Piaţa forţei de muncă specializate în IT s-a mai temperat în ultimele 12 luni, chiar dacă există în continuare deficit pentru anumite specializări, ne-a transmis Corina Vasile, director executiv al Asociaţiei Patronale Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
Corina Vasile a precizat: "Din studiile recente vedem că numărul de oferte de job-uri pentru entry level este mai scăzut. Forţa de muncă din IT este una dintre cele mai mobile, specialiştii având posibilitatea să lucreze din România pentru companii de aici sau din alte jurisdicţii. Migraţia efectivă este de asemenea posibilă, mai ales în ţări în care costul vieţii este echivalent sau mai scăzut ca în Romania, sau în care serviciile publice (de exemplu educaţia, sănătatea) sunt de o calitate mai bună - un factor important în decizia de relocare, mai ales pentru cei care au copii".
În ceea ce priveşte impactul pe care l-a avut asupra forţei de muncă măsura guvernamentală de reducere a facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din sectorul IT, reprezentant ANIS a precizat: "Impactul a fost unul semnificativ pe ansamblul industriei, peste 90% dintre companiile noastre membre apreciind în studiul anual ANIS Sentiment Survey că reducerea facilităţilor fiscale este unul «semnificativ» sau «major». Trebuie luat în calcul că în industrie costul cu forţa de muncă este elementul de cost cel mai ridicat, pentru că produsele şi serviciile furnizate se bazează pe cunoştinţele specialiştilor, fie că vorbim despre dezvoltare de software sau implementarea unor proiecte complexe de transformare digitală, de exemplu. De asemenea, trebuie luat în calcul că echipele şi companiile din România, sunt în competiţie cu orice alte companii din piaţa globală, iar costul este un element critic".
Doamna Vasile a mai arătat că în acest moment în sectorul IT avem de-a face cu un mix privind regimul de muncă (full-time, part-time, fully-remote, partially-remote), dar cel mai frecvent este cel hibrid.