Radu Miruţă, deputat: "Guvernul ar trebui să ofere facilităţi fiscale companiilor de software care se încăpăţânează să plătească taxe şi impozite în România"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 10 septembrie

Domnul deputat Miruţă a menţionat că specialiştii IT români nu sunt căutaţi doar de companiile din Israel, ci de firme mari din toată lumea, deoarece sunt bine pregătiţi în facultăţile de calculatoare, de electronică şi de informatică din ţara noastră.

Domnul deputat Miruţă a menţionat că specialiştii IT români nu sunt căutaţi doar de companiile din Israel, ci de firme mari din toată lumea, deoarece sunt bine pregătiţi în facultăţile de calculatoare, de electronică şi de informatică din ţara noastră.

English Version

Specialiştii din IT pot fi menţinuţi în ţara noastră prin oferirea unor venituri atractive, chiar şi prin acordarea de facilităţi fiscale, susţine deputatul Radu Miruţă (USR), secretar al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) din Camera Deputaţilor.

Radu Miruţă ne-a spus: "Guvernul trebuie să înţeleagă că facilităţile fiscale pentru cei care lucrează în domeniul scrierii de softuri nu sunt nişte mofturi ci au o raţiune care ţine de întoarcerea banilor în România. Scrierea de softuri nu este ca lucratul în agricultură, în construcţii, ca o activitate juridică, ci pur şi simplu ea se poate face scriind softuri de pe un computer sau laptop de oriunde din lume. Aşadar nu există o legătură intrinsecă cu privire la faptul că, dacă un produs software este din România, trebuie să lucrezi din România, sau dacă produsul e din SUA trebuie să stai în ţara respectivă. Având în vedere posibilitatea că oamenii care fac treaba asta pot pleca oriunde în lume, singura metodă de a-i ţine în România este să le acordăm facilităţi. Oferirea acestor facilităţi fiscale întoarce la bugetul de stat o sumă mai mare decât plata acestor facilităţi în sine. (...) De aceea, consider că Guvernul ar trebui să susţină mai mult cercetarea în zona asta şi ar trebui să ofere facilităţi fiscale companiilor de software care se încăpăţânează să plătească taxe şi impozite în România. În caz contrar, companiile respective vor migra, vor produce exact acelaşi software, cu aceiaşi oameni, doar că nu vor fi angajaţi în România, ci vor fi angajaţi în alte state".

Domnul deputat Miruţă a menţionat că specialiştii IT români nu sunt căutaţi doar de companiile din Israel, ci de firme mari din toată lumea, deoarece sunt bine pregătiţi în facultăţile de calculatoare, de electronică şi de informatică din ţara noastră.

Secretarul Comisiei TIC a precizat: "Eu am lucrat într-o companie unde mă ocupam cu intervievarea unor astfel de persoane şi vă spun cu mândrie că tinerii români, absolvenţi ai acestor facultăţi, treceau întotdeauna cu brio de interviul respectiv, ceea ce înseamnă că aceşti oameni sunt mult mai buni decât alţii din domeniul IT, că sunt mult mai bine pregătiţi. Treaba aceasta se ştie în piaţă, iar provocarea nu mai este cât îi dai salariu în străinătate unei astfel de persoane, ci cum să găseşti un om bun. În România există oameni buni şi trebuie să le oferim companiilor care îi angajează în ţara noastră nişte facilităţi astfel încât la finalul lunii să rămână cam cu aceeaşi sumă de bani pe care ar putea să o câştige în altă parte. Altfel, pleacă".

Radu Miruţă consideră că, în ciuda nevoii de specialişti IT în piaţa din ţara noastră, nu trebuie reduse condiţiile de pregătire ale inginerilor şi analiştilor din domeniul software. Domnia sa a arătat: "În privinţa forţei de muncă din IT din ţara noastră, este o chestiune de check&balancy, deoarece cu cât uşurezi trecerea prin facultate a studenţilor, cu atât scade calitatea. În general, studenţii de la Politehnică sunt încă foarte buni pentru că admiterea este mai riguroasă şi pentru că nivelul de studii, de rigurozitate în timpul facultăţii este ridicat. Eu nu aş facilita modul în care aceşti oameni ajung să obţină diploma de licenţă atât de căutată, ci mai degrabă aş susţine industria de software din România astfel încât companiile să poată oferi mai multe salarii atractive acestor oameni. Dacă cererea este mai mare decât oferta, nu au decât să ofere salarii mai mari".

Secretarul Comisiei TIC s-a arătat nemulţumit şi de faptul că ţara noastră pregăteşte mulţi ingineri buni, dar aceştia ajung să facă cercetare pentru proiecte din afara României, deoarece în afara centrelor de cercetare-inovare din facultăţi, în zona companiilor cercetarea-inovarea se află la un nivel apropiat de zero. Radu Miruţă consideră că pentru a putea să faci faţă la nivel înalt în această industrie trebuie să ai în paralel zona de producere a inginerilor cu o zonă de cercetare care să îi tragă pe aceşti ingineri la vârful tehnologiei, deoarece avem o categorie de angajaţi care îşi face treaba în medie, şi una care crează şi care desface noi orizonturi în industrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ori sunt facilitati fiscale, ori platesc taxe si impozite. USR (Uniunea Stanga Radicala) se incurca in concepte. Cel mai bine ar fi sa nu mai existe nicio facilitate fiscala pentru nimeni, in afara de persoanele fizice cu dizabilitati si veteranii de razboi din WWII. [...]

    Vedeti dom'le ca tot statul, prin centrele din facultăţi, se ocupa serios de cercetare-inovare? Si rezultatele se vad! :)))

    Fug investitorii,sariti!aia bogatani si lacomi,nu sarantocii!astia din it au avut cele mai importante facilitati fiscale.acum cand s-a terminat petrecerea si se mai strange cureau,neicusorii vor sa plece!pai nu dati ba si voi ceva inapoi inainte sa plecati?dar apropos,unde vreti sa plecati?toate bugetele nationale sunt ciur si tarile se indatoreaza masiv.oare cine mai are bani de facilitati fiscale?banutii se duc acum pe arme,ecologizare si vaccinuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb