, după ce a stârnit dezbateri în presă.

---

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, ar urma să prezinte în şedinţa de guvern de astăzi proiectul de modificare a Codului Fiscal, document ce cuprinde o serie de majorări de taxe şi impozite, potrivit unor surse citate de presă.

Proprietarii de maşini cu capacitate cilindrică mai mică de 1600 de cm cubi urmează să plătească taxe aproape de trei ori mai mari decât acum, iar primăriile pot majora anual impozitele locale cu până la 50% faţă de nivelul stabilit.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că vor fi consultaţi partenerii sociali înainte de a se lua o decizie.

"Pe măsură ce aceste modificări se discută cu toţi actorii sociali, acestea vor fi implementate. Ceea ce noi vrem să facem este un tip de predictibilitate şi nimic nu se adoptă într-o lună, două luni sau trei luni. Totul se discută cu şase luni, cu un an, cu doi ani înainte, se discută cu toţi cei cărora li se aplică şi, din punctul ăsta de vedere, cred că doamna Petrescu (ministrul de Finanţe - n.r.) merge în direcţia foarte bună (...) Ministrul de Finanţe, cu acest proiect pe care miercuri îl va prezenta şi în şedinţa de guvern, merge şi se întâlneşte cu reprezentanţii mediului de afaceri, merge şi are dezbateri în mediul academic, economic vorbesc - cu Banca Naţională, FMI şi Comisia Europeană sunt deja dezbătute aceste lucruri - şi trebuie prezentate predictibil", a spus Victor Ponta luni. În urmă cu câteva zile, Ministerul Finanţelor a anunţat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb