ARB propune ca garanţiile să se evalueze prin indici statistici

Gabriela Căpăţînă
Bănci-Asigurări / 1 mai 2010

Unul din regulamentele Băncii Naţionale a României (BNR) spune că băncile comerciale trebuie să reevalueze garanţiile (maşini, proprietăţi) cel putin o dată pe an şi acestea trebuie făcute individual. Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi "CEC" Bank, este de părere că reevaluările garanţiile nu se mai pot face individual. În acest sens, ARB spune că este necesară o metodă de aplicare a unor indici statistici de reevaluare a garanţiilor pe care să îi stabilească societăţile de specialitate.

ARB urmează să discute cu BNR despre ajustarea acestor reguli la condiţiile actuale, deoarece nu se mai pot face evaluări individuale. "Direcţia de Supraveghere a BNR venea şi nu avea ce să evalueze, preţurile se modificau", a adăugat domnul Gheţea.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a explicat că fiind puţine tranzacţii pe piaţa imobiliară nu ai cum să tragi concluzii asupra preţurilor medii.

Preşedintele ARB susţine că împreună cu Banca Centrală participă la un proiect intens de adaptare la cerinţele europene. De exemplu, un fapt recent petrecut în România este că băncile s-au autoreglementat în migrarea conturilor de la o bancă la alta. Radu Graţian Gheţea mai spune că de la 1 mai băncile vor aplica directiva europeană cu privire la comisionul de rambursare anticipată. "Nu suntem de acord cu acele prevederi ca acesta să se aplice la creditele ipotecare şi cele peste 75.000 euro, sau la credite retroactive", spune Radu Graţian Gheţea, adăugând că ARB vrea să aplice directiva europeană asa cum este.

Domnul Gheţea spune că nu este de acord cu unele comisione foarte mari. "Unele vor fi revizuite în jos, dar nu se vor renunţa la ele, deoarece unele credite sunt şi pe termen lung", a precizat domnul Gheţea.

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, susţine că un accent deosebit se pune pe găsirea unor soluţii pentru ca absorbţia de fonduri europene să se facă mai uşor. Oamenii vin la banca si proiectul nu este bancabil. La CEC avem un proiect foarte ambitios de a infiinta in fiecare sucursale EU Office.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb