Nu există în acest moment un exod al forţei de muncă din IT din România către Israel, dar avem nomazi digitali care lucrează din ţara noastră pentru companii din alte state ale lumii, inclusiv pentru cele din Ţara Sfântă, ne-a declarat Daniel Giurea, preşedintele filialei Timişoara a Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software, manager general al companiei Dapredi Soft Systems.
Daniel Giurea a precizat: "Nu am auzit până acum să fie un exod de remarcat pe piaţa forţei de muncă din IT dinspre România spre Israel. Prin programul de promovare a exporturilor avem relaţii cu companiile IT din Israel cu care ne întâlnim des la târgurile internaţionale, unde încercăm să aducem aceste firme la un match-making cu firmele din ţara noastră. Avem colaborări, dar nu am auzit de o migrare a forţei de muncă din IT către firmele din Israel. Nu putem însă nega că, odată cu pandemia Covid-19, a apărut categoria nomazilor digitali, care nu pleacă din România, dar lucrează de acasă pentru companii din alte state ale lumii - Germania, Marea Britanie, SUA, inclusiv pentru cele din Israel. Chiar şi în companiile pe care le conduc personal avem muncă hibridă şi muncă full-remote. Dar categoria nomazilor digitali nu înseamnă să lucrezi numai pentru firme din străinătate. De exemplu, în Timişoara cunosc mai mulţi IT-işti care au cel puţin două job-uri: unul la o companie din străinătate, din SUA, şi altul la o firmă din România. Totul depinde de cât îşi alocă zilnic fiecare persoană pentru îndeplinirea anumitor sarcini. Situaţia respectivă este întâlnită în special în rândul tinerilor IT-işti care vor să lucreze mai multe ore pentru a-şi construi, atât profesional cât şi financiar, o carieră de succes, aşa că orizonturile sunt deschise pentru fiecare. E adevărat că specialiştii români în IT tot migrează către alte state, nu către Israel, ci în special către SUA, dar nu identificăm un mare exod al forţei de muncă din acest domeniu".
Expertul din acest domeniu ne-a spus că problema exodului IT-iştilor români a fost prezentă în perioada anilor 1998-2001, când toţi IT-iştii plecau în Canada, dar a menţionat că în zilele noastre nu se mai poate vorbi despre aşa ceva. El a adăugat că nici măcar reducerea facilităţilor fiscale acordate domeniului IT nu a dus la o migrare a forţei de muncă.
Daniel Giurea a arătat: "Nu se pleacă din sistem, chiar dacă s-au redus facilităţile fiscale pentru programatori, deoarece facilitatea respectivă s-a anulat doar pentru veniturile care depăşesc 10.000 lei. Discutăm despre un impozit de 10% pentru veniturile lunare care depăşesc 10.000 lei şi numai pentru partea care depăşeşte această sumă. Nici la companiile multinaţionale nu a fost o problemă reducerea facilităţilor fiscale, deoarece firmele respective nu au pierdut nimic, ci au pierdut doar angajaţii din suma brută pe care o aveau iniţial. Dar multinaţionalele au crescut veniturile pentru ca angajaţii să nu simtă noul prag de impozitare şi de aceea reducerea facilităţilor fiscale în domeniul IT nu a creat o undă de şoc în piaţa forţei de muncă din ţara noastră. Nu ştim însă ce se va întâmpla anul viitor, dacă se va introduce impozitul progresiv despre care se tot discută în spaţiul public şi politic".
Preşedintele ARIES Timişoara a menţionat că, în acest moment, companiile româneşti din sector au nevoie de echipe mai mari pentru proiectele solicitate de comunitatea internaţională, de industria globală, proiecte a căror implementare ar duce la dezvoltarea rapidă a firmelor autohtone.
În ceea ce priveşte forţa de muncă, Daniel Giurea ne-a spus: "Colaborăm cu universităţile politehnice, care ne furnizează absolvenţi în domeniul în care lucrăm, dar cifrele anuale de şcolarizare nu reflectă nevoia reală şi într-adevăr nu pot fi umflate la nesfârşit. Sunt convins că, dacă am avea în plus 20.000 sau chiar 30.000 de specialişti IT, toţi şi-ar găsi imediat de lucru în companiile din ţara noastră. Nu există şomaj în rândul IT-iştilor. De exemplu, în presă s-a scris despre mari companii care au renunţat la unele proiecte şi au concediat câteva zeci, sute sau maximum 1000 de angajaţi, dar oamenii respectivi au fost imediat absorbiţi de celelalte companii din piaţa românească de IT. Eu nu am cunoştinţă de specialişti IT care să fie în şomaj; e total exclus".
Domnia sa ne-a arătat că domeniul IT din ţara noastră suferă în privinţa inovării: "Noi avem specialişti foarte buni, dar nu reuşim să creştem IT-ul local, naţional, mai bine zis proprietatea intelectuală a ţării noastre în acest domeniu de activitate. Pentru a reuşi acest lucru, avem nevoie de creşterea spiritului antreprenorial, a nevoii de a risca şi de a nu sta pe un salariu foarte bun cum sunt cele din IT. E mai bine să rişti cu prietenii pe o idee, pentru a realiza un program, o aplicaţie, un produs sau un serviciu, pe care să îl vinzi ulterior pe sumă consistentă".
Preşedintele ARIES Timişoara a concluzionat spunând că finanţare pentru inovare în domeniul IT există, dar din păcate nu există dorinţa de a risca a tinerilor specialişti.