Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur, a anunţat la Suceava, într-o conferinţă de presă, că actul normativ aprobat de Guvernul Năstase prin care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure va fi modificat.
Gheorghe Flutur a explicat că va fi vorba despre o completare a OUG 100/ octombrie 2004, pentru ca Biserica din Bucovina să poată gestiona corespunzător suprafaţa de pădure. "Procesul de împroprietărire curge, dar ordonanţa trebuie amendată. Le-au dat ocoalele silvice, dar cu pereţii goi, fără birouri, fără calculatoare. Nu s-au luat măsuri de pază, nu au armament. Nu stopăm procesul, ci îl completăm, pentru că nu li s-a dat tot instrumentarul pentru a gestiona pădurea", a spus Gheorghe Flutur.
El a precizat că "a fost o grabă electorală cu OUG 100" şi a lăsat să se înţeleagă că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va primi întreaga suprafaţă de pădure revendicată, adică 192.000 de hectare. "Vrem să modificăm legile de retrocedare, în sensul de a restitui integral tot ce a fost confiscat de statul comunist. Vom analiza ce capitole de legislaţie trebuie să modificăm astfel încît să restituim tot. Pentru noi nu există fază intermediară", a menţionat ministrul.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor urma să intre în posesia celor 90.000 de hectare de pădure la începutul acestui an. Terenurile cu vegetaţie forestieră ce vor reveni Bisericii din Bucovina sunt situate pe raza a 11 ocoale silvice, şi anume Putna, Dorna Candrenilor, Vama, Moldoviţa, Vatra Dornei, Pojorîta, Iacobeni, Breaza, Tomnatic, Stulpicani şi Solca.