Marcel Ciolacu: "Dacă dronele ruseşti aveau ţintă pe teritoriul României, acţionam"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 10 septembrie

Marcel Ciolacu a precizat: "Am ridicat avioanele, am monitorizat şi dacă aveau ţintă pe teritoriul României acţionam. (...) Am vorbit cu ministrul Apărării. Nu au fost probleme deosebite pe teren, atacurile vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, noi avem un război lângă graniţa cu România".

Marcel Ciolacu a precizat: "Am ridicat avioanele, am monitorizat şi dacă aveau ţintă pe teritoriul României acţionam. (...) Am vorbit cu ministrul Apărării. Nu au fost probleme deosebite pe teren, atacurile vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, noi avem un război lângă graniţa cu România".

English Version

Dacă dronele ruseşti care au survolat spaţiul aerian al României în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar fi avut ţinte pe teritoriul ţării noastre, ar fi fost doborâte de avioanele F-16, a afirmat, ieri, premierul Marcel Ciolacu, înaintea şedinţei de guvern.

Marcel Ciolacu a precizat: "Am ridicat avioanele, am monitorizat şi dacă aveau ţintă pe teritoriul României acţionam. (...) Am vorbit cu ministrul Apărării. Nu au fost probleme deosebite pe teren, atacurile vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, noi avem un război lângă graniţa cu România".

Declaraţia şefului Guvernului vine după ce Elena Lasconi, preşedinta USR şi candidata partidului la prezidenţiale, l-a criticat duminică pentru faptul că legislaţia actuală nu permite Forţelor Aeriene Române să doboare dronele care intră ilegal în spaţiul aerian al ţării noastre.

Într-o postare oficială pe Facebook, Elena Lasconi arăta: "În primăvară, şeful Armatei ne cerea să modificăm legislaţia pentru a putea doborî dronele care intră pe teritoriul nostru. Domnule Ciolacu, aveţi 60% din Parlament, faceţi ceva? Generalul Ciucă are vreun cuvânt de spus sau nu-l lasă şeful lui, Klaus Iohannis?".

Amintim că două drone Shahed trimise de forţele ruse către Ucraina au intrat în spaţiul aerian al România în noaptea de sâmbăt spre duminică. Una dintre drone a parcurs aproape 80 de kilometri pe teritoriul ţării noastre fără să fie doborâtă de Forţele Aeriene Române care au monitorizat-o prin intermediul a două avioane F-16. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis duminică noaptea, în jurul orei 2:30-3:00 un mesaj RO-Alert către locuitorii din judeţele Constanţa şi Tulcea prin care populaţia a fost avertizată despre despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi îndrumată să se adăpostească în beciuri şi adăposturi de protecţie civilă. Una dintre cele două drone şi-a continuat drumul spre Ucraina, iar cealaltă a fost doborâtă de forţele ucrainene în apropierea localităţii româneşti Periprava, din Delta Dunării.

În urma incidentului, potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe a cerut Federaţie Ruse să respecte normele de drept internaţional cu privire la inviolabilitatea spaţiului aerian naţional.

În comunicatul emis de minister se mai arată: "MAE solicită categoric încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi reiterează condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale. Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se coordonează cu ceilalţi aliaţi şi cu structurile NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra acestui incident".

Mircea Geoană, al cărui mandat de secretar general adjunct al NATO încetează astăzi în urma demisiei înaintată săptămâna trecută, a afirmat: "De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fragmente de drone şi rachete ruseşti au fost găsite pe teritoriul Aliat de mai multe ori. Deşi nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase. Ca răspuns la războiul provocat de Rusia, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa pe Flancul său Estic, inclusiv în România prin măsuri de vigilenţă sporite. Am totală încredere în Armata României, în piloţii noştri militari şi în capabilităţile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ne ajută să monitorizăm cu exactitate ameninţările la adresa teritoriului naţional. Autorităţile militare şi civile vor continua analiza situaţiei de fapt şi vor adopta măsuri în consecinţă. Vreau ca românii, mai ales cei care au primit mesaj de alertă în miez de noapte, să ştie că, la nivelul Alianţei, depunem toate eforturile pentru menţinerea unui climat de securitate".

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, a afirmat ieri, în mai multe postări pe pagina oficială de Facebook: "În chestiunea dronelor ruseşti, care ne pun suveranitatea în discuţiei intrând ilegal în spaţiul nostru aerian, avem o singura soluţie: distrugerea lor în aer. MApN trebuie sa le dea jos. Protestul diplomatic nu poate influenta comportamentul ruşilor. E prea moale. Iar situaţia este tot mai gravă, chiar dacă încă nu am avut RO Alert în Bucureşti".

Ulterior, fostul consilier prezidenţial a spus: "Apărarea unei ţări, inclusiv cu mijloace militare, ceea ce numim apărare armată, este responsabilitatea numărul unu a politicienilor. Decizia de plecarea la război sau de folosire a forţei armate nu este treaba Armatei. Nici doborârea unei drone, care ne-a încălcat suveranitatea. Este treaba partidelor politice parlamentare şi a celor trei instituţii politice importante: Administraţia Prezidenţială, Guvernul, Parlamentul. Trebuie luaţi la întrebări şefii acestor partide, şefii de comisii parlamentare, parlamentarii din comisiile de apărare, pe lângă reprezentanţii Executivului. Armata nu-şi stabileşte singură sarcinile, chiar dacă politicul s-a complăcut în externalizarea către instituţiile statului a principalelor responsabilităţi".

Iulian Fota consideră că este nevoie urgent de adoptarea unui nou cadru juridic privind activităţile de securitate naţională, inclusiv privind apărarea armată, demers care nu trebuie să fie politizat.

În ceea ce priveşte necesitatea modificării legislaţiei, Iulian Fota a oferit două exemple: "Când Croaţia a organizat anul trecut o conferinţă importantă pe deminarea Ucrainei, a trebuit să participe reprezentanţii MAE, deoarece MApN a invocat că, nefiind declarat oficial război de Rusia în Ucraina, deminarea nu este treaba acestui minister. Dacă România decide mâine că participă la deminarea Ucrainei, nu are cu cine. MApN face deminare doar la război, iar MAI nu are capacităţi de deminare pentru că nu are prin lege această responsabilitate. Dacă cineva pune două mine antitanc în Piaţa Constituţiei, va trebui să declarăm atac terorist pentru ca SRI să le poată înlătura. Armata nu va mişca un deget (n.red. - deoarece face deminare doar pe timp de război, iar în România e pace). Chestia cu dronele ca şi deminarea au apărut la suprafaţă prin natura evenimentelor".

Menţionăm că, încă din luna iunie 2023, Ministerul Apărării Naţionale a precizat că, pentru doborârea dronelor care intră pe teritoriul naţional, este nevoie de modificarea legislaţiei în vigoare, ca Forţele Aeriene Române să poată acţiona în acest sens. A trecut mai bine de un an de atunci şi Parlamentul nu şi-a făcut timp măcar pentru modificarea articolului respectiv. În acest timp, locuitorii judeţului Tulcea sunt treziţi de aproape un an, constant, la anumite intervale de timp, de alerte ISU privind dronele care zboară în zona de graniţă, iar recent şi cei din judeţul Constanţa au primit un astfel de mesaj pentru că o dronă Shahed a zburat 80 kilometri prin Dobrogea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu uitati cine este comandatul suprem . Toti ceilalti , la nivel militar , sunt simpli executanti /.

    1. Actionam dom'le, ce nu intelegi? :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb